


Miten muut näkevät minut
Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
sinä pystyt |
Nanna Karalahti |
Tiistaina juoksin äkkiä padel -vuorolta tietokoneen ääreen katsomaan myyrä -sarjan finaalia. Ohjelmassa 10 henkilön tiimi pyrkii erilaisten tehtävien avulla keräämään voittopottiin rahaa. Joukossa on kuitenkin yksi myyrä, joka pyrkii sabotoimaan muiden voittosummaa. Kauden ajan muut kilpailijat yrittävät selvittää vastauksen kysymykseen: kuka on myyrä? Pyhi-Mikko, olisitko ensimmäisen arvannut hänen olevan myyrä? Finaalissa voittajan selviämisen jälkeen, Mikko paljasti oman pelitaktiikkansa. Hän mietti millaisena muut hänen näkevät ja millaisia ennakko-oletuksia hänestä on voitu tehdä. Mikon julkisuuskuvasta välittyy salaperäinen arvaamattomuus ja hänen sanojensa mukaan ylimielisyys sekä kiukuttelijaluonne. Näiden piirteiden takana Mikko onnistuikin myyräilemään ohjelman läpi ja vain yksi henkilö, voittaja, pääsi vihille siitä.
Vasta alkaneen tiimimestarit valmennuskokonaisuuden aikana olen paljon pohtinut omia roolejani erilaisissa tilanteissa. Ryhmässäni on pääasiassa pedagogisesti koulutettuja kokeneita opettajia ja rehtoreita. Minä tulin kuitenkin valituksi ensimmäiseksi pikkutiimille lilla tränareksi eli pikku valmentajaksi. Ryhmäläisilleni minä Proakatemialaisena olin jo tiimioppimisen taitaja ja minulta odotettiin vastauksia ja vinkkejä tiimioppimisen integrointiin sekä lukioihin, että ammattikouluihin. Olin otettu roolista ja vähitellen itseluottamukseni ryhmän jäsenenä alkoi kasvaa. Mietin kuitenkin, kuinka paljon roolini tiimissä muuttuu, kun paikkani lillana vaihtuu jollekin toiselle. Olen vastaavassa tilanteessa myös Revenassa. Kevään ajan olen ollut johtoryhmässä hr-päällikkönä ja muut tiimiläiset arvoivat minut tiimin ydinpelaajiin. Mikä on roolini niin sanotusti ’’vain tiimiläisenä’’? Miten ylläpidän rooliani tiimin ydinpelaajana?
Nanna Karalahden kirjassa Sinä pystyt, oli tehtävä, jossa pohdittiin omia rooleja omasta sekä muiden näkökulmasta.
’’Listaa paperille, millaisia rooleja olet saanut ihmisiltä.
Tee sitten oma lista, millaisia rooleja sinä koet itselläsi olevan.
Vertaa listoja. Poimi kategoriat, joista on sinulle hyötyä. Älä alistu rooleihin, jotka sinulle on annettu, jos ne eivät edistä hyvää’’ (Karalahti, 112)
Aloin pohtimaan koulumaailmaa laajemmin. Kuinka suuri joukko ihmisiä on lokeroitu johonkin tiettyyn roolin mahdollisesti tahtomattaan. Muistan usein puhuttavan ’’luokan pellestä’’ tai siitä ’’hikarista, joka vain opiskelee’’. Muiden asettamat roolit voivat olla tahattomastikin vahingollisia ja rajoittaa yksilön mahdollisuuksia kehittyä. Mielestäni on tärkeää muistaa, että yksilölle luonnollisesti muodostunut rooli ei välttämättä tarkoita silti, että se olisi oikea paikka hänelle. Kaikki odottavan luokan hauskuuttaja murjaisevan vitsin, kun opettaja lähtee luokasta. Muiden naurattaminen voi kuitenkin olla puolustuskeino esimerkiksi peitelläkseen omaa epävarmuutta.
Uskon, että tiimioppimismalli parhaimmillaan mahdollistaa näiden stereotypisten roolien purkamisen ja sitä kautta yksilön kehityksen. Revenassa koenkin, että suurimpia kasvutarinoita on tapahtunut, kun se tuttu ja turvallinen, ehkä aikaisemmista kouluista päälle jäänyt rooli on jätetty pois ja annettu oman minän tulla esille.
Minulle viime vuosina annettuja rooleja on mm. bimbo, blodi, yliherkkä ja fitnesstyttö. Proakatemialle tullessani vahvasti vielä omaksuin näitä rooleja itselleni. Jopa tykkäsin olla se, ketä pidetään vähän tyhmempänä hassuttelija. Kun minulle annettiinkin haastavampia tehtäviä ja suoriuduin niistä hyvin, sain paljon kiitosta ja huomiota. Varsinkin koulumaailmassa, roolit ovatkin hyvin vahvasti osa hyväksytyksi tulemisen tarvetta. Revenan kevään tavoite on ollut bisnesälyn kehittäminen. Pajojen, palaverien ja muiden yhteisten projektien kautta olen yllättäen huomannut olevani taitava monessa asiassa. Pidin aluksi talousasioita, neuvottelutaitoja sekä yleistä liiketoiminnan ymmärtämistä mahdottomana minulle. Olen kuitenkin kevään aikana huomannut osaavani jo aika monia näihin liittyviä juttuja ja oppinut paljon lisää. Olen saanut palautetta hyvin tehdystä työstä sekä tietotaitoni jakamisesta. Edelleen nautin sen stereotypian rikkomisesta, että blondi pakaroita treenaava nainen voikin olla älykäs. Mietin kuitenkin ammunko itseäni nilkkaan, kun vitsailen omalla bimboudella. Itseäni se ei haittaa, mutta jääkö muille väärä mielikuva minusta. Olisiko aikaa alkaa luomaan bisnes-Kukan roolia?
Lähteet:
Myyrä -sarja. 2021. Mtv-palvelussa. Julkaistu ja katsottu 4.5.2021.
https://www.mtv.fi/sarja/myyra-10002464/jakso-10-voittaja-ja-myyra-1407968
Karalahti, N. 2019. Sinä pystyt. Wsoy. Helsinki.