Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Näin perustat ravintolan/kahvilan



Kirjoittanut: Aaron Taivalsalmi - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Näin perustat ravintolan/kahvilan

Olemme Apajassa mielenkiintoisessa vaiheessa tällä hetkellä; olemme hiljattain käynnistäneet projektin nimeltä “Olohuone”. Projekti Olohuoneen tarkoitus on perustaa Tampereen alueelle bistro tyyppinen anniskeluravintola, jossa tarjoamme erilaisia alkoholijuomia, sekä maukasta ruokaa asiakkaillemme rennon viihtyisässä olohuonemaisessa tunnelmassa.

Tämän esseen tarkoitus on selkiyttää tiiviissä muodossa juuri sinulle, hyvä lukija, kuinka ihmeessä ylipäänsä perustetaan ravintola tai kahvila ja minkälaisia vaiheita siihen kuuluu.

Yrityksen perustaminen lähtee liikeideasta; toisin kuin täällä meillä Proakatemiassa, missä usein ihan opintoteknisistä syistä perustetaan ensin yritys ja sitten vasta mietitään liikeideoita. Liikeidean lisäksi tulevan yrityksen tulee myös laatia liiketoimintasuunnitelma. Liiketoimintasuunnitelma on tietynlainen kattava dokumentoitu suunnitelma tulevasta yritystoiminnasta. Kiteytä tässä vaiheessa mahdollisimman tarkasti koko toimintasi perusta; miten erotut, miksi asiakas tulisi juuri sinun ravintolaasi, mitä sinä teet paremmin?

Liiketoimintasuunnitelmaa täyttäessä kannattaa tarkkaan jo suunnitella ja miettiä esimerkiksi budjettia ja kulurakennetta. Esimerkiksi erilaiset investointikulut tulee eritellä siihen mahdollisimman tarkasti ihan juomalaseja, erilaisia myytäviä tuotteita, laitteita, kalustoa ja henkilöstökuluja myöten.

Liikeidean ja liiketoimintasuunnitelman teon jälkeen on aika perustaa itse yritys. Yrityksen perustamisesta tulee tehdä perustamisilmoitus yritystietojärjestelmään.

Hyvä! Liiketoimintasuunnitelma valmis ja yrityskin on jo perustettu! Mitä, ei eikö vielä? No ei se mitään. Tässä vaiheessa yrityksesi tarvitsee kuitenkin luonnollisesti toimitilat, missä voit harjoittaa liiketoimintaasi. Voit joko ostaa tai vuokrata liiketilan. Ostaminen on pidemmällä aikavälillä periaatteessa kannattavampaa, mutta se kantaa myös korkeamman riskin. Sopivan liiketilan löytäminen on hyvin hankalaa, koska kilpailu hyvistä liiketiloista on kovaa. Lisäksi sopivaa liiketilaa etsiessä yrityksen tulee ottaa huomioon kyseisen alueen kysyntä ja tarjonta; eli mahdolliset kilpailijat ja asiakaskunta. Onko alueella tarpeeksi potentiaalisia asiakkaita? Mikä on alueen kilpailutilanne?
Ihan näinkään yksinkertaista toimitilan löytäminen ei kuitenkaan ole. Ravintolaa kun ei voi perustaa ihan mihin tahansa kiinteistöön, vaan tarvitset tähän ensiksi vihreät valot rakennusvalvonnasta ja elintarvikevalvontaviranomaisilta toimitilasta. Jo tilan suunnitteluvaiheessa kannattaa olla yhteydessä näihin viranomaisiin, niin kuin mekin olemme olleet. Esimerkiksi elintarvikevalvonnasta olemme saaneet paljon hyviä näkökulmia ja vinkkejä koko tilan toteutukseen, kun lähetimme niille meidän pohjapiirrustuksemme. Kannattaa kuitenkin myös ottaa huomioon, että mikäli aiotte tehdä tilaan jotain pintaremonttia isompaa, siihen saattaa tarvita rakennuslupaa.

Saatte varmasti apua näiltä kyseisiltä tahoilta myös näihinkin asioihin, mutta kannattaa silti tarkistaa, onko tilan ilmanvaihto laillisesti riittävä ravintola/kahvilatoimintaan. Lisäksi tilasta tulee löytyä henkilökunnalle oma tila, missä he voivat vaihtaa työvaatteensa. Tällainen tila voi olla esimerkiksi sosiaalitila tai vaikka erillinen pukuhuone.

Asiakaspaikkojen määrä määrittää myös hyvin pitkälti sen, miten monta vessaa tilassa on oltava: Alle 25 asiakaspaikkaiseen riittää yksi naisten ja miesten yhteinen vessa, mutta mikäli asiakaspaikkojen määrä ylittää tämän, tarvitaan jo kummallekkin sukupuolelle omat vessat. Lisäksi yli 25 asiakaspaikkaisen ravintola/kahvilatilan tulee sisältää invalidi-vessan, tämä koskee erityisesti uusia tiloja, jotkin vanhemmat kohteet voivat saada “vapauden” tästä.

Ravintolatoimintaan tarvitaan myös muita lupa-asioita. Ainakin anniskeluluvan ja hygieniaosaamistodistukset, sellaisilta työntekijöiltä jotka käsittelevät ja anniskelevat ruokia ja alkoholijuomia.

Kuten huomata saattaakin, ravintola/kahvilatoiminnan käynnistäminen on monien erilaisten mutkien takana, mutta mutkat ovatkin tehty suoristettaviksi. Loppujen lopuksi yrittäjä tarvitsee vain vahvan vision toiminnastaan ja sopivan markkinaraon. Eikun tekemään!

Lähteet: https://www.fazerpro.fi/me-autamme/kahvilan-tai-ravintolan-perustaminen1/

Ravintolan WC-tilojen mitoitus ja määrä – Kuinka monta vessaa tarvitset?


https://www.uusyrityskeskus.fi/wp-content/uploads/2017/02/Ravintolaopas_2015_08.pdf

Kommentoi