Tampere
22 May, Sunday
13° C

Proakatemian esseepankki

Mutta mitä tekisi Vlad?Kirjoittanut: Joni Sydänlammi - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Vladimir Putin - Menestyvän johtajan opetukset
Rob Sears
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kavereiden kesken Vlad

Kiistelty, hyvin paljon mielipiteitä jakava, silti maailman vaikutusvaltaisimpiin ihmisiin lukeutuva Venäjän presidentti Vladimir Putin. Yhdestä asiasta uskon, että suurin osa voi olla samaa mieltä, on se, että herra Putin on menestynyt henkilö, jonka olemuksesta ja johtamistavoista voimme tehdä monia huomioita ja ottaa oppia. Onhan Putin rakentanut uransa alhaalta huipulle. Hän on työskennellyt useissa valtion virkatehtävissä ja Neuvostoliiton aikana hän toimi 16 vuotta KGB:n tiedustelu-upseerina. Putinista tuli Venäjän presidentti vuona 2000 ja toimi ennen sitä pääministerinä.

 

Luin avoimin mielin Rob Searssin kirjoittaman teoksen Vladimir Putin: menestyvän johtajan opetukset. Tässä esseessä jaan itselleni mieleenpainuvimmat vinkit, pyrkien esittämään niiden toimivuudesta myös käytännön esimerkkejä.

Näytä kuka on pomo

Kaupunki Venäjällä nimeltä Pikalevo on tapahtumapaikka 2009 vuonna Putinin kykenevyyden esittelylle. Pikalevossa on tehdas, joka työllistää merkittävän osan kaupungin asukkaista. Jo jonkin aikaa tehdas on maksanut liian pientä palkkaa ja ennen sulkuilmoitusta viimeiset palkat jäivät maksamatta. Miten toimii kansalaisten sankari Putin? Vladimir matkustaa Pikalevoon ja on käskenyt tehtaan johdon kokoukseen, joka kuvataan ja lähetetään televisiossa suorana.

Tehtaan johtoryhmään kuuluu noin kymmenkunta vaikutusvaltaisia venäläisiä liikehenkilöitä, joista ehkä tunnetuin multimiljardööri Oleg Deripaska. TV kameroiden pyöriessä Putin pöydän päästä haukkuu koko johtoryhmän torakoiksi ja vaatii heidän käynnistävän tehtaan toiminnan uudestaan ja maksamaan takautuvasti palkat. Johtoryhmä allekirjoitti lupauksensa, yhtä henkilöä lukuunottamatta, Herra Deripaskaa. Putin huomasi tuon yhden nimen puuttuneen sopimuksesta, joten hän erityisesti kuitsui Deripaskan pöydän päähän allekirjoittamaan, ojentaen hänelle oman kynänsä povitaskusta. Oleg rustasi nimensä paperiin ja kääntyi kohti omaa paikkaansa, jolloin Putin jämäkästi ja hieman nöyryyttäen kehotti Deripaskaa ojentamaan kynänsä takaisin. Ja näin on kyykytetty mahtavia liikemaailman johtajia koko kansan edessä. Seuraavina päivinä miljoonia ruplia oli virrannut työläisten tileille. (Rob Sears, 115)

 

Kokoa blatia

Blat on verrattavissa ”hyvä veli verkostoon”. Mutta inasen tehokkaampi. Se on epävirallinen palvelus- ja suhdeverkosto, jonka valtikkaa heiluttaa Vladimir Putin. Blatin avulla Putin aikanaan nousi merkittäviin poliittisiin tehtäviin. Nyky-Venäjällä Blat on edelleen tehokkaassa käytössä, kun halutaan saada asiat rullaamaan. Putinin värväyspuhe menee kutakuinkin näin ”Minä pesen sinun selkäsi ja sinä annat minulle asian x.” Jos sinä koet, että haluaisit vahvat tukijoukot, sinun täytyy kerätä Blat-pisteitä ympäristössäsi. Eli sinun on niin sanotusti varmistettava, että palveluksesi muistetaan. Hyvä tapa on valmistaa kortteja, joissa lukee, esimerkiksi ” (Oma nimi) tarjosi sinulle kahvin.”(Rob Sears, 113)

 

Oma aikataulusi

Älä jousta aikatauluissa, vaan pidä kiinni omista mieltymyksistä. Jos esimerkiksi olet aamuihminen. Niin tee kuin Putin, vasta aamu-uinnin ja voimaharjoittelun jälkeen saavut töihin, noin puolelta päivin. Näin ollen kaikki tärkeät palaverit siirtyvät keskiyön paikkeille. Kuten monet kokouksen Kremlissä on aikataulutettu alkamaan. Putin on jopa saanut ajan taipumaan tahtoonsa. Hän muokkasi vuonna 2014 Venäjän 11 aikavyöhykettä uuteen uskoon, siirtämällä Venäjän pysyvästi ”talviaikaan”.

Sinä lukija, voit muokata ympäristöösi sinun aikataulutarpeidesi mukaan, toisin kuin moni suomalainen tekee. Esimerkiksi jos perheellisenä aamusi ovat monesti isoa härdelliä, voit herättää lapsesi jo aamupalalle yhdeltä aamuyöllä. Se on helpompaa sinulle ja myös lystiä lapsille. Tästä seuraa tietysti myös hyödyt, kuten lapset ovat aamulla liian väsyneitä riehuakseen matkalla päiväkotiin.

 

Lopetus

Monia Vladimirin tekoja ja tapoja meidän tulisi hyödyntää oman uran ja menestyksen rakentamisessa. Esimerkki niiden toimivuudesta on Putin itse. Lisää voit itse lukea teoksesta Vladimir Putin: menestyvän johtajan opetukset ja koota omat ohjenuorasi elämääsi.

 

 

Lähde: Vladimir Putin: menestyvän johtajan opetukset, Rob Sears 2018

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close