Tampere
29 Mar, Friday
4° C

Proakatemian esseepankki

Moraali ja Etiikka



Kirjoittanut: Matias Savo - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Milla etsii kesätöitä. Hän näkee koulun ilmoitustaululla lapun, jossa perhe hakee hoitajaa lapsilleen. Milla miettii, että varmasti moni muukin hakee tätä työpaikkaa ja tästä syystä työ voisi olla vaikea saada. Milla päättää sujauttaa ilmoituksen omaan reppuunsa parantaakseen mahdollisuuksiaan työn saamisessa. Kotonaan hän ottaa ilmoituksen esille ja huomaa sen olevan vanha. (Idea 2, Otavan äänikirja, 1.2.2018, kirj. Arno Kotro, Eenariina Hämäläinen, Heikki A. Kovalainen)

Kysymys: Oliko Millan teko eettisesti väärin, koska nyt kukaan ei jäänyt vaille työpaikkaa Millan teon seurauksena?

Eettisesti ajateltuna Milla ei tehnyt mitään väärää. Tai pikemminkin hyvää, sillä hän poisti vanhan työilmoituksen seinältä. Moraalisesti ajateltuna moni on varmasti kanssani samaa mieltä siitä, että Milla teki väärin. Siinä kohtaa, kun hän teki päätöksen ottaa ilmoituksen mukaansa, oli moraalinen valinta tehty. Oma edun tavoittelu muiden kustannuksella. Ainut joka tällä kertaa tilanteesta kärsi oli Milla itse. Nyt hänellä on taas moraalinen kynnys hiukan matalampi, kuin ennen päätöstä. Kun toimintaa toistaa riittävästi, tulee siitä tapa, tavasta tulee tottumus ja tottumuksesta luonteenpiirre. Moraali siis perustuukin ihmisten subjektiivisiin tottumuksiin ja mieltymyksiin. Etiikka taas koskee yhteiskuntaluokkia, lakia ja ammatteja, mikä on yhteisön (tai ainakin enemmistön) mielestä oikein ja mikä väärin.

 

Omissio – tekemättä jättäminen

Proakatemialla meillä on paljon yhteisön arkea helpottavia sääntöjä. Astianpesukoneen tyhjentäminen, käsipyyherullan vaihtaminen, paikkojen siistinä pitäminen, pajatilojen järjesteleminen pajan jälkeen yms. Niitä on valtavasti ja niitä myös laiminlyödään valtavasti. Miksi? Me olemme mestareita perustelemaan. Perustelemme moraalisen äänemme hiljaiseksi. Ja tämän me olemme oppineet hiljalleen elämämme aikana. Käännöksen tekeminen on haastavaa koko akatemian mittakaavassa. Pesukoneen tyhjentäminen on todella pieni teko siihen nähden kuinka paljon se helpottaa koko akatemian arkea. Kuinka saisimmekin luotua yksilöille merkityksen tunteen, jotta joka projektorissa ei tarvitsisi mainita asiasta.

Tiimitasolla ongelmallisia omissioita ovat ajoissa pajoihin tulo, slack -viesteihin vastaamatta jättäminen, kirjapisteet ja monet pienemmät tiimikohtaiset asiat. Kaikki nämä tekemättä jättämiset perustuvat meidän arvoihin. Toiselle tärkeä asia voikin olla toiselle täysin merkityksetön, tai jopa taakka. Kumpi on sitten moraalisesti oikein, lisätä pikkuhiljaa yksilöiden taakkaa, mikä ajaa yhteisöä eteenpäin vai jättää tekemättä yhteisöä edistävä asia, jotta oma jaksaminen ja hyvinvointi pysyy balanssissa. Tämä on ikuisuus kysymys, jossa arvomme ja moraaliset käsitteemme taistelevat vastakkain.

 

 

 

Etiikka akatemialla

Akatemialla meillä vallitsee hieman erilaiset eettiset säännöt mitä normi liike-elämässä yrityksien välillä. Meillä on paljon luottamuksellisia asioita, joita jaamme ja jota olisi helppo käyttää laillisesti hyväksi, mutta se ei ole missään muotoa hyväksyttävää akatemialla. Jokainen voi toki miettiä, olisko akatemian ulkopuolellakaan moraalisesti oikein käyttää kilpailijaa hyväksi tai varastaa idea suoraan heiltä, mutta akatemialla se on jo yhteisön sääntöjä vastaan.

Miksi meillä on näitä sääntöjä akatemialla? Typerä kysymys jo itsessään, mutta seurauksia on joskus todella hyvä miettiä. Aloitetaampa siitä, että mitä tapahtuisi jos akatemialla ei hyväveli sääntöjä olisi. Noh, ei olisi luottamusta tiimien välillä. Mihin se ajaa. Siihen että mahdollisuuksien määrä saada oppia karsiutuu hyvin pieneksi. Kilpailisimme täysin samoista asiakkaista, joten yrityksien kehitys hidastuisi myös tämän takia ja ylipäätään yhteishenki olisi mennyttä. Tästä syystä jokaisen on hyvä miettiä, että mitä nämä eettisesti oikeat toimintatavat akatemialla on ja kuinka välttää tuota pahinta skenaariota, mikä voisi syntyä. Valitettavasti joskus näitäkin esimerkkejä tulee ja siinä ei voi muuta toivoa kuin sitä, että tekijät ymmärtäisivät virheensä ja olisi munaa paikata se.

 

Saatesanat

Teksti meni aika nopeasti saarnaamiseksi. Mutta niin kuin aikaisemmin sanoin, niin moraali, sekä etiikka kulkee meidän mukanamme päivittäin ja on hyvä kiinnittää siihen huomioita, mitä se yrittää meille kertoa. Sisäinen ääni on viisas ääni. Loppuun viel hyvä mietelause: ”tärkeää ei ole itse teko, vaan mitä se kertoo tekijästään”. Jokainen olemme persoonia ja jokainen meistä toimii tavallaan, se on itsestä kiinni että miten.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close