


Myyntipsykologiaa ja markkinointia Vieno Outdoorsissa
Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Myyntipsykologia |
Petri Parviainen |
Myyntipsykologiaa ja markkinointia Vieno Outdoorsissa
Taustaa meistä Suomalaisista
Suomalaisten historia kätkee itseensä esimerkiksi sananlaskuja, ”ken onnen löytää, se onnen kätkeköön”. Tämä kertoo jo pitkälti kaiken, sen miten me Suomalaiset käyttäydymme. Yrittäminen, viitseliäisyys ja tavoitteellisuus eivät massojen mielestä ole hienoja ominaisuuksia. Omia työpaikkoja on haukuttava ja naapuria on kadehdittava.
Nykypäivänä tietenkin olemme kehittyneet tuosta, mutta silti meidän jokaisen veressä virtaa saamattomuus ja pelko siitä naapurista; ettei se vaan kadehtisi ja saa muut naapurit vihaamaan. Pärjäämme nykypäivänä koulutustasovertailussa, luotettavuudessa, oikeudenmukaisuudessa, maalaisjärkisyydessä ja vastuullisuudessa kansainvälisessä vertailussa erinomaisesti. Nämähän ovat sitä nykypäivää myös maailmalla. Miten tämä meidän kulttuurimme vaikuttaa markkinointiin? Tässä esseessä käyn läpi markkinointia ja myyntiä alku taipaleella olevan yrityksen näkökulmasta. Haluaisin mullistaa koko Suomalaisen yritys kulttuurin ja sen markkinat, mutta se on vähän liian suuri haaste, hah.
Markkinoinnin ja myynnin tarkoitus
Tarkoituksena markkinoinnissa on saavuttaa asiakkaan tietoisuus yrityksestä. Mikäli uskallamme ottaa paikkamme yhteiskunnassa, uskallamme varmasti tuoda myös yrityksemme Vieno Outdoorsin julki. Vieno Outdoors on kolmen nuoren naisen perustama yritys, jonka tuottaa elämystelttailupalvelua Tampereen seudulla. Sain vastuulleni yhtiön markkinoinnin. Asiakas ja asiakkaan toiveet ovat meille se ensimmäinen kriteeri. Markkinoinnissa käytämme aluksi Instagramia ja Facebookia. Tarkoituksena on myös saada näkyvyyttä eri medioiden kautta. Uskomme, että mitä isommin tuomme yrityksen esiin ja näkyville sosiaalisessa mediassa ja muissa medioissa, niin sen paremmin uskomme saavamme asiakkaita.
Mantrojen sijaan myynnissä parhaiten menestyneet yritykset ovat lähteneet kokeilemaan ja opettelemaan uutta. Menestyneet ovat yritykset, jotka osaavat lukea asiakasta ja ovat miettineet palveluprosessit loppuun asti, ovat rohkeita ja muistavat takaraivossa ammattimaisen psykologian. Amerikassa kaupoissa kysytään ensimmäisenä: ”Mitä kuuluu?” ja siihen asiakas vastaa soveliaasti: ”kiitos kysymästä, hyvin menee, miten sinulla?”. Tähän myyjä vastaa: ”Olen Silja, kiitos kysymästä minullakin menee hyvin. Jos tarvitset apua niin huikkaa minulle”. Tällaisen keskustelun jälkeen myyjää on helpompi lähestyä, jos asiakkaalle tulee kysymyksiä tai hän kaipaa apua. Yritin miettiä konsepteja missä Suomessa käytetään tällaista menetelmää. Usein vaatekaupassa myyjä moikkaa ja kysyy, tarvitsenko apua. Voitaisiinko me Suomalaiset ottaa siis mallia amerikkalaisista myyntitavoista, vaikka kulttuurillisesti emme ole saman tapaisia, mutta jos pienin askelin lähdetään muokkaamaan myynnin rakenteitamme, uskomme sen tuottavan tulosta.
