Tampere
20 Mar, Monday
-0° C

Proakatemian esseepankki

Mitä SM- tason Padelin pelaajalta voi oppia Aliaksessa?



Kirjoittanut: Sade Elo - tiimistä Empiria.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Olen yhtäkkiä ja hieman sattumien kautta päätynyt Padel-maailmaan, ja minulle avautui jopa mieletön työtilaisuus Padel Tampereen siipien alla. Padelin Suomenmestaruuskilpailut järjestettiin Padel Tampereen Linnakallion klubilla 10. – 13.3.2022. Minulla oli ilo ja kunnia saada olla mukana järjestämässä näin ikimuistoista tapahtumaa! Koronan riepoteltua maailmaa ja luoden muuttuvia sääntöjä ja rajoituksia ihmisten tekemisiin viimeisten vuosien aikana, oli ihana huomata, millainen vaikutus livenä järjestettävällä tapahtumalla onkaan niin pelaajiin, katsojiin kuin järjestäjiinkin.
Pelien jälkimainingeissa jäimme työporukalla istumaan iltaa ja pelailemaan Aliasta. Parikseni valikoitui juuri SM- pronssia voittanut Saska Huttunen (sekä toinen työkaverini liittyi peliin kolmanneksi). Oli jännä huomata, miten paljon ajatuksia heräsikään niinkin yksinkertaisen pelin kuin Alias, pelaamisen jälkeen. Huippu-urheilijan mielenmaailma avautui hieman enemmän ja yllättävän paljon nousi esiin samankaltaisia yhtymäkohtia Padelissa, kilpaurheilijan ajatusmaailmassa kuin ryhmäytymisessäkin.

Yksinkertaisuudessaan Aliashan on sanaselityspeli. Kovatasoinen suoritus niin Aliaksessa, kuin Padelin pelikentälläkin vaatii molempien pelaajien herkeämättömän huomion. Paineen alla tulee osata kommunikoida ymmärrettävästi ja selkeä ja nopea kommunikaatio onkin molemmissa peleissä iso avaintekijä pelissä menestykseen. Padelissa parin pitää osata kommunikoida mm. kumpi lyö keskelle ”ei kenenkään maalle” tulevan pallon, ripeästä pelitaktiikasta sekä vastustajien kipupisteistä, joita voi käyttää hyväksi. Aliaksessa kommunikointi perustuu enemmän sananselitykseen vaihtoehtoisin menetelmin. Miten selittää sana, jos parilla ei ole hajuakaan mistä puhut tai sana tulee ulos väärässä muodossa kaverin suusta?

Kaverin kannustaminen ja tsemppaus kulkee myös molemmissa peleissä käsi kädessä. Pieniä voittoja on hyvä juhlia pitkin peliä. On se sitten vastustajalta voitettu piste Padelissa tai hyvä arvauskierros Aliaksessa, high fivet ja kehut innostaa menestykseen myös seuraavalla kierroksella. Tämä kannustus nousi eritoten meidän Aliaksessa esiin. Selitysten aikana Saskalta kuului useasti ”come on, come on, menoks menoks!!” kun selitys ei lähtenyt tarpeeksi nopeasti ja taas vastavuoroisesti sieltä kuului toisinaan myös ”rauha, rauha” kun päässä vilisi miljoona eri selitystapaa. Nämä samat huudot tuli kuultua monta kertaa Padel-kentällä Saskan ja hänen pelikaverinsa, Pyryn, peleissä. Kaverin ja tilanteen lukutaito korostuukin paineen alla, sanaton viestintä on yllättävän merkityksellistä kovan paikan tullen.

Mitä, jos mokaa?

Padel ja Alias on molemmat kahden henkilön muodostaman tiimin joukkuelajeja. Molemmissa peleissä pelaajilla on varmasti omat heikkoudet ja vahvuudet kentällä niin lyöntitekniikassa, arvauksissa, selityksissä kuin jalkojen nopeudessa. Miten tiimissä tulisi siis reagoida toisen tekemään virheeseen, joka johtaa jopa joukkueen häviöön? Saskan ollessa selittäjänä vahvin meinasimme taktikoida, josko hänen olisi parempi selittää ja meidän muiden arvailla. Kuitenkin hän korosti, että meidän ei tulisi menettää selitysvuorojamme, me olemme tiimi. Osapuolten on siis hyvä tunnistaa ja tiedostaa heikkoutensa ja tehdä päätöksiä sen mukaan. Voitto ei ole tärkeintä, (köh köh, eipä) vaan ennemminkin tilaisuuden antaminen joukkueelle kasvaa yhteen ja oppia yhdessä ratkomaan tiimiläisten heikkouksia ja toimimaan niiden parissa parhaalla mahdollisella tavalla. Joukkuehan ei ikinä pääse kehittymään, mikäli kaikki pysyvät vain omassa hyvässä osaamisessaan. Virheen tekijää varmasti harmittaa paljon enemmän, mikäli joukkueen häviö on omasta tekemisestä kiinni, mutta se kuuluu lajiin, että virheitä tehdään ja niistä opitaan. Sama kuin Aliaksessa, hankalan sanan tullessa kerran eteen, on seuraavalla kerralla sen selittäminen jo paljon helpompaa, koska se on jo käyty läpi aiemmin.

Pelin ollessa ohi juttu jatkuu vastustajien kanssa aivan kuten aiemminkin, eikä ankarat kamppailut katkeroita pelaajia. Reilulla pelillä ja tekemisellä kaikille jää usein hyviä muistoja ja oppia tulevaisuuteen ja aina tulee tilaisuus ottaa revanssi.

En ikinä ajatellut pelaavani Aliasta näin totisella otteella, mutta samalla viettäen erittäin hyvää ja hauskaa aikaa. En myöskään kuvitellut analysoivani Aliasta ikinä tällä tavalla. Pelistä jäi kuitenkin todella paljon ajatuksia ja mietittävää päähän ja hienointa on huomata omalla kohdallani se, että vaikka olen varsin uusi kyseissä työssä, olemme kaikki tasavertaisia työkavereita keskenämme, riippumatta siitä olemmeko SM- tason pelaajia vai tapahtumatyöntekijöitä. Sanoisin, että meidän Padel Tampereen tiimi voitti ylivoimaista kultaa viikonloppuna saadessamme tilaisuuden tehdä töitä näin mielettömällä työporukalla ja hienojen puitteiden äärellä. – Ja päästääkseni teidät jännityksestä, meidän tiimi (tietenkin) voitti Aliaksessa ylivoimaisesti.

Kommentit
  • Roosa Haaka

    Otsikon perusteella valitsin heti tämän esseen luettavaksi, koska näkökulma oli niin mielenkiintoinen. Erittäin hyvä essee, jota oli miellyttävä lukea! Rakenne oli hyvä, selkeä ja teksti oli sujuvaa.

    Eihän sitä ennen ole tullut ajateltua, mitä aliaksestakin voi oppia. Pidän tämän ensi kerralla mielessä aliasta pelaessa! 😉

    5.5.2022
  • Aapo Virolainen

    ”Erilaiset” aihe valinnat aina herättävät huomioni esseepankissa. Päädyin siis lukemaan esseesi enkä pettynyt kyllä lainkaan.

    Teksti oli hyvin rakennettu ja tarina oli hauska. Hauska oli huomata, että olen itse huomannut saman tyyppisiä asioita juuri samankaltaisissa peli-illoissa ja jalkapallo kentällä.

    Tsemppaaminen ja hyvä yhteishenki auttaa tilanteissa kun tilanteissa. Tsemppejä siis seuraaviin peleihin ja esseisiin!

    5.5.2022
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close