Tampere
08 Dec, Thursday
-3° C

Proakatemian esseepankki

MONEY Master the gameKirjoittanut: Jimi Iikkanen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Lähtötilanne

 

Olen vakaa uskoja varakkuuden saavuttamiseen omaa taloutta suunnittelemalla. Opiskelijana taloustilanne ei kuitenkaan lähtökohtaisesti välttämättä ole kovin hohdokas, minkä vuoksi kovasti unelmoi tulevaisuudesta, jossa ei tarvi olla samassa tilanteessa. Tämän vuoksi halusin lisätä tietoisuuttani taloudenhallinnasta ja varakkuuden kerryttämisestä. Olin aiemmin jo lukenut Tony Robbinsin tekstejä, joten uskoin kirjan todella tarjoavan hyviä oppeja, enkä ollut väärässä.

 

Muutos

 

“You have to make the shift from being a consumer in the economy to becoming an owner— and you do it by becoming an investor.”

 

Kirjassa suuressa osassa on sijoittaminen ja sijoittamisen eri tapojen vertailu. Sijoittamisen avulla voi saavuttaa pitkällä aikavälillä varakkuutta, josta ei välttämättä osannut edes kuvitella. Samalla nykyhetkestä pystyy edelleen nauttimaan ilman, että tarvitsee vaihtaa omaa aikaansa rahaa vastaan.

Ensimmäisenä aktiivisena osana kirjassa on asettaa omista tuloista menemään suoraan sijoituksiin, suositeltavaa on laittaa vähintään 10%. Prosentuaalisen määrän kukin saa kuitenkin itse määrittää. Tärkeää on, että raha menee automaattisesti sijoituksiin, jolloin sitä ei tarvitse miettiä ja elämä on suhteutettava sijoituksen jälkeiseen rahatilanteeseen.

 

Tavoitteet

 

Robbins halusi korostaa osiota, jossa puhutaan tavoitteista, sillä hänen mielestään monilla on harhakuvia heidän tavoitteisiin tarvittavista rahasummista. Aluksi pitää siis laskea tämänhetkiset kulut, jotta saa tietoon kuinka paljon tarvii rahaa, ettei tarvitse huolehtia omasta rahatilanteesta. Samalla selviää luultavimmin myös kuluja, joista voi leikata, jotta saa nopeutettua omaa suunnitelmaa. Tarkoituksena ei kuitenkaan missään vaiheessa ole säästää kaikessa ja vain kituuttaa vähäisillä rahoilla. Sijoituksiin laitettavien summien on tarkoitus olla sellaisia, että niillä ei ole suuria negatiivisia vaikutuksia arkeen. Kuitenkin summia miettiessä on hyvä olla itsekuria tarkastella omaa tilannetta realistisesti. Esimerkiksi ulkona syöminen useana kertana viikossa ei varmaan ole välttämätöntä tai usean suoratoistopalvelun maksaminen kuukausittain.

Oman suunnitelman nopeuttamiseksi Robbins tarjoaa kaksi periaatetta. Säästä asioissa, jotka eivät ole välttämättömiä ja sijoita säästynyt rahasumma. Tarvittaessa voit myös osan säästyneestä summasta säästää toimintaan, joka tekee elämästäsi merkityksellisempää tai tuottaa rahan takaisin esimerkiksi uuden osaamisen kautta. Toinen periaate on panostaa omaan urapolkuun, jotta tulot voi kasvaa, jolloin laitetaan taas lisää sijoituksiin.

 

Sijoittaminen

 

Kirjassa käsitellään erittäin kattavasti eri sijoitustavat ja -kohteet, mutta kirja on kuitenkin tehty lähtökohtaisesti amerikkalaisille, joten kaikki ei ole kuitenkaan suoraan verrannollista Suomen tilanteeseen. Neljä perusperiaatetta kuitenkin pitää paikkansa maasta riippumatta.

Jakauta sijoituksesi. Kirjan mukaan kannattaa olla sekä “Security Bucket” että “Risk/Growth Bucket”, mistä toinen on matalan riskin ja pienten tuottojen omaava salkku, kun taas toinen korkeampi. Sijoituksia tulisi jakauttaa molempien salkkujen välillä kuin myös salkkujen sisällä erilaisiin kohteisiin. Tällä tavoin voi varmistaa vakaamman talouskasvun, koska äkilliset muutokset ei pääse vaikuttamaan kokonaissijoituksiin merkittävästi.

Älä odota täydellistä hetkeä alkaa sijoittamaan. Sen sijaan sijoita kuukausittain, jolloin keskimääräinen kurssi tasaantuu suhdanteista riippumatta. Tärkeää on kuitenkin muistaa tämän olevan pitkän tähtäimen suunnitelma, jolloin sijoitusten arvoa ei tule seurata liian orjallisesti.

Säästä rahaa unelmasalkkuun. Nämä säästöt on tarkoitus käyttää tuomaan itselle energiaa ja iloa lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä sen sijaan, että odottaa pelkästään sijoitusten tuottoja.

Uudelleen tasapainota sijoituksia, jotta tulokset pysyvät vakaina ja sijoitukset palvelevat suunnitelmaasi. Tämän lisäksi kirjassa suositellaan verosuunnittelua, jonka tarve on varmasti suurempi Amerikassa kuin Suomessa. Kuitenkin mainitsemisen arvoinen, sillä sijoituksiin voi jäädä merkittävästi enemmän rahaa vuositasolla jo pienistä verokevennyksistä.

 

Loppusanat

 

Raha-asiat eivät ole koskaan yksinkertaisia, varsinkaan sijoittaminen. Kuitenkin mielestäni monet asiat oli hyvin tuotu ymmärrettävään muotoon kirjassa, vaikka vaaditaankin keskittymistä, kun puhutaan luvuista. Mikäli tämä innoittaa aloittamaan sijoittamisen, kannattaa mahdollisesti konsultoida sijoitusneuvojaa. Tai vähintäänkin tutustua erilaisiin sijoituskohteisiin ja -keinoihin ennen kuin alkaa sijoittamaan, kuitenkin tarkoitus on kasvattaa varallisuutta eikä harrastaa uhkapelejä.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close