Tampere
07 Dec, Thursday
-7° C

Proakatemian esseepankki

Mitä uutta omenaltaKirjoittanut: Olli Järvinen - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 6 minuuttia.

Katsaus Apple Eventin Antiin

Johdanto

 syyskuuta Apple piti perinteisen Apple Eventin nimeltä wonderlust, julkistaakseen uudet iPhone-mallit sekä uudet Apple Watch -mallinsa. Käydään tässä esseessä nopeasti läpi nämä laitteet niiden eroavaisuudet aiempaan mallistoon, sekä käydään myös läpi kuluttajan näkökulmasta, mihin on järkevä päivittää puhelin, vai onko vielä järkeä päivittää ollenkaan.

Apple Watch

 

Kuvio 1.

Aloitetaan älykellosta. Apple Watch Series 9 tuo markkinoille pitkään odotetun uuden järjestelmäpiirin, joka kantaa nimeä S9 SIP. Apple ei ole päivittänyt tällä tavalla järjestelmäpiiriä sitten Series 6.

Uuden järjestelmäpiirin tulon myötä tekoälyn hyödyntäminen paranee entisestään. Esimerkkinä voit sulkea sovelluksia tai vastata puheluun pelkästään etusormea ja peukkua koskettamalla – aika mieletöntä.

Pienempiä muutoksia tässä sarjassa nähtiin uuden näyttöpaneelin päivityksenä; Series 9 kykenee jopa 2000 nitin enimmäiskirkkauteen päivänpaisteessa.

 Mutta muuten tämän kellon päivitykset jäivät aikaisempaan verrattuna suppeaksi esitykseksi Applelta. Tai no, ei jäänyt. Apple julkisti heidän hiilineutraalin 2030 tavoitteensa, ja ensimmäistä kertaa ikinä, juuri tämä tuote on Applen ensimmäinen täysin hiilineutraali tuote.

 Kuluttajan näkökulmasta, jos omistat entuudestaan Apple Watchin, ja se toimii muuten moitteetta, niin lähtisin sitä päivittelemään Series 5 mallistosta. Muuten, jos tuoreempaa mallia löytyy, niin odottelisin vuoden tulevaa mallia.

Koska Series 10 kuulostaa jo nimellisesti siltä, että sieltä saattaa tulla oikeasti jotain mullistavaa.

iPhone 15

Tämän vuoden pääjulkistuksen pariin.

Apple Eventissä nähtiin isoin designmuutos viimeiseen kolmeen vuoteen. Odotettu Dynamic Island saapui vihdoinkin perusmalleihin, mikä tekee myös perusmallista paljon mielenkiintoisemman laitteen käyttää.

Kuvio 2.

 Itse iPhone 15 runkokin on saanut harppauksen eteenpäin. Tähän asti iPhone 12 sarjasta lähtien olemme nähneet huomattavasti terävämmät kulmat rungossa, mutta nyt ne ovat enemmän pyöristetyt, eli mukavempi pitää kädessä.

 Takalasi on mattapintainen kaikissa väreissä, jotenka näppituntuma on mukavempi, ja sormenjälkiäkään ei enää takalasiin pääse muodostumaan.

 Applen hiilineutraali 2030 ohjelma näkyy myös mallin rungon valinnassa, koska 75% rungosta on kierrätettyä alumiinia.

Viime vuoden iPhone 14 Pro sarjassa nähtiin todella suuri harppaus kameran suorituskyvyssä, ja kun puhutaan puhelimen kamerasta, sillä pystyy tekemään jo hämmästyttävän isoja asioita. Tämän vuoden iPhone 15 sarjassa nähdään käytännössä viime vuoden iPhone 14 Pro kamerajärjestelmä ilman telezoom linssiä.

Piristävä uutuus, koska viimeisten vuosien aikana on käyty paljon keskustelua siitä, että perusmallisto on vähän jäljessä siitä, mitä Apple tarjoaa kalliimmassa Pro sarjassa. Mutta tämä on vihdoinkin korjaantunut tämän uudistuksen myötä.

