Tampere
04 Oct, Wednesday
10° C

Proakatemian esseepankki

Muskin maanalainen



Kirjoittanut: Oskari Avotie - tiimistä Value.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Katsoin TED Talkin, jossa vieraana oli yrittäjä, sijoittaja, keksijä Elon Musk. Muskia haastateltiin hänen useista projekteistaan ja tulevaisuuden suunnitelmistaan. Itselleni mielenkiintoisin asia haastattelussa oli Muskin meneillään oleva projekti maanalaisesta tunneliverkostosta Los Angelesin kaupungin alla.

Projektin ideana on tehdä tunneliverkosta kaupungin alle, jossa autot voivat kulkea kiskoilla. Tämä sen takia, ettei autojen kuljettajien tarvitse itse ajaa autoa. Tällä vältetään mahdolliset kolarit, jotka olisivat vaarallisia maanalaisessa tunnelissa. Sen lisäksi se mahdollistaa autojen nopeamman kuljetuksen, koska autot kulkevat ohjelmiston mukaisesti ja ohjaaminen on robotiikan käsissä autot voivat kulkea noin 200 km tunnissa. Tämä auttaa Los Angelesin suurempiin ongelmiin lukeutuvan massiivisen ruuhkan. Tämä maanalainen verkosta mahdollistaa autolla matkaamisen kaupungin toiselta puolelta toiselle vain muutamissa minuuteissa.

Tämä projekti kuulostaa aivan mahtavalta ja on todennäköisesti tulevaisuutta. Mutta nostaisin hienon idean keskeltä tärkeimmän pointin esille. Musk ei vain keksinyt tunneliverkosto ideaa päässään, vaan hän lähti miettimään asiaa siltä kantilta mikä on tämän hetkinen ongelma ja pyrki löytämään siihen ratkaisun. Ajatus idean luomista johonkin ongelmaan tai tarpeeseen kuulostaa niin yksinkertaiselta neuvolta. Mutta onko se oikeasti sitä? Esimerkiksi Tiimidiilissä, jossa meidän tiimin tehtävänä oli kehittää liiketoiminta joka kantaa pitkälle tulevaisuuteen. Me lähdimme kartoittamaan kuuta taivaalta, muuta emme vastaamaan tai edes tajunneet ottaa huomiota tämän hetkiseen tai tulevaisuuden tarpeisiin. Tässä tapauksessa Musk tarrasi kaikkien tietämään ongelmaan ja pyrki löytämään siihen toimivan mallin. Muskin ajatusmaailma eroa monista muista. Esimerkiksi hänen pointtinsa verkoston rakentamisesta maanalle oli, että monet maailman suurimmista rakennuksista itseasiassa ovat maanalla. Tämä mielestäni kuvaa ajattelua boxin ulkopuolelta. Itselleni ei aivan heti tulesi mieleen tällainen asia.

Toinen asia on taas onko tarve todellinen ja vastako keksintö juurikin sitä mitä halutaan. Esimerkiksi on hyvä pohtia tarkkaan onko uusi keksintösi uniikki vai ei. Nykymaailmassa luultavasti joku on keksinyt saman idea ja kokeillutkin sitä. Tutki tarkkaan mikä meni siinä vikaan tai miksi se onnistui. Siitä voi saada tärkeää tietoa jatkon kannalta. Ja vaikkakin keksintö olisikin uniikki, sillä voi olla kilpailevia verrokkeja, johon kuluttajat ovat jo tottuneet. Silloin kysymys kuuluisi onko keksinnölläsi enää tarketta täytettävänä?

Muskin puhe on aina inspiroitavaa kuunneltavaa ja hänen ajatuksen virtansa on ihailtavaa. Kunpa vain hänen keksintönsä löytäisivät tiensä käytäntöön ja joka ihmisen käyttöön.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close