Tampere
29 Mar, Friday
3° C

Proakatemian esseepankki

Näin onnistut – vinkit hyvään podcastiin!



Kirjoittanut: Ida Laaksonen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Useita lähteitä
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Intro

 

Kirjoitin verkkoon ”podcastin rakentaminen” ja sain sivu kaupalla vastauksia, miten aloittaa oman podcastin tekemisen. Pelkästään tämä hakutulos kertoo, kuinka podcastien suosio on kasvussa. Podcasteja voi ajatella lyhyinä radio-ohjelmina, jossa kuulijalle avataan jokin tietty aihealue rennosti keskustellen tai asiallisena haastatteluna. Radio-ohjelmasta poiketen podcastin tarkoituksena on avata kuulijalle jokin aihe syvällisesti. Monet korkeakoulut ovat ottaneen Podcastit osaksi opintojaan. Myös Proakatemialla on mahdollisuus suorittaa osa vaadittavista esseepisteistä podastin muodossa. Halusin pohtia lisää millaisia ovat hyvät ja helposti kuunneltavat podcastit ja toisaalta, miten arvioimme tiimeissä toistemme podcasteja. Koostin tähän vinkkejä podcastin tekemiseen tai ensimmäisen podcastin äänitykseen.

 

 

1. Valitse aihe tai teema

 

Kuuntelen lähes joka viikko podcasteja ja valitsen jaksot yleensä otsikon ja aiheselosteen mukaisesti. Klikkaan kuunteluun juuri sillä hetkellä kiinnostavan aiheen. Puhutteleva aihe on ajankohtainen, herättää mielenkiintoa näkökulman vuoksi tai tuo jotain uutta esiin. Olemme suunnitelleet Grafussa että, aloitamme ensi keväänä podcast sarjan graafisen suunnittelun ympärille. Tässä tapauksessa graafinen suunnittelu on teema ja yläotsikko, sen alle mahtuu esimerkiksi logo ja brändi. Aiheet on silloin selkeästi rajattu, eikä yhdessä jaksossa tarvitse käydä läpi koko graafista alaa. Kuuntelijan on helpompi keskittyä aiheeseen, kun aihe on selkeä ja pääpointit tuodaan esiin. Ajankohtaisuus voi liittyä esimerkiksi opinnoissa käsillä olevaan tilanteeseen tai omaan projektiin. Mitä aihetta haluaisit projektisi kautta kertoa kuuntelijalla?

 

 

2. Suunnittele rakenne ja rajaa aihe

 

Podcastin suunnittelu on yhtä tärkeää kuin esseen rakenteen suunnitteleminen.  Asioiden jäsentäminen tyhjälle alustalle auttaa hahmottamaan kerrottavia asioita ja selkiyttämään kokonaisuutta. Hahmottelimme oman podcastimme ensin aiheiden perusteella, mitä haluamme kertoa ja sitten rajasimme aihealuetta, jotta pääsemme syventämään ajatuksiamme. Aiheeseen syventyminen on yksi podcastin tärkeimmistä tekijöistä. (Total Audio).

 

Suunnittelussa mielestäni yksi tärkeimmistä asioista on tiedon rajaaminen. Älä ota liian isoa aihealuetta käsiteltäväksi yhteen podcastiin, mikäli aihe on laaja kannattaa siitä kostaa podcast sarja. (Metropolia) Jos haluat, että kuuntelija kuuntelee jaksosi kerralla alusta loppuun, määrittele kesto ja leikkaa tarpeen mukaan. Kuuntelen lenkillä noin tunnin mittaisia podcasteja, kun taas lyhyellä kauppareissulla haluan, että jakso kestää 15-20 minuuttia. On hyvä muistaa, että podcastin voi laittaa tauolle ja jatkaa myöhemmin. Miten silloin koostat podcastin?

 

 

3. Kohderyhmä – kuka on kuuntelijasi?

 

Mikäli teet podcastin osana opintojasi Proakatemialla pohdi kuka kuuntelee podcastisi. Onko aihe tarkoitettu jossain tietyssä opiskelun vaiheessa olevalle tai kenties aiheesta kiinnostuneille. Mitä sinulla on tarjota, vaikka johtajuudesta kiinnostuneelle? Haluatko rohkaista vai kertoa omista haasteista toisille johtajuutta harjoittaneille? Kuunteleeko podcastiasi samassa tiimissä olevat vai kenties joku aivan muu. Koen myös tärkeäksi selittää auki käsitteitä, jotta kuulija ymmärtää mistä on kyse.

 

Mielenkiintoista on pohtia myös missä kuuntelija kuuntelee podcastiäsi. Haluaako hän nopeasti kuunnella asiasi vai kenties tehdä jotain samalla. Monet esimerkiksi lenkkeilevät tai hoitavat kotitöitä kuunnellessaan. Miten tähän voisi tarttua? Itselle tulee mieleen, että podcastistä jäisi kuulijalle jotain konkreettista mietittävää tai hän oivaltaisi jotain. Haluaisin luoda hyvää fiilistä, jotta kun kuulija lopettaa kuuntelun, jäisi hänelle hyvä fiilis.

