Tampere
03 Dec, Sunday
-10° C

Proakatemian esseepankki

Myyntipäiväahdistujasta myyntipäiväperhoseksiKirjoittanut: Outi Kattelus - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

1  JOHDANTO 

Myyntipäivät on Proakatemian jokasyksyinen tapahtuma, jossa tarkoituksena on myydä samoja tuotteita tiimien välisissä kilpailuissa niin paljon kuin mahdollista. Itse olen osallistunut myyntipäiville kaksi kertaa ennen kuluneen syksyn myyntipäiviä. Ensimmäisenä opiskeluvuontenani olin Motiven joukkueen vahvistuksena ja viime vuonna kisailimme ensimmäisen kerran oman tiimimme kanssa. Viime vuonna pystyin osallistumaan myyntipäiville vain yhtenä päivänä, sillä toisena päivänä olin menossa leikkaukseen. Viime vuoden myyntipäivät aiheuttivat osuuskunnassamme paljon keskusteluja tapahtuman jälkeen ja kaikki eivät olleet tyytyväisiä toisten suorituksiin. Myyntipäivien jälkeen kävimme myös rehellisen fiiliskierroksen, emme vain myyntipäivistä, vaan myös koko tiimistä. Näiden keskusteluiden vuoksi tiimistämme tuli mielestäni vahvempi ja rehellisempi. Asiat uskalletaan nostaa aikaisemmin esiin, mitä ilman myyntipäiviä tekisimme. Myyntipäivistä seurasi siis paljon hyvää. Omalta osaltani se saattoi kuitenkin vaikuttaa siihen, että ahdistuin tulevista myynti päivistä jo keväällä, vaikka tiimissä annettu rakentava palaute ei suoranaisesti kohdistunut juuri minuun vaan yleisesti koko tiimiin. 

 

2  MYYNTIPÄIVÄAHDISTUS 

Mikä niissä myyntipäivissä sitten ahdisti? Tätä olen pohtinut paljon, sillä selkeästi olin vähemmistössä tiimissäni ajatusteni kanssa ja hyvin monet suhtautuivat myyntipäivän neutraalilla asenteella. Yhtenä syynä oli varmasti pelko siitä, että en täyttäisi tiimin odotuksia ja näin ollen tiimi pitäisi minua huonompana tiimin jäsenenäToinen mahdollinen syy tähän on mielestäni luurin nostamisen pelko ja erityisesti se, miten saan asiani esitettyä selkeästi. Itse olen myös aina ollut hieman myyntivastainen, sillä en halua luoda kenellekään tarvetta, vaan koen että tarpeen tulisi lähteä asiakkaalta itseltään ilman myyntipuheita tai vasta-argumentteja. Mielestäni myyjän tehtävä on esitellä tuotteita ja asiakas on pätevä tekemään itselleen parhaan ratkaisun.  

Omalta osaltaan ahdistavaa oli myös se, että muut tiimistämme eivät tuntuneet olevan kovinkaan ahdistuneita ja erityisesti se luonko huonoa ilmapiiriä tiimiimme kertomalla avoimesti ahdistuksestani ääneen. Olen myös ihminen, joka kaipaa paljon omaa tilaa ja siksikin kammoksuin myyntipäivien kolmen päivän intensiivistä rupeamaa. Pelkäsin nimittäin, että en missään välissä ehdi palautua kunnolla ja ladata akkuja seuraavaan päivään. Itse soitteluun tarvitsin myös omaa tilaa ja sitä, että saan tehdä omassa rauhassani asioita ilman, että joku on kuuntelemassa vieressä tai hengittämässä muuten niskaan. 

 

3  MYYNTIPÄIVÄPERHONEN 

Pidimme myyntipäiville valmistautuessamme Zoomin kautta pajoja, joissa kävimme myyntipäiviä lävitse. Itse olin kääriytynyt sohvalla vilttiin ja joku mainitsi minun näyttävän perhosen kotelolta. Kommentoin tähän, että olenkin perhosen kotelo ja myyntipäiviin mennessä minusta kuoriutuu myyntipäiväperhonen. Omaksi onnekseni voinen todeta, että näin lopulta myös kävi. 

Meidän myyntipäivien tukikohdaksemme oli arvottu Ratinassa sijaitseva M.O.W. Supernova. Siellä oli onneksi tarjolla Framerynkoppi, jossa rauhallinen työskentely oli mahdollista. Ensimmäisenä päivänä linnoittauduin heti sinne ja olin yhtäkkiä myynnistä niin fiiliksissä, että en malttanut lähteä ständille. johon olin luvannut mennä. Myyntiä ei toisena päivänä omalta osaltani tullut yhtään, mutta olin päässyt hommaan kiinni sitten, että en halunnut sitä enää keskeyttää. Iltaa kohden innostukseni kuitenkin hyytyi, sillä myyntiä ei tullut, mutta toivon todella, ettei se näkynyt muulle tiimille. Toisena päivänä tilanne kuitenkin muuttui melko nopeastikin ja sain tehtyä useampiakin kauppoja päivän aikana. Niinsanotun toimistoajan jälkeen olin yhteydessä ystäviini ja sukulaisiin ja tarjosin heille myös myymäni tuotetta. Whatsappin vastaanottajalista-toiminnon avulla sain nopeasti muutamalla viestillä useita kymmeniä tuotteita kaupaksi.  

