Tampere
01 Apr, Saturday
0° C

Proakatemian esseepankki

Miten olla yrittämättä 24 tuntia vuorokaudessa?



Kirjoittanut: Eveliina Hakanen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Keskittymiskyvyn elvytysopas
Minna Huotilainen ja Mona Moisala
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Työpiste keittiössä, olohuoneessa ja makuuhuoneessa. Pään sisällä somestrategia, to do listat ja jatkuva ideointi. Sähköpostin kilkahdukset ja kalenterimuistutukset. Nettisivujen päivitysideat, kuittirumba ja verot. Verkostoituminen ja kouluttautuminen. Yrittäjyys on minussa, minne ikinä menenkin ja mitä ikinä teenkin. Se on osa identiteettiäni, mutta ei kaikki. Ollapa samaan aikaan yrittäjä, tytär, puoliso, ystävä, nainen.

Työarjesta pitää voida irrottautua erilaisin keinoin. Kukaan ei voi olla 24/7 töissä, aina saatavilla. Ei edes yrittäjä. Yrittäjinä saatamme pelätä, että menetämme asiakkaan, jos emme vastaa heti tulevaan sähköpostiin. Koko ajan saatavilla oleminen on kuormitus keskittymiskyvyllemme. ”No ei se ole kuin yksi viesti” – ajattelu johtaa lopulta ylivirittyneeseen tilaan. (Ekholm-Talasin & Tammikallio 2020.)

Yrittäjyydessä nautin kovasti siitä vapaudesta, että saan määritellä omat työaikani. Kuitenkin olen kokenut ”työajattomuuden” haasteeksi, koska silloin työntekoni on helposti pirstaleista sekä työn ja vapaa-ajan raja häilyvä. Olenko vapaalla vai töissä, jos käyn koiran kanssa lenkillä ja samalla kuuntelen hinnoittelusta podcastiä? Entä silloin, kun kesken elokuvan katselun saan loistoidean ja kirjoittelen muistiinpanoja elokuvan aikana?

Unohda multipasking ja tee yksi asia kerrallaan

Olen niitä ihmisiä, joka helpommin poukkoilee tehtävästä toiseen kuin keskittyy vain yhteen asiaan. Tätähän ei yhtään helpota se, että olen yritykseni valokuvaaja, asiakaspalvelija, somevastaava, markkinointi- ja myyntipäällikkö sekä kirjanpitäjä. Multitasking vai pitäisikö sanoa, multipasking on toinen nimeni. Multipasking on sitä, kun tehdään montaa asiaa samaan aikaan huonosti (Mäntylä 2021).

Tunne multitaskauksesta on harhaa. Kun aivot ovat jatkuvassa pomppimisen tilassa, ne väsyvät ja ylikuormittuvat. Monen asian tekeminen samaan aikaan on tehotonta ja raskasta. Multitaskingin takana on usein keskittymisongelmia. Keskittymisongelmaiselle suositellaan työn jaksottamista ja ärsykkeiden poistoa. Otetaan avuksi Pomodoro -menetelmä: Tee yhtä asiaa 20-25 minuutin ajan, jolloin nettiselaimen turhat välilehdet ovat suljettu sekä puhelin on äänettömällä. Työskentelyn jälken saat pitää lyhyen, muutaman minuutin mittaisen tauon. Katso some, ota kahvia, käy vessassa, laita pyykit, jaloittele ja venyttele. Sitten työskentele taas 20-25 minuuttia. Neljän työskentelypätkän jälkeen, pidä 15-30 minuutin tauko. Toista niin monta kertaa kuin haluat. (Huotilainen & Moisala 2019.)

Olen jo kokeillut tätä menetelmää ja minulla tämä toimii pienten asioiden hallintaan. Varsinkin se toimii, että laittaa puhelimen pois ja äänettömälle. Helposti jokin puhelimeen tuleva ilmoitus keskeyttää tekemiseni. Vaikka tiedän, ettei se välttämättä ole mitään tärkeää, on silti pakko katsoa. Pomodoro toimii myös silloin, kun jonkin asian aloittaminen on vaikeaa. Kahdessakymmenessä minuutissa saa monta pientä asiaa tehtyä tai laitettua yhden isomman tehtävän aluilleen. Isommille tehtäväkokonaisuuksille aika jää äkkiä kovin lyhyeksi eikä sitten malttaisi pitää taukoa. Menetelmä on mielestäni oikein hyödyllinen silloin, kun opetellaan tekemään asioita yksi kerrallaan. Sopii hyvin ”sälän” hallintaan ja lisää tehokkuutta.

