Tampere
01 Oct, Sunday
12° C

Proakatemian esseepankki

Multitasking vai ongelma keskittyä?



Kirjoittanut: Matilda Tistelgren - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Ootko kokenu koskaan olevasi superihminen, joka hoitaa multitasking taidoillaan jokaisen asian huolella poikki ja pinoon. Mä luulin vahvasti olevani just tällainen superihminen, kunnes luin kirjotuksen multitaskingistä ja sen aiheuttamista seurauksista.

Onko tilanne tuttu, kun on sata rautaa tulessa ja suurin osa asioista tuleekin lopulta hoidettua puolivaloilla. Oon ainakin huomannut omassa käytöksessäni keskittymisen ongelmaa ja sitä etten osaa olla yhdessä tekemisessä kerrallaan läsnä. Yhteen asiaan keskittyminen ja pysähtyminen on vaikeaa, välillä miltei mahdotonta. Havahdun moneen otteeseen kirjaa lukiessani, leffaa katsoessani, kaupungilla kierrellessäni tai mitä tahansa tehdessäni siihen kun selaan puhelinta, vastaan sähköpostiin, soitan kaverille kaiuttimella ja näppäilen samaan aikaan to do listaa puhelimeen. En keskity lopulta yhteenkään näistä kunnolla saatika saa täyttä potentiaalia mihinkään. Lopulta joudun miettimään mitä puhuin, mitä kirjoitin ja mitä vaatteita selailin.

Koen, että nykyaikana suurin ongelma onkin läsnäolemisen taito ja kyky olla juuri siinä hetkessä kuin on läsnä ja paikalla. Suurin syypää tähän ongelmaan onkin some ja jatkuvasti tavoitettavissa oleminen. Omaa ajattelua valtaa tunne, että pitää olla koko ajan ajan hermoilla, paikalla ja tavoitettavissa, oli paikka ja aika mikä tahansa. Tämä on äärimmäisen kuormittavaa etenkin henkisesti. Aivot eivät pääse lepäämään missään vaiheessa tai prosessoimaan tietoa. Jatkuva tiedon tulva uuvuttaa ja väsyttää.

Onko multitasking sitten tehokkuutta vai ei?

Jossain määrin taatusti kyllä, mutta pitkälle vietynä ei todellakaan. Monesti tekemisen ylikuormitus saa aivot suodattamaan ajattelemansa informaation niin että, tärkeitä asioita jää huomaamatta ja vähemmän tärkeät ehkä kiireellisemmältä tuntuvat asiat saavat tällöin täyden huomion. Tämä onkin hyvä aasinsilta priorisoinnin ja itsensäjohtamisen hallintaan. Meidän tulisi opetella pysähtymään juuri siihen hetkeen missä olemme ja hoitamaan asiat yksi kerrallaan. Opetellaan välttämään itsemme ylikuormittamista ja priorisoidaan asioiden hoitaminen tärkeysjärjestykseen, eikä niin mikä on helpoin sillä hetkellä hoitaa.

Tavoitteeni ensi syksylle onkin opetella pois multitaskingista ja priorisoida asiat tärkeysjärjestykseen hoitaen kaikki mallikkaasti maaliin. Somen käyttöä olen alkanut tietoisesti vasta nyt vähentämään, sillä huomaan sen hallitsevan toisinaan liikaakin elämää ja viemään siltä aidolta läsnäololta ja hetkeltä tilan.

LÄHTEET:

Unohda jo multitasking, keskittyminen tekee hyvää. 1.3.2018. Laura Pullinen. Luettu 3.5.2018. http://lauraeveliina.com/unohda-jo-multitasking-keskittyminen-tekee-hyvaa

Kommentit
  • Eelis Piipponen

    Olen pohtinut kanssasi samoja asioita! Netistä lukemani artikkelit ja niistä seuranneet ajatukset ovat saman tyylisiä kuin sinulla. Some on vienyt keskittymiskyvyn, on ärsyttävää olla kaverin kanssa oluella tai hengailla ulkona jos hän vain räplää puhelinta, eikä kuuntele yhtään mitä asiaa sinulla on hänelle. Olenko siis niin tylsää seuraa vai onko pakko koko ajan olla vastaamassa some viesteihin.
    Olen muutamia kertoja ollut ilman mitään some kanavia sellaisia viiden päivän jaksoja ja ne on kyllä rentouttanut ajatuksia ihan eri tavalla. Ensimmäinen päivä voi olla raskas “onko joku kaivannut minua”, mutta siitä eteenpäin tilanne helpottaa, etkä enää edes mieti, onko kukaan snäpännyt tai laittanut whatsapp viestiä, keskityt nykyhetkeen ja ympärillä oleviin ihmisiin paremmin. Suosittelen kokeilemaan!!

    4.5.2018
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close