Tampere
29 Mar, Friday
4° C

Proakatemian esseepankki

Muutama essee perjantaihin mennessä



Kirjoittanut: Tommi Riikonen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Muutama essee perjantaihin mennessä

 

”Perjantaihin mennessä. Mitä se nyt oikein tarkoittaa? Pitääkö se essee olla siis jo torstaina valmis, jotta se on perjantaihin mennessä palautettu?”

Tässä ote hyvin tyypillisestä keskustelusta Proakatemian tiimitilassa esseedeadlinen lähestyessä. Vaikka ´mennessä´ -sanontaa käytetään suomen kielessä runsaasti, ei sen merkitys ole läheskään aina selvää. Jos ala-asteella läksyt piti olla huomiseen mennessä tehtyinä, niiden odotettiin totta kai olevan tehtyinä seuraavana aamuna. Toisaalta, kun tehtävä piti palauttaa 31.5. mennessä, muistan miettineeni, että onko 31.5. siis viimeinen palautuspäivä.

Kielenhuollon tiedotuslehti Kielikello on kirjoittanut aiheesta jutun. Artikkelin mukaan ´johonkin mennessä´ -rakenne aiheuttaa jatkuvasti epäselvyyksiä ja jopa riitoja. Siksi artikkelissa on pyritty avaamaan mahdollisimman perusteellisesti ilmauksen taustoja. Kirjoittaja Jussi Kallio kertoo kielilautakunnan päätöksestä vuonna 1957, jolloin ´johonkin mennessä´ päätettiin tulkita ´ennen merkittyä ajankohtaa´. Silloin esimerkiksi ´perjantaihin mennessä´ pitäisi tulkita ´viimeistään torstaina´. (Kielikello 2002)

Kuitenkin esimerkiksi suomen kielen perussanakirjan selityksen mukaan esimerkiksi ´asia ratkennee tiistaihin mennessä´ pitäisi tulkita asian olevan ratkennut viimeistään tiistaina. Myös suomen kielen lautakunta ratkaisi enemmistön päätöksellä vuonna 1985, että sentyyppiset ilmaukset kuten ´ensi vuoteen mennessä´ ja ´huomiseen mennessä´ sisällyttävät määräaikaan ensi vuoden ja huomisen. (Kielikello 2002) Myös Kielitoimiston ohjepankki vahvistaa tiedon todeksi ja suosittelee sen sijaan käyttämään ilmausta ´viimeistään´, joka ei ole kaksitulkintainen. (Kielitoimiston ohjepankki N. d.)

Turha siis hikoilla torstaina, jos esseet pitää olla valmiina vasta perjantaihin mennessä. Yhden lyhyen esseen kirjoittaa päivässä, mutta jos puhutaan muutamasta esseestä, voi torstai-iltana aloitettu savotta osoittautua liian suureksi. Ilmaus on määritetty Kielitoimiston ohjepankissa seuraavasti: Sana ´muutama´ viittaa epämääräiseen joukkoon; yleensä tarkoitetaan useampaa kuin kahta (Kielitoimiston ohjepankki N. d.).

Mutta kuinka paljon voi muutama enimmillään olla? Itse muistan nähneeni Poliisit Kotihälytyksen jakson, jossa keskusteltiin oikeuden päätöksestä tilanteessa, jossa naapuri antanut miehelle luvan kaataa ”muutaman puun”. Mies oli päättänyt kaataa 99 puuta ja saanut naapurinsa viemään asian käräjille saakka. Lopulta puunkaatajan todettiin olleen oikeassa, sillä muutama puu on yli kaksi, mutta alle 100 puuta. Poliisit hälytettiin paikalle vielä uudestaan vain toteamaan raivostuneelle naapurille, että oikeuden päätös pitää. Vaikka jaksosta ei löydy internetistä jälkeäkään, ovat monet ihmiset toistelleet samaa tarinaa internetin eri keskustelufoorumeilla.

Samaan tarinaan on tarttunut myös MTV Uutiset artikkelissaan, ”Jos otat ´muutaman oluen´, montako se on? Vastaus saattaa yllättää”. MTV:n tutkimuksista huolimatta huhutusta oikeudenkäynnistä ei ole löydetty todisteita (MTV Uutiset 2021). Todisteet oikeuden päätöksestä olisivat käänteentekeviä, sillä se käytännössä tarkoittaisi Suomen lain määrittävän ´muutaman´. Todisteita tai ei, tuntuu muutama olevan nykyään jo virallisestikin 3–99. Ei siis välttämättä kannata luvata kielitietoiselle kaverille muutamaa karkkia pussistaan tai muuten saattaa itse jäädä ilman.

Muutamasta taipuvaan `muutamia` -ilmaukseen olisi myös mielenkiintoista saada selitys. Kuinka paljon ´muutamia´ monistaa ´muutamaa´. Karkit loppuvat kesken aika nopeasti, eikä onneksi esseitäkään ei tarvitse niin montaa Proakatemian aikana kirjoittaa.

 

Lähteet:

 

Kielitoimiston ohjepankki. N. d. Ajanilmaukset: alkaen, mennessä, asti, saakka, viimeistään. Viitattu 29.9.2022.

http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/ohje/298

 

Kielitoimiston ohjepankki. N. d. Pronominit: montako on muutama? Viitattu 29.9.2022.

http://www.kielitoimistonohjepankki.fi/haku/muutama/ohje/561

 

Jussi Kallio. 3/2002. Mennessä. Viitattu 29.9.2022.

https://www.kielikello.fi/-/mennessa

 

MTV Uutiset. 5.9.2021. Jos otat ”muutaman oluen”, montako se on? Vastaus saattaa yllättää. Verkkosivusto. Viitattu 29.9.2022.

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/jos-otat-muutaman-oluen-montako-se-on-vastaus-saattaa-yllattaa/8222922#gs.dgoch2

Kommentit
  • Timo

    Kiitos! Välillä tällainen aika kapeaan alueeseen keskittyvä yhtä käsitettä ja sen käyttöä tarkasteleva essee voi olla hyvinkin hyödyllinen.

    30.9.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close