Tampere
09 Jun, Friday
6° C

Proakatemian esseepankki

Miten meni niinku omasta mielestä?Kirjoittanut: Ville Leino - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Tiimimme matka lähti liikkeelle joulukuun tiimijaosta, jossa kasvoimme jo hämmästyttävän hienolla tavalla yhteen, kuitenkin monelle epäsuotuisen tuntuisesta tiimijaosta huolimatta. Joululoman jälkeen olimmekin jo innoissamme perustamassa osuuskuntaa ja heti ensimmäisissä yhteisissä palavereissa valitsimmekin tulevalle osuuskunnallemme hallituksen, business leaderin ja HR:än. Kaikki tapahtui hyvin nopealla syklillä ja aloimme heti perustamaan tulevaa osuuskuntaamme Empiria osk:ta.

Empiria osuuskunnan perustaminen oli prosessina ilmeisesti Proakatemian historian yksi nopeiten perustettu tiimiyritys. Vastuu osuuskunnan perustamiselle annettiin käytännössä kokonaan hallitukselle. Hallitus porukka painoi pitkää päivää, jotta saatiin kaikki tarvittava kuntoon perustamista varten. Prosessi itsenään meni hyvin, koska into oli kova päästä tekemään projekteja mutta koko tiimin oppimisen kannalta tämä ei varmasti ollut kaikista hedelmällisin tapa perustaa tiimiyritystä.

Osuuskunnan perustamisen jälkeen hallituksen kanssa pohdimme, miten saamme sitoutettua kokotiimin mukaan yhteiseen tekemiseen. Päätimme luoda tiimin sisälle pikkutiimit hoitamaan yrityksen taloutta, markkinointia, myyntiä, hyvinvointia sekä datan keräämistä. Päätimme sijoittaa jokaisen tiimiläisen johonkin näistä pikkutiimeistä. Ajatuksen tasolla tämä jopa tuntui järkevältä.

Aika nopeasti kuitenkin tiimissämme muutama projekti kuten Toiveuni, Padelfest, Anna-Liisa sekä Tsillari näkivät päivän valon. Osalla tiimiläisistä aikaa alkoi kulumaan enemmän ja enemmän projektien parissa ja pikkutiimien toiminta ei tuntunut lähtevän liikkeelle. Olin kuitenkin työllistänyt itseni BL-pestin lisäksi kaikella mahdollisella vähänkin kiinnostavalla ja tätä kautta aikaa jäi vähemmän BL-tehtävään. Luotin myös pikkutiimien saavan toiminnan käyntiin ilman suurempaa ohjeistusta ja johdon eli BL:än ja HR:än puuttumista.

 

Uskon kyllä olleeni huomattavana apuna monessakin tehtävässä ja projektissa mutta olisin voinut myös toimia huomattavasti paremmin esimerkiksi pikkutiimien toimintaan liittyen. Annoimme kyllä pikkutiimien päälliköille ohjeita mutta emme määrittänyt toiminnalle tarpeeksi selkeitä tavoitteita. Joissain kohtaa olisimme voineet olla huomattavasti tiukempia, mutta halusimme myös antaa siimaa, koska kevään tilanne oli kaikille täysin uusi ja se vaati totuttelua. On kuitenkin mahdotonta kieltää, että emme epäonnistuneet Empirian yrityksen ja liiketoiminnan rakentamisessa. Jälkeenpäin ajateltuna olisin voinut puuttua pikkutiimien toimintaan esimerkiksi osallistumalla ensimmäisiin kokouksiin tai vaikka tarvittaessa ehdottamalla pikkutiimin päällikön vaihtoa, jos tuntuu että homma ei lähde liikkeelle. Olimmeko liian pehmeitä? Ehkä olimme ehkä emme.

Vaikka keväässä ja business leaderin pestissä oli paljon kehitettävää. Kaiken kaikkiaan en voi olla kuin tyytyväinen kevääseen, koska mielestäni annoin Proakatemialle parhaan mahdollisen panoksen. Monia asioita olisi voinut tehdä paremmin, mutta opin itsestäni ja tiimissä toimimisesta paljon. Myös tiimi on tilanteeseen nähden hyvässä tilassa sekä olemme tiedostaneet kevään kipukohdat ja tiedämme paremmin mitä toiminnassamme tulee kehittää. Olemme valinneet uuden BL:n sekä HR:n hyvin ja suuntamme on oikea.

Kevään suurimpia oppeja oli, että johtaminen ei ole yksilölaji, vaikka se sellaiseksi helposti mielletään. Pääset johtamisellasi parhaisiin tuloksiin vain, jos tiimi haluaa sinun johtavan ja onnistuvan. Olen toistanut tiimilleni useaan otteeseen, että mehän opiskelemme (yrittäjyyden ja tiimijohtamisen tutkintoa) ”tiimijohtamista” emme ”tiimin johtamista”. Tiimijohtaminen on yhdessä tekemistä ja ennen kaikkea joukkuelaji. Et voi olla hyvä tiimijohtaja, jos et ole hyvä tiimiläinen. (Jokela, 2020)

Jokela R. 13.8.2022. Viitattu 14.9.2022. https://www.lmi.fi/miten-reflektoin-minkalainen-johtaja-olen/

Kommentit
 • Elmeri Sikala

  Rehellinen kirjoitus ensimmäisen kevään vaikeuksista. Tekstin kielelliseen ulkoasuun voisi panostaa jatkossa enemmän, sillä huomasin paljon virheitä pilkuissa. Kirjoitus on myös hyvin puhekielistä, mikä tuo esseeseen “epäammattimaisen” vaikutelman.

  12.10.2022
  • Ville Leino

   Kiitos Elmeri palautteesta! Kielellinen ulkoasu ei ole oma vahvuus, joten siihen tulee kiinnittää jatkossa paljon enemmän huomiota. Epäammattimaisuus on taas luonteen piirre 😀

   13.10.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close