Tampere
12 May, Wednesday
23° C

Proakatemian esseepankki

Muutos jaksamiseenKirjoittanut: Noora Hyttinen - tiimistä Saawa.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Uuvuksissa-Kirja sinulle joka tahdot voimasi takaisin
Liisa Uusitalo-Arola
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Miksi aina kesäloman lähestyessä joudumme puristamaan viimeisetkin mehut jaksamisestamme monen kuukauden työnteon jälkeen? Miksi jo maanantaina kalenteria vilkuillessamme toivomme perjantain olevan jo nurkan takana? Miksi sunnuntai-illat menevät jo seuraavan viikon murehtimiseen? Miksi illalla sängyn pohjalla maatessa aivot alkavatkin miettimään stressin aiheita nukahtamisen sijaan? Tämä on vain hetkellistä kiirettä. Vai onko?

Dolly Partonkin sen sanoi, Working 9 to 5. Mutta onko asia oikeasti näin? Ei ainakaan minulla. Proakatemia, aikataulutus, liikunta, ravinto, vapaa-aika, parisuhde, perhe, tiimi, projektit ja vielä niinkin välinpitämätön asia kuin lepo. Monen monta palaa, joita arjen palapelissä pitäisi pyöritellä oikeille paikoilleen. Tällä hetkellä palapeli tuntuu kymmenen palan sijaan, tuhansien palojen monimutkaiselta kompleksilta. Miten saada nuo palaset järjestykseen? Miten palapelistä saisi edes osittain kasatun ja järjestyksessä olevan?

 

Herätys

Liisa Uusitalo-Arolan kirjoittaman kirjan Uuvuksissa- kirja sinulle, joka tahdot voimasi takaisin pohjalta aloin miettimään omaa jaksamistani kriittisemmästä näkökulmasta. Tai jos suoraan puhutaan, niin valehtelisin jos väittäisin etten olisi miettinyt jaksamistani jo aiemmin. Todellisuudessa tämäkin essee on odottanut valmistumistaan koneen kansiossa jo kuukauden päivät, sillä…Noh, ei ole ollut jaksamista. Tälläkin kirjoittamishetkellä punainen lanka tuntuu olevan aivojen perukoilla sykkyrälle mytättynä kaikkien muiden päässä pyörivien asioiden sivussa. Ja uskon etten ole ainut. Todellisuudessa en ole oikeastaan pohtinut vain omaa jaksamistani, vaan meidän kaikkien. Niin oman tiimin, poikaystävän, perheen kuin ympärillä olevien ohikulkijoiden. Kuinka me oikeasti jaksamme? Miten me kaikki voimme? Kuuluuko meille todella hyvää, vai onko kyseessä vain sanojen helinää keskustelujen lomassa.

Viime syksynä Proakatemian ovista sisään astuessani, oli keho täynnä itseluottamusta, energiaa sekä innostusta sitä ”oikeaa tekemistä” kohtaan. Orientoivien viikkojen aikaan jokainen vain hyrähti mielessään, kun vanhemmat opiskelijat varoittivat tulevan kevään raskaudesta, kiireestä sekä uuvuttavan pitkistä koulupäivistä. Kommentteina huulilla raikui useiden sanat toimintakulttuurin muuttamisesta, oman ajan tärkeydestä sekä tehokkaasta ajankäytöstä. Kauniita ajatuksia, tavoiteltavia sellaisia. Painosanalla tavoiteltavia. Kyllä. Edelleen. Mutta kuinka me sitten päädyimme tähän? Huhtikuun loppuun, jolloin yhteisissä tilaisuuksissa kaikuvat ympärillä vain kiire, loppurutistus sekä kisaväsymys.  Vuodesta toiseen toistuva kaava täyttyi meidänkin kohdallamme. Kevätlukukausi vei voimat, ja uuden energian uskotaan syntyvän kesän aikana. Mutta kaiken tämän jälkeen mieleeni nousee vain yksi kysymys. Miksi?

 

Muutos

Joka vuosi esiin nousee uusia tutkimustuloksia mielenterveysongelmien kasvamisesta, uupumuksen lisääntymisestä sekä työssä jaksamisen vaikeuksista. Joka vuosi jaksaminen, motivaatio sekä hyvinvointi ovat puheenaiheina keskusteluohjelmissa, johtajien webinaareissa sekä yritysten tyky-päivissä.  Luvut kasvavat kasvamistaan ja paineet lisääntyvät lisääntymistään. Joka vuosi, joka kuukausi ja joka ikinen päivä. Mutta asioiden ei tarvitse olla näin.

Proakatemia on uuden yrittäjyyden esikuva. Mielestäni uuden ajan yrittäjä on ihminen, jolla on palo toimia yrittäjänä. Hän on ihminen, jonka elämään kuuluu läheisiä, vapaa-aikaa ja ennen kaikkea elämää. Elämää, joka on täynnä energiaa ja jaksamista. Elämää, jossa yrittäjyys on voimavara. Ollaksemme Proakatemiana uuden yrittäjyyden esikuva, täytyy tapahtua muutos. Muutos, joka kasvattaa meistä jaksavia ja motivoituneita uuden ajan yrittäjiä valmiina muuttamaan toimintakulttuureja. Ja se muutos alkaa nyt.

 

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close