Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Mitä mielesi sanoo arvoistasi?



Kirjoittanut: Emilia Kovanen - tiimistä Apaja.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Sisäistä maailmaa on mielenkiintoista tutkia. Elät sitä elämää todeksi mitä ajattelet. Mieli on jotain suurta ja itseasiassa me olemme vielä jotain suurempaa, kun ymmärrämme hyödyntää ja harjoittaa mieltä eri tavalla. Siinä on paljon potentiaalia.

Meillä on monesti automaattisia vastauksia ja ajattelutapoja. ”En tiedä”-lausahdus, voi tulla niin automaattisesti ja toisaalta tämä on myös merkki siitä, että henkilö ei ole oikeasti ajatellut kyseistä asiaa. Tähän meitä auttaa ajan ottaminen asioille ja miettimään lähteminen. Laitatko kalenteriisi miettimisaikaa tai ymmärrämmekö että miettimisaikakin on tärkeää ja aikaa vievää?

 

Tietoisuus

Robert Keganin mukaan merkittävin asia mitä ihminen voi omassa henkilökohtaisessa kehityksessä tehdä on se, ettei ole oman autopilotin vietävänä, vaan on sen sijaan kykeneväinen ottamaan etäisyyttä omasta ajattelusta. Täten voimme tutkia omaa oppimista, motivoitumista, päätöksentekoprosessia ja luovuutta. (Rajala.)

Olemme paljon suurempaa kuin mihin ajattelumme pystyy

Ilkka Rajala heitti Flow Akatemian podcastissa lausahduksen: ”älä usko itseesi”. Lausahdus perustuu mielikuvitukseemme, mikä kumpuaa mielestämme. Mielikuvitus vaikuttaa kehoomme ja suorituskykyymme, mutta me emme ole edes omaa mielikuvitustamme. Rajalan mukaan olemme itse luoneet itsemme, toimintamallimme ja uskomuksemme. Olemme prosessi, minkä mielemme on oppinut mielikuvitukseltamme.

 

Emme ole ajatuksia vaan se, joka on tietoinen ajatuksista

Meditaatio ei tarkoita tunnin risti-istuntaa laiturin nokassa tyynellä järvellä. Meditaatio voi olla pieni hetki sohvalla, jossa laskeudutaan itsen äärelle. Se muokkaa ajan, paikan tai itsen kokemusta ja luo tilaa tunteille ja ajatuksille. Siinä voi katsoa, mihin itse reagoi ja tarkkailla itseään etäältä. (Järvilehto.) Joten siis, rakas mieli. Kiitos kun olet ja järkeistät asioita, mutta älä tee sitä jatkuvasti. Voisit olla hiljempaa ja sekoittamatta koko pakkaa. Etenemistäsi on kieltämättä kyllä hauska seurata. Tarinasi ovat upeita, mutta en aina usko niitä. Joten kiitos tästä tiedosta, otan tämän huomioon.

 

Mikä on autopilotti?

Autopilotti ”pelastaa vaaralta” ja on tehoton tietoinen ajattelu.  Se reagoi asioihin moniin asioihin vältelläkseen ja säästääkseen energiaa. Nykypäivänä emme enää kohtaa oikeaa vaaraa, joten autopilotti reagoi esimerkiksi pelkoon, stressiin ja epämukaviin tilanteisiin. Aivoja motivoi helppo ja turvallinen. Siksi asioita on helppo lykätä.

 

Miten toimisit, jos toimisit arvojesi mukaisesti?

Pohdin, onko mielen hallinta suurinta itsetietoisuutta ja –kunnioitusta mitä maan päältä löytyy, sillä omien kokemuksieni ja onnistumiseni mukaan, minusta tulee paljon tyytyväisempi ja onnellisempi. Miksi antaisin mielelleni vallan, kun se yrittää estää minua toimimasta arvojeni mukaisesti? Mieleni ei ole minä, enkä minä ole laiskimus, joka tuottaa pettymyksiä läheisilleen ja itselleen.

Havainnoi mieltäsi, kun elät arvojasi todeksi, mitä mielesi puhuu sinulle? Miksei toiminta kannata?

On valitettavaa sanoa, mutta tekeminen on ainoa ratkaisu autopilotin voittamiseen. Autopilottia voi olla kyllä uskomatta, mutta teot puhuvat aina puolestaan. Se on myös varmaa, että autopilotti tulee aina paikalle kyseenalaistamaan ja moittimaan Sinua. Mieli voi olla jopa niin julma, että se kehittää tarinan, minkä mukaan välttely on hyve, jotta meidän ei tarvitsisi koskaan muuttua.

 

Ajatukset eivät aina ole huonoja

Jokainen ajatuksistamme on totta ja sisäinen ääni voi olla myös viisas. Ihminen ei voi toimia ainoastaan järjellä tai tunteella. Ajatuksissa on myös hyvää. Ongelma piilee siinä, että otamme ajatuksemme välillä liian tosissaan. Hyödyllisintä on tarkkailla ajatusta, kiittää mieltä ja tehdä päätös lopulta itse, näin tulemme tietoiseksi ärsykkeistä ja reaktioista. Niillä on suuri ero

 

Lähteet:

Flow Akatemia. 2020. Podcast. Lauri Järvilehto – Luovuuden ja oppimisen flow, Julkaistu 2020. Viitattu 15.4.2020

Perho, A. 2019. Suorat sanat. (äänikirja, Bookbeat)

 

 

Aihetunnisteet:
Kommentoi