Aluksi on lähdettävä hiomaan yrityksen arvot. Arvojen pohjalta pystymme rakentamaan meidän näköisemme markkinoinnin. Meille Vienossa on tärkeää asiakas, vastuullisuus, yhdessä tekeminen ja luonto. Esimerkiksi Instagramissa pyrimme tuomaan näitä elementtejä esiin etenkin kuvin ja tekstin välityksellä. Lähdemme siis kokeilemaan ja opettelemaan markkinointia. Vastuullinen markkinointi voisi tässä kohtaa olla esimerkiksi sitä, että käytämme yhteistyökumppaneina vain vastuullisia medioita, joiden arvot kohtaavat meidän arvojen kanssa, esimerkiksi Valpas media tai Rare media.
Tulevaisuuden markkinointi ja myynti
Hedonismi eli elämänfilosofia, nautinto ja mielihyvä ovat keskeisessä roolissa elämässä. Vieno Outdoorsin ajatuksena on, että ihmiset pääsisivät kokemaan telttailua ja luontoelämyksiä vaivattomasti. Siivouspalvelut ovat kasvaneet suosioon ja kunnossapitoa on ulkoistettu yhä enemmän. Haluamme tarjota asiakkaillemme mahdollisimman helppoa ja vaivatonta elämystä, mutta kuitenkin sellaista missä on todellista retkeily ideaa ja kokemus luonnosta. Hedonismi myös maksimoi kokemuksellisuutta ja elämyksellisyyttä, joten tämän hetken markkina tarpeeseen palvelumme on erittäin hyvä. Pyrimme ymmärtämään markkinoinnissa erilaisia trendejä. Hedonismi ei nimenomaan arvosta vain elämyksellisiä tuotteita, vaan koko palveluprosessin, markkinoinnin sekä ostokokemuksen tulee miellyttää. Asiakkaan tulee olla helppo löytää Vieno Outdoors ja päästä vertailemaan sitä muihin. Entä jos teemme vertailun jo hänen puolestaan, olisiko siinä ideaa? Osto tilanteessa asiakkaalle voisi korostaa helppoutta, esimerkiksi ”tästä saman tien elämys paketti vs. maksu tapahtuu oston yhteydessä” tai pihiyteen liittyvästi ”elämys mitä ei hintaan voi verrata vs. hinta 220€). Tässä muutama ajatus malli, kuinka pienillä lauserakenteilla ja muutoksilla on vaikutusta myyntipsykologiassa.
Toisena tulevaisuuden tekijänä on arvovalinnat kuluttajakäyttäytymisessä. Ihmiset kuluttavat yhä enemmän arvo maailmansa mukaan. Tästä esimerkki ympäristöajattelijat sekä kestävän kehityksen suosijat. He käyvät ostoksilla kirpputoreilla, kierrättävät ja saattavat ostaa jopa kalliimpia ruoka tuotteita kaupasta oman arvomaailmansa mukaisesti. On siis tärkeä ymmärtää Vieno Outdoorsin arvomaailma ja täyttää se lupaus asiakkaalle. Vieno Outdoorissa meidän tulee miettiä loppuun asti arvomme ja sitä kautta lähteä toteuttamaan liiketoimintaa. Esimerkkinä otamme vastuullisuuden. Tuomme esiin, että käytämme vain vastuullisesti tuotettuja lakanoita.
Tulevaisuuden trendejä hedonismi, laiskuus ja arvovalinnat ovat kaikki yhtä megatrendiä eli palveluyhteiskunnan nousua. Ihmiset ostavat koko ajan aineettomia asioita. Vieno Outdoorissa voimme miettiä lisäksi myytäväksi aineettomia palveluita, kuten metsäjoogaa. Asia listalla on käydä läpi asiakaskosketuspisteet palveluprosessissa.
Loppu luritus
Myyntipsykologia on pitkälle vietyä ajattelua ja sitä ei ymmärrä ennen kuin siihen perehtyy. Suosittelen siis sinua lukemaan esimerkiksi Petri Parviaisen kirjan Myyntipsykologia. On eri asia ymmärtää asiakasta kuin ymmärtää kysymyksen miksi näin. Markkinointi ei ole siis mikään helppo ala. Pitää vain uskaltaa lähteä testaamaan asiakkailla mikä toimii ja mikä ei. Joten ei voi kuin mennä eteenpäin.
Lähde: Parviainen, P. 2013. Myyntipsykologia. E-kirja.