Itseltäni löytyy tämä iPhone 14 Pro malli, ja voin sanoa, että kamera on todella hyvä, etenkin jos löytyy vähän visiota ja innostusta siitä, mitä tällaisella järjestelmällä saa aikaan, mikä taskusta löytyy, niin voin todellakin suositella.

Vihdoinkin järkevää suorituskykyä perusmallin puhelimeen. Kautta aikojen Apple on tunnettu siitä, että sillä on ollut taipumus olla ison harppauksen päässä muista puhelinvalmistajista, mitä tulee laitteiden tehokkuuteen.

 Kun A16 BIONIC järjestelmäpiiri julkistettiin, oli se maailman tehokkain piiri verrattuna muihin valmistajiin. Vuoden jälkeen tästä niin se on edelleen maailman tehokkain piiri.

Kuvio 3.

Voidaan verrata tämän hetken tehokkaimpaan Android-puhelimissa käytettävään järjestelmäpiiriin Snapdragon 8 Gen 2.

Tämän järjestelmäpiirin tultua perusmalleihin, se ennen kaikkea parantaa laitteen pitkäikäisyyttä huomattavasti, tehokkuutta tottakai, sekä myös kameran suorituskykyä.

Myös täysin uutta teknologiaakin saatiin vihdoinkin perusmalliin. Nimittäin EU-linjauksen mukaisesti jokaisessa Euroopassa myynnissä olevassa puhelimessa pitää olla sama latausstandardi. Eli vihdoinkin saimme USB-C portin iPhone-mallistoon.

Tämä tietysti tuo paljon mahdollisuuksia, koska kyseessä on hyvinkin tehokas portti, mutta pikku plot twistinä Apple ei halunnut perusmallistoon muuta kuin USB-C 2.0 standardin.

Mikä on ensinnäkin kohta 20 vuotta vanha standardi ja rajoittaa tiedonsiirtonopeuden vain 480 Mbit/s tasolle. Vertailuna äskeinen iPhone 15 Pro sarjaan, missä käytetään USB 3.2 Gen 2 versiota, tiedonsiirto on mahdollista jopa 10 Gbit/s. Mikä on 20 kertainen verrattuna perusmallin versioon.

Risut ja ruusut

 

Aloitetaan hyvästä.

Tänä vuonna nähtiin perusmallistossa hyvinkin piristävä uudistus, missä tuotiin pitkästä aikaa jotain todellakin uutta näihin malleihin, aikaisempana kolmena vuotena ollaan päivitetty hyvinkin maltillisesti.

Dynamic Islandin tulo perusmalliin tuo kauan odotettua Pro-mallisuutta peruslinjastoon, uusi design tuo uutta innovatiivista näppituntumaa, ja myös kameran huima parannus tuo perusmallin Applelta siihen valoon, että se on hintansa väärti.

Hinnoissakin pysyttiin positiivisuuden puolella. Mitä moni ei tosiaankaan osannut odottaa, niin perusmalliston hinnat pysyivät täysin samana viime vuoden tasoon. Mikä on tietysti kuluttajalle pelkkää plussaa.

Sitten siirrytään niihin risuihin.

 Vaikka pitkästä aikaa näimmekin piristävää ilmapiiriä Applelta, jäi se kumminkin ikävällä tavalla pihtaamaan perusmallistolta parempia ominaisuuksia.

Yksi isoimmista on varmastikin se, että vieläkin herranvuonna 2023 Apple pitää perusmallistossa 60 Hz näyttöä.

Koska jo ihan perus 200 euron Samsungistakin löytyy 120 Hz näyttöpaneeli.

USB-C vanhemman standardin tuominen oli omasta mielestäni niin Applemainen veto kuin olla ja voi.

