Tampere
26 Sep, Monday
6° C

Proakatemian esseepankki

Mitä sain Proakatemialta?Kirjoittanut: Juho Vähätalo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Mitä sain Proakatemialta?

 

Yhteisön, tiimin, ystäviä, kavereita, tuttuja, muistoja, kokemuksia, osaamista, rohkeutta ja itseluottamusta. Ensimmäiset muistoni akatemialta liittyvät upeisiin tiloihin Tammerkosken äärellä ja eteenpäin pyrkivään ja kannustavaan tunnelmaan, joka käytävillä vallitsi. Tunsin tulleeni oikeaan paikkaan. Vanhempien aksulaisten tekemiset kiinnostivat kovasti, ja mikä parasta, heiltä sai kysyä mitä tahansa ja he vastasivat mielellään. Kipinä roihahti ja se palaa edelleen.

 

Ensimmäinen vuosi akatemialla tarjosi kokemuksia tiimin rakentamisesta, yhteisten toimintatapojen ja rajojen etsimisestä, ristiriidoista, onnistumisista, yrittäjyydestä ja johtajuudesta. Ensimmäisen vuoden aikana tiimin kanssa käytävät keskustelut tiimiyrityksen nimestä, toiminnasta ja säännöistä saattoivat ajoittain tuntua turhilta ja pitkäveteisiltä, mutta niiden merkityksen ymmärtää myöhemmin, sillä niiden ratkominen valmistaa tiimin valmiuksia toimia ja tehdä päätöksiä tiukemmissakin paikoissa. Ensimmäisen vuoden projekteista Vesivekille tehty tutkimus & mainosvideo -projekti oli hyvä opetus siitä, että työstä kannattaa pyytää reilu korvaus ja kokeilemalla oppii. Kesäkahvila Lemmen tiimiin kuuluminen opetti talouden pitoa kahvilassa, konseptointia, varaston hallintaa ja työnantajana velvollisuuksia. Varsinainen kesätyöni liittyi tapahtumaprojektiin, jota tein yhteistyössä akatemia taustaisen Spin18 Oy:n kanssa.

 

Toisena vuotena alettiin olla jo hieman enemmän tosissaan. Sain opetella johtamista omassa tiimissäni HR henkilön roolissa ja tehtävänä oli pitää huolta tiimin hyvinvoinnista ja hyvästä vireestä. Toiseen vuoteen sisältyi huikea reissu Kroatiaan, tiimin jäsenen erottaminen, tiimin sääntöjen uudelleen pohtiminen, hyvinvointihaasteet ja LaaS palvelut. Toisen vuoden jälkimmäisellä puoliskolla koin motivaation puutetta ja millaista on olla hieman etäällä tiimin toiminnasta. Projektien puolesta rima nousi korkeammalle toisena vuotena, kun kasasimme kolmesta eri tiimistä koostuvan projektitiimin ja lähdimme jatkamaan Sport & Business Seminaarin tarinaa. Montaa muuta projektia ei sen vuoden aikana ehtinyt tekemään, sillä SBS vei käytännössä kaiken ajan syys-maaliskuu väliseltä ajalta. SBS projektin myötä koin myös ensimmäistä kertaa oikeasti stressiä työasioista, kun neljä kuukautta ennen tapahtumaa kasassa oli 25 000 € kuluja ja kassassa 0 € tuloja.

 

Kolmas vuosi toi mukanaan Barcelonan reissun, HH gaalan, toisen SBS tapahtuman, oman johtamis kauden Hurman BL:nä ja koronan. Kolmas vuosi tuntui helpolta. Tiimi toimi jo loistavasti ja siihen mennessä kertyneet verkostot ja kokemukset tekivät myös projekteista mielekkäämpiä ja helpompia. Hurman Business Leaderin paikka oli sellainen, minkä tiesin jo akatemian alussa haluavani kokea. Tiimin johtaminen oli kolmannen vuoden kevään aikana jo melko helppoa yhteen hitsautuneen ja itseohjautuvan porukan ansiosta. Korona heitti ohuehkon kapulan pyörivän pyörän pinnojen väliin ja pakotti miettimään kevään suunnitelmat uudestaan. Etäkevät iski Final Camppia suunnittelevan ja tapahtumaprojekteja tekevän tiimin lukujärjestyksen uusiksi ja kevät meni tiimin puolesta melko pienillä panostuksilla. Kokemus tiiminjohtamisesta oli arvokas sekä ennen, että jälkeen koronan. Ymmärsin vasta myöhemmin kevään jälkeen, että vastaavanlainen tiiminjohtajan pesti ei ole se mistä eniten nautin. Omat vahvuuteni ovat asioiden johtamisen parissa, ei ihmisten. Korona kevään aikana löysin itse suunnan, jolla jatkan valmistumisen jälkeen. Liityin mukaan Urhopesun toimintaan, jonka akatemialta aiemmin valmistunut Jaakko Huura on perustanut. Kesä menikin Urhopesun toiminnan parissa ja vesijettejä vuokraillessa vanhan tutun SBS tiimin kanssa.

 

Neljäs vuosi toi mukanaan monta pakollista opintoihin sisältyvää asiaa, joista osa oli enemmän ja osa vähemmän motivoivia. Neljännen vuoden projekteista mukavin oli GC Sportswearin kanssa yhteistyössä toteutettu nelipäiväinen vaatteiden poistomyyntitapahtuma. Toimin projektin johtajana ja onnistuin siinä. Hurmalaiset hoitivat homman kotiin ja siitä saatiin täpärästi rahakkain yhteinen projekti Hurman tähänastisessa historiassa.

 

Nämä vuodet tarjosivat aivan mielettömiä kokemuksia ja oppimisen hetkiä, joista olen kiitollinen. Haluan nostaa esiin asian, jonka koen Proakatemian minulle antaneen. Arvostan sitä hyvin paljon, ellen eniten kaikesta akatemialla tapahtuneesta. Proakatemia antoi minulle yrittäjämäisen ajattelutavan, valmiudet toimia yrittäjänä ja rohkeuden yrittää. Huomasin jo ensimmäisen vuoden aikana kaupungilla kulkiessa miettiväni jokaisen liikkeen tai myymälän kohdalla, että mitenköhän tuo yritys toimii ja tekee elantonsa. Aloin nähdä bisnestä joka paikassa. Ajatukset oli siis hyvin aikaisessa vaiheessa virittäytyneet yrittäjyyden taajuudelle. Akatemia vuosien aikana opin yrittäjyyttä tukevia asioita, kuten myyntiä, markkinointia, taloutta, johtamista, hinnoittelua, työntekoa, riskin sietoa, esiintymistä, inspiroimista, itseni johtamista ja verkostoitumista. Projektit opettivat miten erilaiset liiketoimintamallit ja alat toimivat. Projekteissa piti työskennellä itsenäisesti, tiimin kanssa, useiden tiimien kanssa ja välillä täysin tuntemattomien ihmisten kanssa.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close