Tampere
28 Mar, Thursday
4° C

Proakatemian esseepankki

Mitä sinä pelkäät?



Kirjoittanut: Minna Järvinen - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Helvetinviikko
Erik Bertrand Larssen
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Proakatemialla luotiin idea, että jokainen tiimi käy läpi kuuluisan, pelotellun helvetinviikon. Tämä koettelemus perustuu Erik Bertrand Larssenin kirjaan nimeltä Helvetinviikko. Tiimini Promisia ei ole vielä haasteeseen tarttunut, koska vitsailimme keväällä, että viikkomme olivat ilman kirjaakin täyttä helvettiä. Anteeksi ruma kielenkäyttöni, mutta herkkäkin tyttö joutuu sanomaan ja lukemaan tämän pahan kirosanan muutaman kerran kirjaa lukiessaan. Helvetinviikko kirjassa pohditaan sitä, kuinka ihmiset ylikuormittuvat, kun tekevät monta asiaa samaan aikaan, silloin ei tee varsinaisesti mitään, kun tekee kaikkea samaan aikaan. Minun henkilökohtainen mielipiteeni on täsmälleen sama kuin kirjassa sanottu. Kun on monta rautaa tulessa, niin mistään ei tule kunnolla valmista. En lukenut kirjaa perinteisesti, vaan e-kirjana, joten suoria lainauksia tai sivunumeroita ei tässä esseessä tule näkymään. Toivon myös, että tämä esseeni toimisi oppaana tiimilleni, kun aloitamme tämän viikon.

 

Helvetinviikon perustajan ja suunnittelijan suositus on, että viikko aloitettaisiin noin kolme viikkoa kirjan lukemisen jälkeen. Tämän kolmen viikon aikana suorittaja kerää tahtoa ja motivaatiota viikkoa varten. Kirjassa painotettiin, että suunnittelun täytyy olla itsenäistä ja juuri itselle tehtyä.  Yksilöity viikko auttaa viemään pisimmälle. Viikosta ei myöskään selviä, ellei sitä suunnittele tarpeeksi hyvin. Tähän on siis varattava reippaasti aikaa.

 

Suunnitteluvaiheessa on tärkeää, että kirjoitetaan ylös omat tavoitteet ja perustelut niille. Pohditaan miksi-syitä ja mietitään perustelut niille. Huolellinen valmistautuminen on menestymisen edellytys ja palkitsee parhaiten. Tavoitteita pohtiessa täytyy katsoa omaa elämäänsä täysin ulkopuolelta. Kaikkein parasta olisi, että saisi omaan elämäänsä uuden näkökulman. Viikkoa auttaa palautteen pyytäminen ja vastaanottaminen. Palaute on arvokkaassa roolissa, kun yrittää nähdä itseään ulkopuolisen silmin ja asettaa tavoitteitaan.

Tämä vaatii jo rohkeutta, että uskaltaa seurata niin itseään kuin omaa elämäänsä uudesta näkökulmasta, vieraan silmin. Kirjassa suositeltiin jakamaan suunnittelua kolmeen eri kategoriaan:

-oman elämän kartoittamiseen

-määrittele millä elämän osa-alueella on eniten parantamisen varaa ja mihin haluat panostaa

-muotilehden konkreettinen tavoite, laadi strategia

 

Viikkoa suunnitellaan sellaiselle viikolle, joka on jo muutenkin rankka. Tämän viikon aikana ei todellakaan ole tarkoitus päästää itseään helpolla. Näin pystyy ylittämään itsensä vieläkin paremmin, sekä haetaan omaa, kuntoilijoillekin tuttua kuntohuippua. Viikosta selviytymiseen auttaa mielikuvaharjoitukset. Erik Bertrand Larssen suositteli mielikuvaharjoitteluita viikon tueksi, koska silloin tosipaikan tullen on jo valmiiksi suunnitellut kuinka kestää tiukan päivän tai tehtävän kanssa. Mieli on jo treenattu tulevaa varten.

