Tampere
04 Dec, Monday
-15° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Miten hinta muodostuu ravintola-alalla?Kirjoittanut: Aliisa Räsänen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

”Miksi tämä kakkupala on näin kallis? – Kotona teen samaan rahaan kokonaisen kakun”… Tai muu vikiseminen tuotteiden hinnoista, on varmasti jokaiselle ravintola-alalla toimineelle tuttua. Itseäni ainakin suututtaa kuluttajien ymmärtämättömyys tuotteiden hinnan muodostuksessa, kun on kuitenkin halukas käymään ulkona syömässä ja vaatimaan laadukasta palvelua.

-No minäpä kerron!

Kahvilaan on leivottu kakkuja myyntiin elinkeinoharjoittamistarkoituksessa, eli kakusta pitäisi jäädä viivankin alle rahaa, jolla on mahdollista maksaa vuokrat, palkat, verot, kaikki mahdollinen millä ylläpidetään kahvilan arkea pystyssä. Jos et ole tyytyväinen maksamaan siitä, että saat istua viihtyisässä kahvilassa (jossa muuten on sähkövalaistus) siemaillen toisen keittämää kahvia (joka ei ole Euroshopperin vaalea paahtoa), syöden toisen leipomaa kakkua – puhtailta astioilta, (ilman että sinun tarvitsee myöskään poistuessasi tiskata tai siivota jälkiäsi). Käyt myös vierailullasi saniteettitiloissa, (jossa on muuten saippuaa, wc-paperia, ja käsipyyhkeitä). Alkaako jo raksuttaa mistä hinta voisi mahdollisesti muodostua?

Ruuan hinta ei ole myöskään kahvilan/ravintolan pyörittäjille yhtään sen halvempaa kuin kenellekään muullekaan, tukusta saa joitain tuotteita suurtalous pakkauksissa hieman edullisemmin, mutta tämän päälle tulee vielä toimitusmaksut ja esimerkiksi kasvisten kilohinnat ovat aivan samaa jopa korkeampaa hintaluokkaa kuin kuluttajamarketeissa – tukkujenkin pitää tehdä oma leipänsä, eiväthän hekään voi myydä tuotteitaan puoli ilmaiseksi.

Jokainen sekunti, kun työntekijä on työpaikalla maksaa työnantajalle rahaa. Jokainen servietti jonka tuhlaat pyyhkieksesi suupielesi maksaa yrittäjälle.

 

 

 

Tässä hieman osviittaa siitä, miten hinta lopulta muodostuu ravintolapalveluissa.

Raaka-aineet ovat perusta hinnan muodostuksessa, selkeä summa mikä on jo käytetty tuotteeseen.

Henkilöstökulut muodostavat noin kolmanneksen kuluista.

Kiinteät kulut, ravintolan kaikki kiinteät kulut esim. vuokra, kassajärjestelmä, netti..

Muut kaikki muu mitä tarvitaan ravintolan ylläpitoon, servietit, käsipaperit, puhdistusaineet, siivoustarvikkeet, leivinpaperit, kelmut, kertakäyttöhanskat, leipien kääreet yms.

Arvonlisävero, elintarvikkeissa 14% tämän verran täytyy laskea hinnan päälle sillä alv kiertävät kahvila/ravintolan kassan kautta valtionkassaan olematta ns. omaa rahaa missään vaiheessa.

Kate, tavoiteltava kate yleisesti ravintola-alalla on 70% korkeiden henkilöstö ja vuokrakulujen takia.

Lopullinen hinta muodostuu ylläolevien perusteella.

 

 

 

 

LÄHTEET:

https://mara.fi/taloudellinen-vastuu

 

Julkaistu myös: hilloleuka.wordpress.com

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close