 

 

4. Äänitys ja leikkaaminen

 

Opiskelijoina meillä on hyvä tilanne, sillä Proakatemialta löytyy oma podcast huone, jossa äänitys onnistuu helposti. Äänenlaatu on tärkeää ja siksi tilan valitseminen on ensiarvoista. Hiljainen huone, jossa on tekstiilejä toimii hyvin äänitykseen. Matot ja verhot poistavat kaikumista. Laadukkaat kuulokkeet ja mikrofonit ovat avainasemassa podcastin äänenlaadussa. Puhelimen sanelin voi hyvin äänittää ensimmäisen podcastin ja vähän testailla miltä tekeminen tuntuu. Äänenlaatu on tärkeä tekijä varsinkin kuulokkeilla kuunneltaessa. Siksi suosittelen podcasthuonetta.

 

Keskity äänityksessä erityisesti läsnäoloon, ei kannata turhaan stressata mitä sanoo seuraavaksi. Yleensä rento ilmapiiri, tuo parhaimman lopputuloksen. Ennalta voi kirjoittaa itselleen ylös rungon tai muistilappuja, jotka helpottavat niin aikataulussa pysymistä kuin aiheiden tuomista esiin. Äänittäessämme ensimmäistä podcastia, minua jännitti ja mietin, että saakohan kukaan edes selvää puheestani ja osaanko sanoittaa asiani. Lopuksi, kun kuuntelimme sanelimen äänityksen, ymmärsimme, että rauhallisuus ja lempeä ääni kuulostavat miellyttäviltä. Ole siis rauhassa, äläkä hypi liian nopeasti eteenpäin. Oma persoona saa kuulua myös podcastissa, persoona tuo mielenkiintoa ja välittää tunteita kuulijalle.

 

Leikkaamisessa on hyvä pitää mielessä myös aitous. Kaikkia kohtia ei tarvitse leikata ja hioa viimeisen päälle. Varsinkin, jos haluat tuoda rentouden esiin myös kuulijalle, nauru tai pieni moka kuuluu asiaan. Lyhyet hiljaiset hetket ovat myös osa podcastia. Ihminen kokoaa ja pohtii ajatuksiaan myös livekeskusteluissa eikä niitä voi jälkeenpäin editoida. Kuulijalle on samaistuttavaa kuulla aitoa puhetta. (Total Audio).

 

 

Podcastin arvioiminen

 

Proakatemialla tiimi arvioi oman tiiminsä podcastit myös valmentaja voi olla tässä apuna. Esseepisteitä podcastista voi saada yhdestä kolmeen. Mielestäni pisteiden määrä riippuu aiheen laajuudesta, aiheeseen perehtymisestä sekä omakohtaisten kokemusten tuomisesta esiin. On myös tärkeää tuoda käyttämänsä lähteet esille. Emme ole vielä Apajassa tiiminä ottaneet yhteisarviointia käyttöön. Voisimme kehittää keinoja ja toimintatapoja podcastien arviointiin keväälle, jotta se olisi sujuvampaa eikä yksilöiden tarvitsisi itsenäisesti laittaa pisteitä podcasteilleen.

 

Mielestäni podcastit toimivat parhaiten esseiden tukena. Esseiden merkitystä ei kannata unohtaa, sillä niiden avulla pääsemme harjoittelemaan kirjoittamista ja lähteiden käyttöä, mikä on tärkeää myös opinnäytetyön kannalta. Podcastit antavat kivaa vaihtelua kirjoittamiseen ja joskus on antoisaa kertoa aiheesta puhumalla. Ainakin itsestäni tuntuu, että osa minua kiinnostavista aiheista ovat helpommin puhuttavissa kuin kirjoitettaessa.

 

 

Lähteet:

Saukko, J. 2020. Total Audio: 10 ohjetta onnistuneen podcastin tekemiseen. Julkaistu 14.8.2020. Luettu 16.12.2020.

https://www.totalaudio.fi/home/2018/8/9/10-ohjetta-onnistuneen-podcastin-tekemiseen

 

Skog, I. 2018. Hiiltä ja timanttia: Näin teet oman podcastin. Blogi: Metropolia. Julkaistu 4.9.2018. Luettu 16.12.2020.

https://blogit.metropolia.fi/hiilta-ja-timanttia/2018/09/04/nain-teet-oman-podcastin/

Aihetunnisteet:
Kommentit
  • Tatu Arminen

    Toimii. Tähän nojaten helppo suunnitella ensimmäinen oma podcasti. Mainitsit, että olet tehnyt podcastejä, onko ne kuunneltavissa jostain? -Tatu

    28.12.2020
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close