Tampere
19 Apr, Friday
-5° C

Proakatemian esseepankki

Mitä hittoa on systeemiajattelu?



Kirjoittanut: Emilia Taivainen - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Lausahdukset ”systeemiajattelu” ja ”systeeminen tarkastelu” ja kaikki tähän teemaan liittyvä on kulkeutunut korviini lähiaikoina. Olen aina ajatellut, että kyllä minä tiedän mistä puhutaan. Osaahan tuon nyt maalasjärjelläkin selittää – se on systeemin ajattelua. No, viime aikoina minua on kuitenkin alkanut häiritsemään, sillä enhän minä nyt oikeasti tiedä mistä puhutaan. Jos voit samaistua, niin hyppää mukaan ja selvennetään meille molemmille, että mitä se systeemiajattelu oikein tarkoittaa ja miten sitä voi hyödyntää.

 

Ongelmien ratkaiseminen systeemiajattelulla

Systeemisen tarkastelutavan avulla pystymme suuntaamaan ajatuksemme sinne mistä ongelmat alun perin juontavat juurensa, emmekä pelkästään sinne missä ongelmat havaitaan. Systeemiajattelun avulla löydämme vastauksen siihen, miten ongelmat ovat syntyneet ja näemme miten ratkaisu saattaa vaikuttaa, jos se istutetaan kyseiseen kontekstiin. Tämä voi parhaassa tapauksessa mahdollista meille onnistuneen muutoksen, sillä usein muutokset epäonnistuvat, koska emme tiedä mitä systeemissä todella tapahtuu ja minkälaisten vaikutussuhteiden keskelle olemme ratkaisua suunnittelemassa. (Colchester)

 

Esimerkki

Colchester lainaa artikkelissaan John Kanian sanoja: ”Emme ajattele systeemistä muutosta asiana tai ihmisenä, joka pitää korjata… sen sijaan tulee vaikuttaa olosuhteisiin yksilön ympärillä. Meidän on muutettava olosuhteita, jotka aiheuttavat ongelman ilmenemisen.”

Colchester havainnollistaa systeemiajattelua käytännön kautta ottamalla esimerkiksi uuden automallin suunnittelun. Hänen mukaansa automallin suunnitteluun liittyvää ongelmaa voi lähestyä kahdella eri tavalla, soveltamalla analyyttistä ajattelua tai systeemiajattelua. Lähestyessämme ongelmaa perinteisestä näkökulmasta, aloitamme analysoimalla auton toimintaa ja etsimällä keinoja jonkin sen osatekijän optimoimiseksi. Saatamme päätyä tämän lähestymistavan puitteissa suunnittelussa tulokseen, joka minimoi auton ilmanvastuksen madaltamalla auton korkeutta muutamalla sentillä polttoainetehokkuuden parantamiseksi, Colchester kirjoittaa.

Toinen vaihtoehto lähestyä ongelmaa on systeemiajattelu. Systeemiajattelua hyödyntäessä pyrimme ensin ymmärtämään auton tarkoitusta sen käyttöympäristössä, mikä on ihmisten kuljettaminen paikasta toiseen, ja tarkastelemalla myös systeemiä, jonka osa se tulee olemaan, eli liikennettä kokonaisuudessaan. Lähtiessämme liikkeelle näistä näkökulmista, saatamme huomata, että saman tarkoituksen toteuttamiseksi meidän ei välttämättä edes tarvitse suunnitella uutta autoa. Sen sijaan voimme päätyä suunnittelemaan jonkin palvelun, joka yhdistää olemassa olevat resurssit (ihmiset ja autot) saman halutun toiminnallisuuden toteuttamiseksi. Systeemiajattelulla voi siis avata uusia ”laatikon ulkopuolisia” näkökulmia tilanteessa, jossa nykyinen ajattelu- tai toimintatapa on saavuttanut rajansa. (Colchester)

 

Systeemiajattelun hyvödyntäminen omassa projektissa

Kuinka palvelumme erottaa meidät kilpailijoista? Kuinka tuotamme asiakkaalle arvoa? Ensimmäisessä ideointisolussa aloitimme automaattisesti miettimään millaisia samanlaisia palveluita on jo markkinoilla ja kuinka voimme tuottaa ne vain paremmin ja näin erottua kilpailijoista. Ensi kerralla meidän täytyy ehdottomasti siirtyä analyyttisestä ajattelusta systeemiajatteluun ja pohtia kuinka voimme yhdistää olemassa olevat resurssit saman halutun toiminnan toteuttamiseksi ihan uudella tavalla. 

 

 

Lähde:

Joss Colchester ( Perustaja ja projektivastaava, Systems Innovation)

https://www.sitra.fi/blogit/viheliaiset-ongelmat-systeemiajattelu/

 

 

 

Kommentoi