Jos tarvitsen parempaa tiedonsiirtoa puhelimeen, niin Applen tyylillä sinun on pakko kallistua Pro-mallistoon. Mutta risujen määrä tämän vuoden julkaisusta jäikin hämmentävän pieneksi. Mikä on toisaalta pelkästään positiivinen asia.

Kannattaako ostaa?

Kannattaa ehdottomasti.

 Normaalisti hyvin teknologiasta tietävänä olen suositellut, että päivitysväli on Applen laitteissa aina vähintään 3-4 vuoden välein, koska Applen laitteet ovat hämmentävän pitkäikäisiä.

Mutta nyt, jos vaikka omistatkin iPhone 14 sarjalaisen, ja haluat vähän tuhlata rahojasi uuteen luuriin, niin voin suositella. Koska nyt todellakin saat uutta rahallasi.

Myös ne, jotka omistavat vanhempia malleja ja ovat alkaneet ajatella uuden puhelimen hankintaa, niin antaa mennä. Saat rahoillesi vastinetta, kun tähän päivität.

iPhone 15 Pro / Pro Max

Tämän eventin ehdoton päätähti oli iPhone 15 Pro sarja.

Pro sarja onkin ollut Applen markkinoiden keihäänkärki raivaten aggressiivisesti omaa markkinatilaa teknologiamarkkinoilla.

 Pro mallien innovatiivisuus sekä se, kuinka paljon Apple tähän mallistoon käyttää resursseja, on ennen näkemätöntä. Apple julkistikin myös tässä line-upissa piristävän määrän hyviä ja Applemaisia innovatiivisia kehitysaskeleita.

Niin kuin perusmallistossakin saimme vihdoinkin täysin uuden designratkaisun puhelimen runkoihin, sillä ne ovat Pro sarjassa tänä vuonna harjattua titaania ulkopuolelta, mutta sisäpuolelta kierrätettyä alumiinia, mikä palvelee taas Apple hiilineutrallisuustavoitteita.

Uusi harjattu titaani tuo ulkonäköön uudenlaista särmikkyyttä ja ennen kaikkea uuden materiaalin, mikä on entistä kestävämpi ratkaisu kuin aiemmin 14 Pro sarjassa käytetty ruostumaton teräs.

 Uuden materiaalin takia myös painossa ollaan päästy rutkasti paremmalle tasolle, sillä tämä Pro on kaikkien aikojen kevein Pro.

Näytössä näemme rutkasti hyvää, promotion paneeli tuo hyvän tuntuman sille, mitä tällä rahalla saa, ja sitä onkin aina mukava käyttää, kiitos 120 Hz näyttöpaneelin. Applen tyyliin nähtiin taas jäätävä harppaus järjestelmäpiirin parissa, uusissa Pro malleissa on entistäkin edistyksellisempi A17 Pro käytössä.

Kuvio 4.

Nimikin on vaihtunut tutusta Bionic sarjasta Pro sarjaan, jotenka tulevissa julkistuksissa voidaan odottaa enemmänkin pro-maisuutta.

Apple toi myös mukavan harppauksen taas kamerankin osalta markkinoille, uuden A17 Pro piirin ansiosta koneoppiminen valokuvauksen kanssa kulkee entistä paremmin käsi kädessä, mikä tuo piristystä siihen, kuinka hyvin voit valmiita valokuvia jälkikäteen muokata suoraan puhelimessa.

Apple toi myös ehkä hitusen kauan odotetun telezoom järjestelmän Pro Max malleihinsa, sillä uusista Pro Max malleista löytyy vihdoinkin uusi 120 mm telekamera.

 Pääkamera tuottaa taattua laatua niin hämärässä kuin taas kovassa vauhdissakin, ei voi siis pettyä millään tasolla. Kokeile niin tiedät.

Kuvio 5.

Sitten siihen, mistä olen itse eniten vakuuttunut ja innoissani. Tykkään ennen kaikkea Applen innovatiivisuudesta tuoda uusia toimintoja vanhojen pariin, niin kävi myös tässäkin, sillä aiemmin Applen puhelimista on löytynyt vasemmasta yläkulmasta hiljennä painike. On tämä korvattu Pro mallistossa uudella toimintopainikkeella.

