Tampere
03 Dec, Sunday
-10° C

Proakatemian esseepankki

Motive 5.0 24H Reflektio



Kirjoittanut: Tatu Levänen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Motive 5.0 24H Reflektio

 

24H on Proakatemian yksi pakollisista näyttökokeista. Siinä valmistuvat tiimit saavat ennalta tuntemattoman toimeksiannon ja pyrkivät kehittämään ja innovoimaan näihin ratkaisuja. Tiimeillä on tasan 24 tuntia aikaa tähän innovointiin. Motive 5.0. osallistui tänä vuonna myös ja sai toimeksiannon Tampereen Tilapalveluilta. Tarkoituksena oli kehittää heidän työnantaja mielikuvaansa mahdolliselle työntekijälle- ja hakijalle. Tämä essee perehtyy tiimimme ja ennen kaikkea minun, reflektioon aiheesta ja kirjoitankin tätä itselleni, mutta hei! Toivottavasti myös sinä saat tätä lukiessasi a-haa elämyksiä ja saat tästä lyhyestä lukemisesta itsellesi jotain pientä kivaa.

 

Yleinen palaute tiimin keskustelun aikana

Fiilikset 24H ovat tiimiltä sekalaiset. Lyhyet yöunet ja huono loppuviikko, esim migreenin muodossa, mietityttää tiimiä, että mikä järki tässä on. Toimeksiantajien eroavaisuus keskenään myös nostaa mietitystä ja pohdintaa. Meidän toimeksiantajien kanssa pystyttiin olemaan yhteydessä todella vähän, kyselytunnin jälkeen vain kerran. Toisilla tiimeillä toimeksiantaja on ollut lähes kokopäivän mukana ja vastaamassa asioihin.

Myös toimeksiantajien kanssa käyty keskustelu antoi ehkä hieman väärää kuvaa mitä toivottiin. Sanoitukset ”halutaan vahvistusta meidän näkemyksille”, vei meitä ehkä hieman eri suuntaan, kuin mitä lopullinen palaute antoi ymmärtää. Konkretiaa toivottiin ja konkretiaa löytyi, mutta oliko se tarpeeksi syvälle menevää konkretiaa? Herää kysymys, että olisiko pitänyt ottaa askel vielä syvemmälle, tehdä asiat vielä hieman helpommaksi aloittaa. Tähän vaikuttaa osin innovaation suunta, jonka valitsimme. Teimme ison ja laajan kokonaisuuden. Markkinointisuunnitelman, jonka tarkoitus oli kehittää työnantajan mielikuvaa. Meillä kuului tähän alueeseen some-markkinointi, mutta myös muu markkinointi. Tiimimme keskustelussa heräsikin esille ajatus, olisiko ollut parempia keskittyä vain toiseen. Näin tiimiä ei olisi tarvinnut jakaa puoliksi tekemään molempia osa-alueita ja olisimme voineet keskittyä yhteen puoleen ja tehdä siitä loistava.

Aiheemme laajuus näkyi myös osittain tiimin sisällä. Kaikki eivät saaneet kunnolla kiinni visiosta tai tarkemmin, mitä se tuottaa toimeksiantajalle. Jälkiviisaana, ehkä tämä olikin palohälytys, joka olisi pitänyt huomioida kunnolla. Jos tiimin sisällä ei saada asiasta kiinni niin saako toimeksiantaja? Epätietoisuus asioista näkyi myös tiimin toiminnassa. Osalla tiimistä oli myös jonkin verran vaikeuksia saada kiinni lopputiimin vision konkretiasta ja siellä saatettiin tehdä useita asioita ilman käsitystä miksi.

 

Mikä meni hyvin

Tiimi toimi yhteen tosi hyvin todella stressaavassa tilanteessa. Kaikki oli paikalla loppuun asti, vaikka välillä tiimiläisillä tuli pudotuksia vireystilassa. Niin sanotut yöeläimet heräsivät eloon yön pikkutunneilla, kun aamun ja päivän kovaa draivia tehneet hidastuivat. Tiimin sisällä myös yksilöt onnistuivat löytämään itselleen asioita ja tekijöitä, jotka nostivat omaan toimintakykyään paljon pidemmälle. Meidän tiimi hyödynsi taukoja todella tehokkaasti päivän aikana vireystilan laskiessa, mikä ehkä meni muilla tiimeillä erilailla. Koetaan, että sen tiedon perusteella mitä meillä oli, tehtiin erittäin hyvää työtä.

Mitä näistä nyt sitten ottaa irti. Tiimityöskentely ja luottaminen tiimiläisten toimintaa oli timanttista. Meillä on aina toiminut tiimityöskentely näytöissä, kuten esimerkiksi olen aiemmassa esseessäni myyntipäiviin liittyen kirjoittanut, mutta nyt se oli oikein ensiluokkaista. Tiimin henkilöille oli jaettu työrooleja perustuen heidän vahvuuksiin ja se näkyi toiminnassa. Toiminta oli kuin rasvattu koneisto, vaikka välillä jotkut tekivätkin asioita ilman ymmärrystä miksi. Innovaatioprosessille tärkeää on myös kuulla kaikkien tiimiläisten ääniä ja tämä toimi meillä erinomaisesti. Kaikki olivat äänessä, toki jotkut hieman enemmän kuin muut.