 

Kuntoilu ja ravinto ovat tärkeässä roolissa koko viikon ajan. Helvetinviikon suositus on kuntoilla kerran päivässä, vähintään tunti kerrallaan. Viikon aikana tulisi tehdä kaksi kertaa rankempi treeni kuin normaalisti. Arkiliikuntaa suositellaan, ellei sitä jo muutoin toteuta osana arkirutiinia. Liikunnan lisäksi kirjassa suositellaan syömään vähemmän kuin tavallisesti mutta lisäämään ateriakertoja useammin. Kirjassa mainittiin, että aterioita pitäisi olla viisi kertaa päivän aikana. Näin verensokeri pysyy tasaisempana ja auttaa jaksamaan. Tärkeä muistisääntö oli, että kaikki makeiset olisivat kiellettyjä koko viikon ajan. Nukkumaanmenoaika olisi joka ilta sama, klo 22:00, paitsi torstaina, jolloin ei mentäisi lainkaan nukkumaan. Joka aamu herätys soisi klo 05:00.

 

Viikon jokaiselle päivälle oli suunniteltu oma teemansa, joka olisi viikon lopussa hyvä kokonaisuus. Esittelen seuraavaksi jokaisen päivän erikseen, sekä luettelen teemaa auttavia apukysymyksiä, joita kirjassa esiteltiin.

 

Maanantai: tavat

Heti viikon ensimmäisenä päivänä hypätään syvään päähän ja mietitään omia tapoja. Jokaisella ihmisellä on omia tapoja, niin konkreettisia kuin henkisiä. Tarkoituksena olisi vahvistaa hyviä ja huonot tavat korvata paremmilla tavoilla. Tavat määrittelevät ihmisiä merkittävästi, niistä muodostuu loppujen lopuksi jokaisen luonteenpiirteet. Tapoja säätelee eräänlainen fyysinen muisti. Ne ovat tapoja, osittain tahdonalaisia ja osittain automaattisia. Maanantain isoin kysymys onkin, että jos osa tavoista on automaattisia niin miten niitä sitten muutetaan?

 

Avainkysymyksiä:

Mikä on tapa? Mitkä ovat minun tapani? Mitä tapoja haluaisin? Miten voin ne saavuttaa?

 

Tiistai: moodi ja keskittyminen

 

Tavat ovat nyt takana ja on aika siirtyä moodiin ja keskittymiseen. Moodi on mielentila, joka vaihtuu päivittäin monta kertaa. Se on taito osata käyttää eri moodeja hyväkseen. Nykypäivänä nousevaksi trendiksi on ponkaissut mindfulness ja samankaltaiset keskittymistä vaativat harjoitukset. Ne toimivat loistavana tapana oppia vaihtamaan moodia kesken päivän, hallitusti. Erik Bertrand Larssen ohjeistaa, että jos päättää jo etukäteen missä moodissa olet ja mihin keskityt, parantaa huomattavasti osaamisen mahdollisuuksia. Larssenin suurin ohje tiistaille olikin: ”Päätät itse mitä ajattelet. Ajattele siis oikein! ”

 

Avainkysymys:

Miten osata käyttää erilaisia moodeja päivän mittaan?

 

Keskiviiko: ajanhallinta

 

Fakta, jota nykypäivänä uhmataan, on se, että vuorokaudessa on vain 24 tuntia. Tähän tuntimäärään sisältyy aina tietty määrä työtehtäviä. Omaa ajanhallintaa miettiessä ja suunniteltaessa olisi hyvä pohtia, että miksi kiirehtiä asioiden hoitamisen kanssa. Jos kaikkia työtehtäviä ei pysty saman vuorokauden aikana tekemään niin voisiko loput siirtää huomiselle? Keskiviikko auttaa sinua miettimään työtehtävien priorisointeja. Nykyajan kansantauti onkin kirjassa mainittu aikapula, josta seurauksena on vakava stressaantuminen. Monesti koetaan aikapulaa, mutta karu fakta, jonka Larssen kertoo, on se, että tämä aikapula on 100% itseaiheutettua. Tämän päivän tehtävä on harjoitella priorisointia ja sanan ei sanomista ääneen.