 Eli voit määrittää, kun painat sitä pientä nappulaa, mitä puhelin tekee. Tämä tuo paljon enemmän käytettävyyttä ja tuo uuden ajan Pro mallistoon.

Kuvio 6.

USB-C:n tuominen iPhone sarjaan oli odotettukin uudistus, Pro mallistossa se onkin Pro. Toisin kuin perusmallistossa, niin Pro:ssa käytetään uudempaa USB versiota, mikä tuo paljon nopeammat tiedonsiirtonopeudet.

Sisällöntuottajille mukava uudistus, koska jatkossa voit myös yhdistää ulkoisen kovalevyn suoraan puhelimeen ja tallentaa RAWMAX ja PRORES kuvamuotoa sinne. Akkukin parani, monella käyttötunnilla.

Risut ja ruusut

 

Aloitetaan tässä risuista.

Vaikka Apple toikin käytännössä uusiin Pro malleihin todella paljon uutta, olisin silti halunnut nähdä jotain uutta, tarkoitan tällä ehkä enemmän tällaisia innovatiivisia ratkaisuja, vähän niin kuin tämä toimintopainikkeen tuominen.

Muuta risua ei oikeastaan olekaan, todella virkistävä uudistus Pro malleihin tänä vuonna.

Ruusujen pariin. Yksinkertaisesti ehkä kaikki. Kaikki aikaisemmin mainitsemani asiat ovat ennen kaikkea ruusua, ja näenkin julkistuksen uuden ajan Applen tulemisena. Ja se hinta. Ensimmäistä kertaa vuosiin Apple alensi Pro malliston hintaa 256 GB versiossa!

Kannattaako ostaa?

Ehdottomasti, mutta riippuu siitä, päivittääkö puhelimen mistä mallista.

Ikuiset Apple-lampaat päivittävät totta kai vuosittain puhelimensa, mutta peruskuluttajille, joilla ei ole mitään erikoistarpeita uuden mallistoon, suosittelisin päivittämistä Pro malleihin 13 sarjasta alaspäin.

Perusmalleista voin sanoa, että ihan sama mikä malli sinulta löytyykään, niin Pro malliin kannattaa päivittää aina. Jos kokee nuo äskeiset ominaisuudet omalla kohdalla tärkeiksi, niin valinta on helppo pro.

Pohdinta

Tämä vuosi oli Applen osalta enemmän kuin mielenkiintoinen, selkeästi uusi aikakausi on saapumassa älypuhelinmarkkinoille. Sekä Apple jatkaa myös suunnannäyttäjänä tällä alalla. Enemmän innovatiivisuutta kuin vuosiin, uusia tuotteita ja uudenlaista vastuullisuutta alalla. Huippua. Aion tehdä jatko-osan tälle esseelle, missä käydään vähän syvemmin Applea yrityksenä lävitse ja sen merkityksellisyyttä maailmalla.

 

 

Lähteet:

Kuvio 1. Kuvakaappaus laitetta esittelevästä Apple.com-verkkosivustosta. (Järvinen 2023)

Kuvio 2. Kuvakaappaus laitetta esittelevästä Apple.com-verkkosivustosta. (Järvinen 2023)

Kuvio 3. Kuvakaappaus laitetta esittelevästä Apple.com-verkkosivustosta. (Järvinen 2023)

Kuvio 4. Kuvakaappaus laitetta esittelevästä Apple.com-verkkosivustosta. (Järvinen 2023)

Kuvio 5. Kuvakaappaus laitetta esittelevästä Apple.com-verkkosivustosta. (Järvinen 2023)

Kuvio 6. Kuvakaappaus laitetta esittelevästä Apple.com-verkkosivustosta. (Järvinen 2023)

 

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close