Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Myös unelmatyöstä on saatava palkkaa



Kirjoittanut: Anni Minkkinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Unelmaduunarin tilipäivä
Satu Rämö
Hanne Valtari
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Proakatemia-aikani alkutaipaleella luin Satu Rämön ja Hanne Valtarin ensimmäisen kirjan Unelmahommissa ja kirjoitin esseen siitä, miten löytää oman unelmahommansa. Tulin siihen tulokseen, että minun ei tarvitse onnekseni valita vain yhtä asiaa, joka minua kiinnostaa, ja tehdä siitä unelmieni työtä. Minun unelmieni työni on monipuolista, vaihtuvaa ja inspiroivaa. Olen edelleen samaa mieltä, ja pidän siitä, että saan yrittäjänä itse valita työtehtäväni ja ikään kuin valita irtokarkkihyllystä juuri ne karkit, joista pidän eniten. Parin vuoden aikana olen kuitenkin huomannut, että paletti ei voi olla liian hajallaan, vaan on hyvä, että kaikkea tekemää työtä yhdistää joku. Homman täytyy pysyä selkeänä, jotta pysyn itse kartalla siitä mitä olen tekemässä.

 

Homman selkeytys auttaa myös siinä, että osaa hinnoitella tekemänsä työn oikein. Tähän Rämö ja Valtari antavat vinkkinsä toisessa kirjassaan Unelmaduunarin tilipäivä. Kirja on hyvä opas aloittelevalle yrittäjälle, vaikka et olisikaan lukenut heidän ensimmäistä kirjaansa. Unelmaduunarin tilipäivä on jaettu kahdeksaan osaan. Ensimmäisenä pohditaan, mitä elämässään haluaa oikeastaan tehdä ja mikä on se oma juttu. Kun oma polku on löydetty, aletaan rakentaa omaa erottuvaa brändiä, verkostoidutaan, mietitään mistä raha tulee omalla alalla, opetellaan hinnoittelemaan oikein, muistutetaan, miten tärkeää on olla mukava toisille ihmisille, tutkitaan omaa arkea ja tehdään siitä tehokasta, sekä lopuksi valmistaudutaan siihen valoisaan ja loistavaan tulevaisuuteen.

 

Yrittäjyys tulee olemaan yhä yleisempi uravaihtoehto tulevaisuudessa, sillä asiantuntijat kertovat, että työtä tulee olemaan, mutta työpaikkoja ei. Se tarkoittaa, että tulevaisuudessa yhä useampi tekee tavalla tai toisella freelancerina tai yrittäjänä töitä. Palkkatyötä ei ole enää kaikille, sanovat asiantuntijat Ylen haastattelussa helmikuussa 2020. Monella (varsinkin luovalla) alalla ei ole mitään tiettyjä palkkataulukoita ja saman tasoinen työ voidaan hinnoitella todella laidasta laitaan. Osa polkee hintoja liian alas ja osa nostaa palkkiot taivaisiin. Sanotaan, että eihän se ole tyhmä, joka pyytää, vaan se, joka maksaa. Mutta tyhmää on pyytää työstään liian vähän. Hinnoittelu on varmasti yksi yrittäjien isoin kompastuskivi ja itsekin olen syyllistynyt liian alhaiseen hinnoitteluun. Hinnoittelu on vaikeaa silloin kun työstään nauttii todella paljon, eikä työtä tee vain rahan vaan intohimon takia. Kuitenkin intohimolla ja kivoilla jutuilla ei tässä maailmassa elä, vaan raha on se joka maksaa laskut ja tuo ruuan pöytään.

 

Aloittelevan yrittäjän kannattaa heti alkuun laskea, mihin kaikkeen hänellä tulee menemään kuukaudessa rahaa. Ensiksi oman elämän kulut: asumisen kulut, ruoka, hankinnat, vakuutukset ja sopiva määrä rahaa vapaa-aikaan ja harrastuksiin. Seuraavaksi yrityksen pyörittämiseen liittyvät kulut. Kun on laskenut yhteen, mihin kaikkeen rahaa tarvitsee ja miten paljon kuussa, tulee tähän summaan vielä lisätä hieman ekstraa, jotta elämisen jälkeen jää jotain säästöönkin. Näiden lukujen jälkeen tulee tutkia kalenteria ja miettiä, miten paljon töitä pystyy ja haluaa tehdä. Työmäärän ja halutun summan avulla yrittäjä voi laskea itselleen sopivan tuntipalkan ja ottaa sen pohjaksi omaan hinnoitteluun. Näin omaa tekemistä on helpompi perustella ja myöskin tavoitella sopiva määrä työtä jokaiseen kuukauteen. Kun kalenteri toivon mukaan alkaa täyttyä, voi hintojen korottamista alkaa miettiä sen mukaan, miten kysytyksi oma osaaminen nousee. Hintoja on syytä tarkistella esimerkiksi aina kolmen kuukauden välein ja päivittää niitä pikkuhiljaa ylöspäin.

 

Itse olen opiskeluaikoina nostanut vielä palkkaa aika maltillisesti, sillä opintotuki ja -laina ovat olleet päälähde rahalle. Nyt valmistumisen jälkeen tilanne on toinen ja omasta yrityksestä on saatava nostettua palkkaa paljon enemmän kuin ennen. Siksi myös tarkempi ja korkeampi hinnoittelu on tärkeää, jotta omasta työstään saa oikean korvauksen. Unelmaduunarin tilipäivä tuli siis luettua juuri oikeaan aikaan! Aiemmin en niin miettinyt omaa palkkaani, sillä en ole koskaan tehnyt työtä vain rahan takia. Vaikka tekemäni työ antaa minulle paljon muutakin kuin rahaa, ei sitä saa unohtaa tai todellakaan jättää toisarvoiseksi. Olen nyt määrittänyt itselleni tuntipalkan ja sen mukaan minun tulee tehdä työtä ensi vuosi. Mielestäni raha ja työn mielekkyys kulkevat käsikädessä ja molemmat tukevat toinen toistaan. Uskon, että kun molemmat ovat kunnossa, tulee minusta menestyvä yrittäjä niin taloudellisesti kuin muutenkin.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close