Tampere
23 Apr, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Näin sinunkin yrityksesi tuottaa voittoa



Kirjoittanut: Eveliina Hakanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Kun mietin sanoja ”perinteinen yrittäjän taloudenhoitojärjestelmä”, minulle tulee mieleen tulot, menot, verot, alvit ja voitto. Tulee mieleen, että tuloista vähennetään menot ja jos jotain käteen jää niin ompa tosi jees. Yrittäjyys on tähän asti ollut minulle pitkälti harrastus – jotain, mitä olen vain kokeillut. En kuitenkaan enää halua olla yrittäjä vain huvin vuoksi, haluan tienata. Olen ajatellut, että kunhan yritykseni kasvaa niin kyllä minulle sitten jossain vaiheessa jää voittoa. Jotenkin olen ollut siinä uskossa, että ensimmäiset yrityksen vuodet nyt vain menevät niin, että kaikki mitä yritys tuottaa, laitetaan takaisin yritykseen. Tässä esseessä haluan kertoa uudenlaisesta taloudenhoitometodista, jonka aion jossain määrin itsekin ottaa kokeiluun.

Profit First – Ensin voitto

Amerikkalainen kirjailija ja talousguru Mike Michalowitz on luonut metodin nimeltä Profit First, jonka avulla mistä tahansa yrityksestä tulee voittoa tuottava yritys (Michalowitz, 2022). Itse törmäsin metodiin ensimmäistä kertaa kuunnellessani Luovia Podcastin jaksoa #026 Nyt puhutaan rahasta, jossa juontaja Nani Annette ja hänen vieraansa Susanna Lönnrot kertovat hurahtaneensa kyseiseen toimintatapaan. Susanna kertoo Profit First -metodin olevan käänteinen ajatus tavallisesta taloudenhoitamisesta. Tavallisesti ajatellaan, että tuloista vähennetään menot ja viivan alle jäävä osuus on voittoa tai jopa palkkaa. Tämä ajatus käännetään ja näin saadaan Profit First eli tulot – voitto = menot (kuva 1). Metodin tarkoituksena on tehdä profitista eli voitosta tärkeä asia, ikään kuin tapa tehdä bisnestä. (Luovia, 2018.)

Kuva 1. Perinteinen ajattelu ja Profit First -ajattelu.

 

Susanna Lönnrot (Luovia, 2018) kertoo, että käytännössä metodi toimii siten, että yhden pankkitilin sijaan yrityksellä on useampi pankkitili. Tilejä voi olla esimerkiksi:

  • Voitto
  • Kulut
  • Yrittäjän oma palkka
  • Verot (+ alvit)

Tarkoituksena on kaksi kertaa kuussa (esim. 1. ja 15. päivä) jakaa tilillä oleva myyntituotto näille tileille – voitto ensin tietysti. Tileille asetetaan prosentuaalinen osuus, esimerkiksi voittoprosentin pitäisi olla jotain yhden ja viiden prosentin välillä. Valokuvaaja ja Podcast juontaja Nani Annette (Luovia, 2018) kertoo itse toimivansa seuraavalla jaolla:

  • Voitto 4 %
  • Oma palkka 25 %
  • Kulut (sis. verot + alvit) 71 %

Nani Annette huomauttaa, että voittoprosentin voi ihan hyvin määritellä alkuun vaikkapa yhteen prosenttiin – näin hän oli itse aluksi tehnyt. Itse ajattelisin, että en voisi heti määritellä voittoprosenttia kovinkaan ylös, joten todennäköisesti aloittaisin yhdestä prosentista. Vaikka määrittelisin voitoksi yhden prosentin, minulla olisi voittoa tuottava yritys – eikö vain? Yhden prosentin voitto-osuudella ei vielä korkeuksiin nousta, mutta se olisi silti voittoa, jota kaksi kertaa kuussa jakaisin omalle voittotililleni.

Turhat kulut pois

Profit First metodi on omiaan karsimaan turhat kulut pois. Kun käytetään tätä prosentuaalista toimintatapaa ja vieläpä kaksi kertaa kuussa, pysytään hyvin kartalla sen suhteen, eletäänkö yli varojemme. Silloin kun pysytään hyvin kärryillä, tilanteeseen on helpompi myös reagoida nopeasti eli päättää karsitaanko voitosta vai kuluista – ei ole vaikea arvata kummasta mieluummin karsii. (Luovia, 2018.)