 

Miksi meillä meni hyvin

Googlen tekemä ”Project Aristotle” tutki tehokkaita tiimejä ja näistä nousi esille viisi tekijää, jotka vaikuttavat tehokkuuteen.

  1. Psykologinen turvallisuus, eli yksilön sisäisen riskin ottamiseen vaikuttavat tekijät. Miten tiiminjäsen kokee, että hänen ajatukset otetaan vastaan. Kun psykologinen turvallisuus on kunnossa ei ole pelkoa, että minut nähdään tietämättömänä, negatiivisena, kyvyttömänä tai häiritsevänä. Ajatukset otetaan kaikki vastaan avoimesti.

 

  1. Luotettavuus, eli tiiminjäsenet tuottavat luotettavasti laadukasta työnlaatua, eikä vastuita vältellä.

 

  1. Struktuuri ja selkeys, eli tiimiläisillä on selkeä käsitys, mitä hänen työltään oletetaan ja ymmärrys prosessista, jolla hän pääsee näihin oletuksiin. Tietoisuus myös oman työpanoksen merkityksestä tiimin tehokkuuteen on tärkeää.

 

  1. Merkitys, eli merkityksen tunteen löytäminen omasta työpanoksestaan tai työstä itsestään. Tämä on tärkeä osa tiimin menestyksestä, sillä merkityksen tunteella löytää syyn tehdä myös asioita, joita ei halua. Merkitys on hyvin yksilöllistä ja se voikin vaihdella taloudellisesta turvasta esimerkiksi tiimin menetyksen haluamiseen.

 

 

  1. Vaikutus, eli subjektiivinen kokemus siitä, että omalla työpanoksella on merkitystä muutoksen tekemiseen. Oman työn tekemän vaikutuksen näkeminen kohti tiimin yhteistä tavoitetta kohti.

 

Joten miten nämä näkyvät Motiven 24H:ssa? Koen, että ainoastaan vaikutuksen osa-alue jäi saavuttamatta ja sekin vain osalla tiimiläisistä. Alusta loppuun asti meillä oli hauskaa. Kaikki kokivat pääsevänsä ääneen ja heidän ajatuksensa ja ideat otettiin avoimesti vastaan. Meillä oli luottoa koko tiimin toimintaan, eli kenenkään ei tarvinnut olla vahtimassa toisen työskentelyä ja kukaan ei kokenut, että täytyy korjata vielä perään muiden tekemiä asioita. Tiimin työskentelymalli oli tuotu esille ja kaikkien työpanos selkeästi esille, miten se vaikuttaa lopputulokseen. Vaikutuksen tunne oli puoli, jonka olenkin jo esille tuonut aiemmin, tuntui puuttuvan. Tämä onkin tärkein korjaus, joka täytyy tehdä tulevaa varten, oli sitten mukana tai ei. Jos joku ei koe työllänsä olevan vaikutusta, mistä se johtuu, mikä sen aiheuttaa ja miksi se on tärkeää koko prosessille.

Merkityksen tunne varmasti vaihteli kaikilla, jotkut ehkä halusivat hyvän numeron, kun taas toiset halusivat nähdä mihin itse pystyvät. Osa halusi auttaa tiimiä vielä viimeisen kerran ja joku ehkä kaipasi myös pientä avustusta viimeiseen puskuriin. Joka tapauksessa merkityksen tunteesta minusta eniten kertoo se, että teimme loppuun asti. Meillä oli nälkä. Asia, joka on usein puuttunut meidän tiimiltä tiiminäytöissä. Puoli, jonka puute näkyi viime vuoden myyntipäivillä todella vahvasti. Me kaikki halusimme pärjätä ja me halusimme pärjätä hyvin.

Loppujen lopuksi olen todella iloinen ja tyytyväinen tiimimme toimintaan. Kaikilla varmasti oli pelkoja ja epäilyjä ennen 24H:ta, mutta niistä selvittiin kunnianhimolla ja huumorilla, niin kuin Motive on aina tottunutkin tekemään. Joten mitä sinulle, rakas lukija, tästä jää? Reflektointi on tärkeää ja siitä oppii aina uutta. Kaikkea aikaa ei kannata käyttää toimeksiantajan manaamiseen, sillä kuten eräs viisas ihminen sanoi, ”Vaikka asiakas ei aina olisikaan oikeassa, on hän silti aina Kuningas” ja Kuningasta tulee kohdella kuin kukkaa kämmenellä. Varjele tiiminhenkeä ja katso, että kaikki kokevat merkitystä olla mukana. Osoita, että kaikkia halutaan kuunnella ja ennen kaikkea, että he ovat aina tervetulleita.

 

Guide: Understand team effectiveness. Luettu 2020.

https://rework.withgoogle.com/print/guides/5721312655835136/

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close