Tampere
18 Jan, Tuesday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Myyntipäivät 2021 / ENNEN PÄIVIÄKirjoittanut: Mikko Mäki - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Myyntipäivät 2021 / ENNEN PÄIVIÄ

 

Proakatemian myyntipäivät 2021 olivat marraskuun alussa. Kesän jälkeen kun palattiin lomalaitumilta takaisin sorvin ääreen, Waure päätti yhdessä myyntipäivien tavoitteeksi voittaa. Voittoa lähdettiin tavoittelemaan tietyin askelein. Ensin valittiin projektipäällikkö, joka tulisi olemaan vetovastuussa myyntipäivistä. Valinta osui minuun. Halusin tehtävän itselleni, koska myynti ja myynnin johtaminen on itselle lähellä sydäntä ja siinä myös pystyisin näyttämään tiimille oikeasti suurimmat vahvuuteni. Pureskelin toki jonkin verran päätöstä lähteä vetämään porukkaa, jolla myyntikokemusta ei kauheasti ole. Myöskään valtaosan waurelaisista ”mindsetit” eivät ole aivan myyjähenkisimpiä. Kuitenkin tiedän arkeni tuossa porukassa viettävänä ihmisenä, että potentiaali myydä ja voittaa myyntipäivät piilee jokaisessa waurelaisessa.

Alkoi strategian työstö. Olin yksin vastuussa tuosta savotasta. Alku menikin päin juttua. Huomasin tekeväni strategiaa samalla kulmalla, kuin aikaisemmin tein myynnin ammattilaisille. Strategia, joka oli muovautumassa ja oli ”harjoitusmyyntipäivillä” olemassa vaati liikaa oma-aloitteisuutta tiimiläisiltä. Kaikkien olisi pitänyt tietää mitä tehdä. Strategia kusahti olettamuksiini. Oletin aivan liikaa ja johdin porukkaa kuin ammattilaisia. Annoin tilaa ja odotin kysymyksiä sekä toimintaa. Odotin noita asioita, vaikka en ollut juurikaan kertonut, mitä pitää tehdä. Tuon epäonnistumisen jälkeen sain pienen sangollisen kylmää vettä niskaani tiimiltä. Oikeutetusti ehdottomasti. Eivät lähestymistapani olleet lähelläkään oikeita tapoja. Ainakaan tässä kyseisessä projektissa. Noh, onneksi tähän reagoitiin. Ehdotettiin, että Essi ottaisi vetovastuuta myyntipäivistä. Näin itsekin asian olevan hyödyllistä, mutta suostuin vain minun ja Essin yhteistyöhön. Se osoittautui todella hyväksi päätökseksi koko tiimin kannalta. Ei pelkästään minun tai Essin.

 

”Johtajat – Leaders

Johtajat luovat visioita ja saavat myös muut uskomaan niihin. Johtajat ovat hyviä puhujia ja ilman heitä yrityksessä rullattaisiin paikoillaan. Joskus johtaja saattaa kuitenkin epähuomiossa unohtaa, minkälaisia resursseja mahtavien visioiden toteuttamiseen todellisuudessa tarvitaan.” (Duunitori.fi. Neljä uniikkia työskentelytapaa – Tunnistatko omasi?)

 

”Rakastajat – Lovers

Rakastaja nauttii yhteistyöstä ja hän on taitava rakentamaan ihmissuhteita. Rakastajat uskovat, että yhdessä työskentely on tuottavampaa kuin yksin ja he haluavat myös aina päästä yhteisymmärrykseen tiimien päätöksenteossa.  He voivat kokea itsenäisen työskentelyn ja vastuun ottamisen haastavana.

Rakastajat ovat empaattisia ja he osaavat ottaa huomioon toisten mielipiteet. Jos haluat tietää, mitä muut tiimissä olevat todella ajattelevat, kysy rakastajalta. ” (Duunitori.fi. Neljä uniikkia työskentelytapaa – Tunnistatko omasi?)