Jos itse mietin omaa yritystoimintaani, olisi helppo karsia tarpeettomia ostoksia, jos ne uhkaisivat voiton saantia. Tarpeettomia ostoksia eli näitä turhia kuluja voisi omalla kohdalla olla esimerkiksi erilaiset markkinointi- ja brändäyskoulutukset sekä tavarahankinnat, joille ei oikeasti ole juurikaan käyttöä. Toki miettisin, onko koulutus turha kulu vai onko se pidemmällä aikavälillä tulon mahdollistaja.

Nani Annette (Luovia, 2018) kertoo Michalowitzin kirjasta lukeneensa Parkinsonin laista eli siitä, miten ihmiset käyttää kaiken sen resurssin, joka heille annetaan. Jos henkilölle annetaan 5000 euroa, hän varmasti löytää sille käyttötarkoituksen. Jos taas sama henkilö saakin vain 1000 euroa, pärjää hän silläkin rahalla. Profit First metodin avulla voimme pakottaa itsemme kuluttamaan vähemmän, sillä on mahdollista pärjätä vähemmälläkin jos niin päättää. Jokainen myös määrittelee tilien jakoprosentit itse, myös kuluille, jolloin ne pysyvät helpommin aisoissa.

Olalle taputus kerran kvartaalissa

No mitäs sitten tapahtuu, kun tämä profit eli voitto on kaksi kertaa kuussa siirretty sille omistetulle tilille? Kolmen kuukauden välein, aina kvartaalin päätteeksi voitto -tililtä voidaan ottaa siellä olevasta summasta 50 %, joka käytetään johonkin muuhun kuin yritykseen. On erittäin tärkeää, että tuo 50 % käytetään johonkin mieluisaan ja mukavaan juttuun – oli se sitten uudet silmälasit tai ravintolakäynti. Tuo kerran kolmessa kuukaudessa otettava voitto-osuus on se ”olalle taputus”, jonka annat tehdystä työstä itsellesi. (Luovia, 2018.)

Kerrataan hieman. Kolmen kuukauden ajan, kaksi kertaa kuussa olen jakanut tililläni olevan rahan omille tileilleen sen mukaan, mihin mikäkin raha kuuluu. Olen maksanut laskuni ja veroni näiltä tileiltä sekä saanut jotakin palkkaakin määrittelemieni prosenttien mukaan. Nyt on kvartaalin loppu ja katsastan voitto -tilini sekä otan siellä olevasta summasta puolet. Olen tehnyt jo hieman toivelistaa, mihin haluaisin sitten tämän rahan käyttää ja neljä kertaa vuodessa saan tuolta listalta hyvin mielin jotain toteuttaa. Vaikka otan puolet voitto -tililtä, puolet jää – pakkohan tätä metodia on kokeilla!

Olen itse asiassa todella vaikuttunut tästä metodista, mutta vielä mietin, miten vien tämän käytäntöön tämän hetkiseen elämääni opiskelijana, osuuskuntalaisena sekä toiminimiyrittäjänä. Metodiahan voi toki soveltaa ja luoda tilit sen mukaan, mitä tarpeita on. Minullahan voisi olla omat tilit opintotuelle, valokuvaustuotolle, yrityskuluille ja veroille sekä elämiskustannuksille. Alkuun voisi olla helpompaa luoda voitolle ja yrityskuluille sekä veroille omat tilit ja pitää ne erillään elämiskustannuksista. Joka tapauksessa aion tätä metodia kokeilla ja viedä myös tätä ajattelumallia niin omaan henkilökohtaiseen elämään kuin myös muille akatemialaisille.

 

 

Lähteet

Mike Michalowitz, 2022. Books – Profit First. Nettisivu. Viitattu 2.5.2022. https://mikemichalowicz.com/profit-first/

Luovia: Podcast taiteesta, yrittäjyydestä ja luovuudesta. 10.9.2018. Jakso #026 Nyt puhutaan rahasta. Nani Annette & Susanna Lönnrot. Soundcloud. Viitattu 2.5.2022. https://soundcloud.com/luovia/026-nyt-puhutaan-rahasta

Kommentoi