 

Avainkysymys:

Millainen on sinun ihanteellinen päiväohjelmasi?

 

 

Torstai: pois mukavuusalueelta, vuorokausi ilman unta

 

Torstai-päivä on kuuluisin helvetinviikon päivistä. Tämä päivä opettaa, kuinka pitkälle omia rajojaan voi venyttää ja kuinka paljon voi saada aikaan. Tämä on siis päivä, jolloin et mene sovitusti nukkumaan klo 22.00, niin kuin jokainen muu ilta aikaisemmin. Larssen muistuttaa, että torstain työtehtävä loppuvat klo 05:00 perjantai aamuna, jolloin jatkat perjantai päivää normaaliin tapaan. Tämä kaikki kokeillaan sen takia, että et voi muuten tietää mihin pystyisit, jos et poistuisi omalta mukavuusalueeltasi. Torstai-päivään kuuluu pelko, ja sen on hyvä antaa tulla. Pelko voitetaan rohkeudella. Torstain sääntöjä ovat myös, että sosiaalinen media on kielletty, työt pitää tehdä, välimatkat pitää juosta, vältä julkisia ja suurimpana kohtaa se mitä eniten pelkäät.

 

Avainkysymys:

Mitä sinä pelkäät?

 

Perjantai: lepo ja palautuminen

 

Rankan valvomisen jälkeen on ajankohtaista pohtia lepoa ja palautumista. Tarkoitus olisi löytää näiden kahden asian tasapaino. Lepo on yksilöllistä ja sitä on tutkittu paljon. Pitää kuitenkin itse tehdä omat päätökset siitä, kuinka ja milloin lepää. Työ tai lepo eivät sulje toisiaan pois, vaan ne kuuluvat järkkymättömästi yhteen. Larssen tiesi kertoa, että parhaista parhaimmat lepäävät enemmän ja tietoisesti kuin muut. Näin he myöskin saavat enemmän aikaiseksi asioita. Jotta tavoitteita saavutettaisiin, niin lepo on tärkeä tekijä tavoitteiden saavuttamisen kannalta.

 

Avainkysymys:

Miten löydät levon ja palautumisen tasapainon arjessa?

 

Lauantai: sisäinen dialogi

 

Lauantai on niin sanottu happy day. Kaikesta ajatellaan positiivisesti, myönteisesti ja rakentavasti. Päivän positiiviset ajatukset alkavat normaalisti klo 05:00 eteenpäin. Sisäisen dialogin avulla voit huomata kuinka tarkkaan täytyy miettiä sanat ja sanoista muodostuvat mielleyhtymät, jotta oikeasti olet positiivinen. Tämän, iloisen päivän tarkoitus on myös esittää itselleen kysymyksiä, joihin on vain positiivisia vastauksia ja sitä kautta parempi itsetunto.

 

Avainkysymys:

Kuinka iloinen oletkaan?

 

Sunnuntai: päivä itsellesi ja ajatuksillesi¨

 

Tärkeintä on, että mietit sunnuntaina taaksejäänyttä viikkoa, erittelet kokemuksesi ja katsot elämääsi uudesta näkökulmasta uudestaan. Päivä on varmasti pitkän tuntuinen ja väsymys läsnä. Mutta älä nuku, vaan mieti saavutuksiasi! Lupaa itsellesi jokin palkinto nautittavaksi tänään. Se voi olla myös konkreettinen tavara. Tärkeimpänä Larssen pitää sitä, että on läsnä itselleen ja läheiselleen.

 

Avainkysymys:

Mitä saavutit?

 

Erik Bertrand Larsseni kysyy kirjan lopussa: ” Nyt sinulla on tilaisuus kokeilla, oletko niitä jotka keksivät verukkeita ja tekosyitä vai riittääkö sinulla sisua toteuttaa viikko, joka todella vaikuttaa?”

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close