 

 

 

Päätimme Essin kanssa, että minun alkuperäinen strategiani menisi perustuksineen roskakoriin. Aloitimme puhtaalta pöydältä. Minulla on myyntikokemus ja taidot johtaa myyntiä. Essillä niin ikään myyntikokemusta ja mikä tärkeintä; Essi ei olettanut samoja asioita kuin minä. Nyt strategiaani voitaisiin käyttää, sillä Essi toi viestintään rautalankamallin, joka itseltäni ei onnistunut. Loimme strategiaa useamman viikon aamusta iltaan niin kahdestaan kuin koko tiiminkin avulla. Opin myös Essistä ja Essin toimintatavoista lisää. Se oli antoisaa, ja loppua kohden pystyimmekin tekemään ratkaisuja jo todella tehokkaasti ja nopeasti, kun molemmat olivat selkeästi oppineet, mistä naruista milloinkin vedellä. Kumpikaan ei keskittynyt enää saamaan omia näkemyksiä ja tahtojaan läpi. Pystyimme tekemään kompromisseja sekä molemmat osasivat nähdä vaihtoehdoista oikeasti parhaan, joita päätimme missäkin tilanteissa käyttää.

Myöskin pinkkujen, meidän elintärkeiden vahvistusten mukaan saaminen tiimiin niin hyvällä energialla on asia, josta annan koko tiimille kunniaa, mutta etenkin Essille. Ilman Essiä, en olisi itse pystynyt saamaan tuota haippia, hypeä ja haipindeerusta pinkkuihin ennen myyntipäiviä. Omat vahvuuteni olivat kuitenkin itse myynnin ja myyjien johtamisessa.

Kun tuli aika esitellä strategia, olimme taas olleet Akatemialla yömyöhään Essin kanssa viimeistelemässä esitystämme tiimille. Strategian esittely meni hyvin. Muutamia avoimia kohtia löytyi vieläkin, jotka onnistuimme korjaamaan myyntipäiviin mennessä. Jo tällöin näki myyntipäivätiimistämme, johon Wauren lisäksi kuului iso pino loistavia ensimmäisen vuoden opiskelijoita, että strategiamme on hyvä ja sillä on mahdollista voittaa päivät.

Ennen myyntipäiviä ehti siis projektipäällikölle sattua ja tapahtua. Alun vaikeuksien aikana mietin hieman, että mitäköhän tästä tulee. Onneksi kaikki meni hyvin. Suurin oppini oli ehdottomasti se, että luovuttaminen ei ole vaihtoehto. Ratkaisu ja oikea tie löytyy kyllä, kun se etsitään. Tällä kertaa se oli yhteistyöni Essin kanssa. Olimme mielestäni täysin oikea parivaljakko viemään tämä projekti maaliin. Roolimme olivat selvät, ainakin toisillemme. Itse tiedostan suurimmalla kokemuksella ja parhailla tuloksilla myynnin parista sen, että oma osaamiseni ja ammattitaito luo luottamusta tiimiin. Essi puolestaan on energiapakkaus, joka innostuu kaikesta ja osaa tartuttaa innostuksen myös muihin. Myös Essin myyntikokemus ja työmoraali on uskottavaa. Yhdessä meillä oli kaikki ne ominaisuudet, joita mielestäni tarvitsimme Wauren johtamiseen myyntipäivien kontekstissa.

Opin myös, että strategialla on todella suuri merkitys asioihin. Onhan sen aina tiennyt, mutta jälleen kerran siitä tuli konkreettinen muistutus. Myöskin se, että strategiaa kannattaa vähän matkan varrella muokata, jos huomataan, että jokin toimintatapa ei tuo toivottua tulosta. Olimme tilanteen hermoilla koko ajan ja teimme rohkeasti muutoksia jo sovittuihin asioihin. Aina se ei ollut helppoa uskoa paremmaksi vaihtoehdoksi, mutta niin kuitenkin aina kävi. Kannustan muitakin tekemään rohkeita muutoksia ja päätöksiä, vaikka joku paperilla näyttäisikin todella hyvältä, mutta ei sitä kuitenkaan käytännössä olisi.

Viimeisenä oppina on se, että unohtakaa Belbinin testit ja muut tiimirooli -bull shitit. Tehkää töitä yhdessä, niin opitte toisistanne ja prosesseista. Opitte tunnistamaan, minkälaista apua juuri sinä itse tarvitsette. Itse opin, että minulle paras mahdollinen yhteistyökumppani on Essin kaltainen ihminen. Energiaa, osaamista, tervettä ja aisoissa pysyvää sekoilua. Ennen kaikkea sitä, että haluaa viestiä kaiken selkeästi ilman olettamista muiden osaamisesta.

Tällä tavalla näin omat myyntipäiväni ennen H-hetkeä.

 

LÄHTEET:

 

Duunitori. Työelämä. 4 uniikkia työskentelytapaa – Tunnistatko omasi?

https://duunitori.fi/tyoelama/4-tyoskentelytapaa-tunnistatko-omasi

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close