Kolmantena päivänä innostus ja tekemisen meininki olivat tiessään, johtuen varmasti jo kahden edellisen päivän aikana tulleesta turnausväsymyksestä sekä näiden välissä erittäin huonosti nukutusta yöstä. Huonosti nukuttu yö johtui varmasti siitä, että kävin niin kovilla kierroksilla, että nukkumaan rauhoittuminen oli lähes mahdotonta ja kun satuin keskellä yötä heräämään, toiveita uudelleen nukahtamisesta ei todellakaan ollut. Muutamia tunteja ennen myyntipäivien myyntiajan päättymistä, sain kuitenkin jostain vielä turbovaihteen silmään ja aloin tekemään puhdasta sähköpostimyyntiä. Onnekseni ja ihmetyksekseni sain sitäkin kautta vielä muutamia yrityskauppoja tehtyä. Tämä puolestaan loi lisää puhtia myös muihin, jotka olivat jo ainakin osittain lamautuneet.  

Kaiken kaikkiaan olen erittäin tyytyväinen omaan suoritukseeni ja toimintaani myyntipäivillä, siitäkin huolimatta, että tuli muutamia vireystilan ja motivaation notkahduksia. Myyntipäiväahdistujasta oli tullut myyntipäiväperhonen yhdessä yössä. 

 

4  PERHOSEN SYNTYMÄ 

Mitä tämän myyntiperhosen syntyminen kotiloituneesta toukasta loppujen lopuksi vaati? Yksi tärkeä tekijä oli mielestäni se, että sain rauhassa olla ahdistunut ennen tapahtumaa eikä sitä pyritty kitkemään minusta pois. Huomasin kuitenkin, että jokaisen myyntipäiviin valmistautumispajan jälkeen olin hieman rauhallisemmalla mielellä. Tämä johtui luultavasti siitä, että pääsin työskentelemään aiheen parissa jo ennen myyntipäiviä ja ilman myyntipainetta sekä siitä, että valmistelut olivat huomattavasti paremmat kuin aikaisempana vuonna. Omalta osaltani valmisteluihin vaikutti selkeästi myös se, että valitsin vain yhden tuotteen, jota pyrin myymään. Valitsin tuotteista sen mikä oli tuotteena itselleni kaikkein selkein. Näin ollen minun ei tarvinnut edes yrittää olla kärryillä kaikista tuotteista ja toimitustavoista vaan sain keskittyä rauhassa siihen mikä omalla kohdallani ole olennaista. 

Toinen, joka vaikutti positiivisesti kuoriutumiseeni oli aivan varmasti se, että sain tehdä hommia omassa rauhassa ja itselleni sopivalla tavallaKirjallisia töitä pystyn tekemään muiden läsnäollessa, mutta mikäli puhun puhelimessa en halua, että taustalla on minkäänlaista hälinää tai muuta toimintaa, joka häiritsee itseäni tai puhekumppaniani. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, pääsin työskentelemään M.O.W. Supernovalla Framerynkoppiin mutta itselleni oli tärkeää myös se, että taukoja pääsin viettämään muiden seuraan. Puhumisrauha on asia, jota olen tuonut tiimilleni esiin varmaan koko opintojen ajan ja tilanne ei opintojen kuluessa ole muuttunut suuntaan tai toiseen. Siksi onkin tärkeää kuunnella mitä toiset sanovat tai mikä on toisille ominaisin tapa toimia. Olen sitä mieltä, että ihmiset yleensä itse tietävät mikä heille on parasta. Toki ymmärrän myös sen, että joskus täytyy pakottautua epämukavuusalueelle, mutta mikäli tekeminen on tehokkaampaa mukavuusalueella, miksi sitä ei voisi hyödyntää entistä enemmän. 

Kolmas kuoriutumiseeni vaikuttanut asia on oman oletukseni mukaan se, että olin ladannut odotuksia itselleni ahdistuksen myötä myynnistä ja yleisesti ottaen koko tapahtumasta. Mielestäni myyntipäiväahdistus kertoo siitä, että en lähtenyt niin sanotusti soitellen sotaan, vaan jonkin näköistä valmistautumista on tapahtunut jo keväästä saakka. Olisikin kiinnostavaa tietää onko myyntipäiväahdistuksella ja myyntipäiväsuorituksella yleisesti ottaen jonkinlaista yhteyttä vai osuiko omalla kohdallani tähdet oikeille paikoilleen, jotka osaltaan vauhdittivat ja edesauttoivat suoritustani. Olimmehan me sentään M.O.Win  Supernovalla. 

En voi yhtään väheksyä sitä, että olen koko kuluneen kevään sekä syksyn tehnyt myyntiä Proakatemian on loppunäyttötapahtuman tiimoilta, joka on osaltaan tuonut kokemusta myymisestä niin puhelimitse kun sähköpostitsekin. Myös tiimissämme mukana olleet esipinkut ansaitsevat aivan erityisen kiitoksen, sillä heidän tekemisen meninikinsä oli jotain aivan omaa luokkaansa ja tuntuukin, että he olivat myyntipäiväperhosia ilman kotelovaihetta. Toivonkin, että kaikki Proakatemialaiset voisivat ainakin yksillä myyntipäivillä toimia myyntipäiväperhosena, sillä sen fiiliksen avulla jaksaa kyllä pitkälle! 

 

LÄHTEET

Myyntipäivät 28-30.10.2020

Myyntipäiväpajat syksyllä 2020

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close