Vuorokausi neljän tunnin sykleissä (Huotilainen & Moisala 2019):

  • Virtausjakso klo 8-12: Hyppää täydellä energialla päivään, suojele itseäsi keskeytyksiltä ja kutsu mukaan ne henkilöt, jotka edistävät tekemisen meininkiä. Ole tehokas. Muista välipala vireystilan ylläpitämiseksi.
  • Silppujakso klo 12-16: Syö lounas. Hoida rutiininomaiset tehtävät, omista aikasi sälälle, saata loppuun pienet työtehtävät.
  • Empatiajakso klo 16-20: Anna aikaasi muille. Auta ystävää, syö puolisosi kanssa, laita muiden tarpeet edelle.
  • Rauhoittumisjakso klo 20-24: Anna kehollesi kaksi tuntia aikaa siirtyä lepotilaan. Tee tylsiä ja hidastempoisia asioita, joiden avulla rentoudut ja valmistaudut uneen.
  • Esitietoisen prosessoinnin jakso klo 00-04: Unen aikana aivot järjestelevät päivän aikana tullutta tietoa ja tallentavat tärkeimmät pitkäkestoiseen muistiin. Puolet oppimisesta tapahtuu unen aikana, sillä välin kun keho on lepotilassa.
  • Avautumisjakso klo 04-08: Päivään valmistautuminen omilla aamurutiineilla.

Tässä on ideaa, mutta en tiedä sopisiko tämä sellaisenaan omaan päivärytmiin. Jo pelkästään sen takia, etten ole aamuvirkku. Enkä edes halua olla. Olen tehokkaimmillani iltapäivisin tai iltaisin, usein parhaat ideat tulevat öisin. Ihannetilanteessani laskuttaisin enemmän, jotta voisin työskennellä kahdeksan tunnin sijaan vaikkapa kuusi tuntia päivässä. Pidän kuitenkin ideasta, että työskennellään tietyissä ajallisissa sykleissä. Itselle voisi sopia esim. kaksi tuntia keskeytyksettä tehokkaasti yhtä asiaa ja tunti sälälle. Kun työnteko tapahtuisi sykleissä, voisi olla helpompi estää vapaa-ajan ja työn sekoittuminen.

Lopuksi

Ihminen joka omistaa kaiken aikansa työlle, tulee ennemmin tai myöhemmin palamaan loppuun. Vaikka olemmekin intohimoisesti yrittäjiä, emme ole koneita, olemme ihmisiä. Ihmisiä, joilla on omia tarpeita. Emme voi olla aina saatavilla jotakin toista varten. Meidän pitää huolehtia itsestämme, jotta jaksamme taas yrittää. Jokainen etsii parhaat keinot siihen, miten erottaa itsensä töistä. Itselle parhaita keinoja irtautua yrittäjä-moodista ovat sellaisten aktiviteettien tekeminen, joissa ei voi olla puhelimella tai tietokoneella ja jotka vievät ajatukset muualle. Ystävän kanssa lenkkeily, lumen pudottaminen mökin katolta, avantouinti tai musiikin kuuntelu täysillä ja holtiton tanssiminen.

Siispä. Etsi sinäkin omat keinot irtautua töistä. Ole välillä ihminen, äläkä yrittäjä. Lähde kalaan tai kuntosalille. Meditoi ja silitä koiraa. Tai kissaa. Kokeile työn tehostamista jaksotuksella ja keskity yhteen asiaan multipaskauksen sijasta.

 

Lähteet

Huotilainen, M. & Moisala, M. 2019. Keskittymiskyvyn elvytysopas. Jyväskylä:Tuuma Kustannus.

Ekholm-Talasin, H. & Tammikallio, T. 2020. Onko yrittäjä koskaan vapaalla – miten erottaa työ ja vapaa-aika toisistaan? Eezympää yrittäjyyttä -podcast. Spotify. Kuunneltu 22.2.2022.

Mäntylä, E. 2021. Unohda multitasking, nyt tulee multipasking, jossa tehdään samanaikaisesti montaa asiaa huonosti. Nyt.fi. Helsingin Sanomat. Luettu 23.2.2022. https://www.hs.fi/nyt/art-2000007804682.html

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close