Tampere
29 Mar, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Mitä on lohkoketjuteknologia? 



Kirjoittanut: Arttu Hilli - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mitä on lohkoketjuteknologia? 

2.6.2019 

 

Aina useammin ja useammin tulee vastaan sana ”lohkoketju-” eli ”blockchainteknologia”. Muutama päivä sitten olin yhteydessä erääseen rakennusalan ammattilaiseen, joka mainitsi myös tämän kyseisen tekniikan. Hän kertoi sen mullistavan myös rakennusalaa. Tämän jälkeen aloin vasta pohtimaan mitä ihmettä se tarkoittaa, ja otin selvää. 

 

Ensimmäinen avaamani lähde oli Tivin nettisivuilta juttu “Lohkoketjuteknologia pähkinäkuoressa – tämä kannattaa tietää (2016)”. Tässä kerrottiin aika hyvin tiiviisti lohkoketjun idea ja pari käytännön esimerkkiä kuten bitcoin ja sähköinen äänestys. Lohkoketjussa ideana on se, että data pakataan kansioon, jossa on aina viite edellisestä datan lisäyksestä. Tämän jälkeen, kun systeemiin tulee uusi muutos, edellisestä lisäyksestä tulee taas uusi viite lisätyn muutoksen yhteyteen. Tämä johtaa siihen, että kun yhtäkään ketjun tiedostoa käpälöidään, vaikuttaa se jokaiseen muuhunkin ketjun tiedostoon. Havainnollistava esimerkki: Valmistat kettinkiä. Lisäät peräkanaan metallisia kettingin silmukoita. Jos joku katkaisee valmiista kettingistä yhden silmukan ja korvaa sen kumisella silmukalla, koko kettingin käytös muuttuu. Se, miten muutos lopulta huomataan, on hoidettu niin, että lohkoketju on yhdistetty monelle eri tietokoneelle. Ero huomataan, kun ketju ei ole sama kuin muilla käyttäjillä. 

 

Kaikki muutokset siis ovat tietokoneen kovalevyn kansioiden tapaisia tiedostoja, näihin voidaan tallettaa jos jonkinmoista dataa. Niin kuin aiemmin mainitsin, nämä kansiot yhdistetään toisiinsa viitteillä. Nämä viitteet ovat Tivin jutun mukaan (2016) lohkosta tiivistefunktiolla laskettuja merkkijonoja. 

 

Miksi lohkoketju on niin mullistava? ”Lohkoketju on tekniikka, joka mahdollistaa maailman ensimmäisen hajautetun ja läpinäkyvän tietokannan. Tätä tietokantaa voivat täysin luotettavasti ylläpitää ketkä tahansa halukkaat ja toisilleen tuntemattomat tahot – Tekniikka mahdollistaa niin paljon uusia asioita, että voimme kenties tulevaisuudessa erottaa ajan historiassa ennen lohkoketjua ja sen jälkeen – vähän kuin internetin tapauksessa.” (Tivi 2016) 

 

Lohkoketjuteknologian kehittäjänä on ollut Coinweb sivuston (n.d.) mukaan anonyymi henkilö tai ryhmä ”Satoshi Nakamoto”. ”Blockchain” luotiin alun perin tukemaan kryptovaluutta Bitcoinia. Bitcoinissa  ajatuksena oli poistaa pankit kokonaan pois prosessista, ja tämän lohkoketjuteknologia mahdollisti. Bitcoinin ja lohkoketjun kestävyyden kaksi luontaista vahvuutta ovat: 1. Lohkoketjuja ei ole mahdollista hallita yhdellä laitteella. 2. Lohkoketjuun ei liity yksittäistä kohtaa, jonka toimimattomuus vaarantaisi palvelun. Lohkoketjuun kuuluvan osan tietojen korruptointi vaatisi valtavia resursseja, sillä se vaatisi koko verkon koodaamisen. 

 

Oli kyseessä sitten rakennusala tai mikä tahansa muu, on meidän fiksuinta pitää silmät auki mahdollisuuksille hyödyntää lohkoketju teknologiaa. Sen läpinäkyvyys ja varmuus voivat tehdä jopa maailmastamme ”reilumman” paikan elää, kun esimerkiksi vaalituloksia on lähes mahdoton korruptioda ja moraalittomasti toimivat yhtiöt jäävät nopeasti kiinni. Lopuksi haluan jakaa vielä todella hyvin lohkoketjutekniikkaa avaavan videon ” Understand the Blockchain in Two Minutes https://www.youtube.com/watch?v=r43LhSUUGTQ. 

 

Mahdollisia käyttökohteita lohkoketjuteknologialle: 

  • Älykkäät sopimukset 
  • Jakamistalous 
  • Joukkorahoitus 
  • Viranomaiset 
  • Toimitusketjujen hallinta 
  • Tiedostojen säilyttäminen 
  • Tulevaisuuden ennusteet 
  • Immateriaalioikeuksien suojaaminen 
  • Internet of Things 
  • MIkroverkosto lähiverkossa 
  • Identiteetin hallinta 
  • Rahan pesun estäminen 
  • Tiedonkäsittely 
  • Maan omistusoikeudet 
  • Osakekauppa 

 

Lähteet:  

Storås, N. 2016. ” Lohkoketjuteknologia pähkinäkuoressa – tämä kannattaa tietää” Julkaistu 12.2015. Päivitetty 5.4.2016. Luettu 2.6.2019. https://www.tivi.fi/uutiset/lohkoketjuteknologia-pahkinakuoressa-tama-kannattaa-tietaa/10d8a2ff-981a-3751-b881-df66fc52cdde 

H, Jan. n.d. ”Mitä on lohkoketjuteknologia?” Luettu 2.6.2019. https://coinweb.fi/mika-on-lohkoketju/ 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close