Tampere
18 Apr, Thursday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Mitä raha merkitsee minulle?



Kirjoittanut: Sanna Rinne - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Jos sinulla olisi käytössäsi kaikki mahdollinen raha maailmassa, mitä tekisit? Pistäisitkö rahan säästöön vai käyttäisitkö sen heti? Näillä aloitussanoilla toimittajat Ilari Lehtinen ja Helka Miettunen aloittavat podcast jaksonsa ”Rahariihi: Mitä raha sinulle merkitsee?”. Jakson vieraina ovat Inderesin pääanalyytikko Sauli Vilen ja Zero waste -kirjan kirjoittaja Otso Sillanaukee. Jaksossa käsitellään rahan merkitystä elämässä sekä esimerkiksi nuorten muuttunutta suhtautumista rahan käyttöön.

Meillä kaikilla on varmasti omat erilaiset ajatuksemme rahasta ja sen käytöstä. Jotkut käyttävät rahaa huolettomammin kuin toiset. Joku käyttää saamansa rahat lyhyessäkin ajassa loppuun, kun taas joku toinen tuntuu säästävän kaikessa mahdollisessa. Itse koen olevani jotakin tältä väliltä. Vilenin ja Sillanaukeen mukaan suhtautuminen rahan käyttöön voidaan oppia jo kotoa esimerkiksi vanhempien kulutuskäyttäytymisen kautta. Oma isäni on suhteellisen tarkka raha-asioissa ja huomaan saman itsestäni. Helppo esimerkki on se, että sekä minä että isäni tarkastelemme ja vertailemme kaupassa ruoka-aineiden kilohintoja ja teemme päätöksiä niiden mukaan. Kovin moni ihminen lähipiirissäni, kuten sisarukseni eivät tee tätä samaa. Säästeliäisyydessä on kuitenkin huomioitava se, että halvin ei aina välttämättä ole se parhain vaihtoehto – oli sitten kyse perunasta tai tietokoneesta.

Podcastissa tuodaan useampaan otteeseen esille se, että rahan rooli elämässä on mahdollistaa asioita. Se luo turvaa ja antaa vaihtoehtoja. Raha antaa omistajalleen vapauden käyttää sen niin kuin itse parhaaksi kokee. Sillä voi panostaa itseensä tai tuoda hyötyjä myös muille. Rahan ei kuitenkaan olisi hyvä olla itseisarvo ja ainoa tavoiteltava asia elämässä. Jos ihminen kuluttaa paljon rahaa, se tarkoittaa melkein väistämättä sitä, että hänen on myös tienattava paljon rahaa. Tämän oravanpyörän myötä raha voi menettää merkityksensä, jolloin sitä ei enää osata arvostaa.

Jakson aikana keskusteluun nousee nuorten muuttunut suhtautuminen rahaan ja sen käyttöön. Nykyään rahaa kulutetaan huolettomammin, mikä näkyy maksuhäiriömerkintöjen kasvussa. Sosiaalisen median luoma paine elää tietynlaista elämää, on saattanut vaikuttaa nuorten rahan käyttöön. Sosiaalisessa mediassa ihmiset jakavat kuvia ja videoita omasta elämästään. Myös erilaiset kaupalliset yhteistyöt sosiaalisessa mediassa usein kannustavat ostamaan jonkin tuotteen tai palvelun.

Olen ollut työelämässä mukana koko opintojeni ajan sekä ennen opiskelujen alkua. Muistan lukion jälkeen hakeneeni töihin ensisijaisesti tekemisen puutteen vuoksi. Pidin tietoisesti välivuoden ja halusin sen ajan tehdä töitä. Töitä hakiessani palkka ei ollut hakukriteereissäni korkeimmalla, vaan halusin sellaisen työn, jossa viihdyn. Erilaisten kokeilujen myötä löysin työpaikan, jossa viihdyin, vaikka palkka ei ollut kovin kummoinen. Tässä samaisessa työpaikassa olen viihtynyt aina tähän päivään asti. Kyseinen työpaikka sijaitsee kotikaupungissani eli vieraillessani vanhemmillani käyn samalla reissulla tekemässä töitä. Monet ihmettelevät sitä, miten jaksan matkustaa töihin niin kauas ja miksi en etsisi töitä lähempää. Monet ovat miettineet myös tilanteeni kannattavuutta rahallisesti. Vastaukseni ihmettelyihin on yksinkertainen: teen kyseistä työtä ihmisten takia, en rahan. Olen työni kautta saanut monia hyviä ystäviä ja viihdyn heidän kanssaan töissä. Tietysti tienaaminen opiskeluaikana on ollut hyödyllistä ja antanut minulle erilaisia mahdollisuuksia ja vapauksia esimerkiksi vapaa-ajalleni.

Minulle itselleni raha ei ole siis erityisen merkittävä asia. Pidän toki huolen siitä, että taloudellinen tilanteeni on riittävän vakaa pakollisten kulujen vuoksi, mutta en pidä rahan saamista itseisarvona ja tärkeimpänä tavoitteena elämässä. Tilanne, jossa minulla olisi kaikki mahdollinen raha maailmassa, kuulostaa jopa epämiellyttävältä. En usko, että olisin onnellisempi tai tekisin elämässä asioita toisin. Luultavasti pistäisin rahoja säästöön pahan päivän varalle ja antaisin perheelleni. Mielestäni jokaisen on hyvä pohtia jossakin vaiheessa elämäänsä, että mitä raha merkitsee juuri minun kohdallani. Kysymys kuulostaa yksinkertaiselta, mutta pidemmän pohdinnan kautta saattaa oppia itsestään uusia asioita. Itse yllätyin tätä esseetä kirjoittaessani siitä, miten vähän raha oikeastaan merkitsee minulle. Tämä piirre ei ole lainkaan huono, vaan siitä voi olla jopa etua valmistumisen jälkeen työn haussa. On kuitenkin huomioitava, että vaikka raha ei ole niin merkityksellisessä roolissa omassa elämässä, sitä voi silti arvostaa.

 

Rahariihi: Mitä raha sinulle merkitsee? Ilari Lehtinen & Helka Miettunen.

Kommentoi