Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Mistä tunnet sä…Psykopaatin?



Kirjoittanut: Aliisa Räsänen - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Tykästyin kirjaan Idiootit ympärilläni, joten oli luonteva jatkumo lukea myös saman kirjoittajan kirja Psykopaatit ympärilläni. Kirja on ihmismielestä ja se auttaa lukijaa tunnistamaan ihmiset, jotka tavoittelevat vain omaa etuaan. On arvokas taito tunnistaa tällaiset ihmiset – sillä se voi estää sinua joutumasta huijatuksi ja hyväksikäytetyksi. Monet tunnetut johtajat ovat olleet psykopaateiksi luokiteltuja kuuluisimpana ehkäpä Adolf Hitler ja Saddam Hussein, heistä ei liene epäselvää miksi niin, mutta myös useita pidettyjä johtavassa asemassa olleita henkilöitä jotka on testin perusteella luokiteltu psykopaatiksi, kuten esimerkiksi USA:n entinen presidentti Bill Clinton.

Testi: Oletko psykopaatti

”Listassa on kaksikymmentä kohtaa, ja häiriön vakavuudesta riippuen ihmiset pisteytetään eri tavoin. Jos tietty henkilö ei milloinkaan osoita minkäänlaista narsismin piirteitä hän saa nolla pistettä. Jos hänessä toisinaan esiintyy selkeitä narsismin piirteitä, hän saa yhden pisteen. Jos narsismin piirteitä on koko ajan, hän saa kohdasta kaksi pistettä. Niinpä kahdenkymmen kohdan listalla yhden ihmisen saama maksimi pistemäärä on 40. Sellaiset tunnetut psykopaatit kuin Charles Manson ja eräät sarjamurhaajat saavat yleensä 35-40 pistettä, mutta Robert Haren mukaan jo 15-20 pistettä saavien ihmisten kanssa on oltava erittäin varovaisia: he ovat kaikkea muuta kuin hyväntahtoisia. Jos joskus tapaat jonkun joka saa yli 30 pistettä, sinun on todella äkkiä alettava vahtimaan selustaasi. Olet nimittäin todella vaarallisessa tilanteessa, ja pahimmassa tapauksessa psykopaatti on joku läheisistäsi.”

-Thomas Erikson

 

  1. Puheliaisuus/ulospäin hurmaava luonne
  2. Suureellisuus
  3. Kyvyttömyys katumukseen ja syyllisyydentuntoon
  4. Empatian puute
  5. Patologinen valehtelu
  6. Epärehellisyys/manipulatiivisuus
  7. Tunne-elämän latteus
  8. Impulsiivisuus
  9. Oman käytöksen kontrolloitavuus
  10. Jännityksen tarve/ tylsistyy helposti
  11. Holtittomuus
  12. Varhaiset käytösongelmat
  13. Aikuisilla epäsosiaalinen käytös
  14. Loisiva elämäntyyli
  15. Irtosuhteiden harrastaminen
  16. Pitkäaikaisten tavoitteiden puute
  17. Vastuuttomuus omista teoista
  18. Nuorisorikollisuus
  19. Rikkeet ehdollisen vapaustuomion aikana
  20. Rikosten moninaisuus

 

 

Jos nyt tunnistat itsestäsi joitain piirteitä, et ole psykopaatti, kun kykenet tunnistamaan ”virheesi”. Psykopaatti ei näe itsessään virheitä, varsinkaan myönnä niitä. Hän puhuu vain omista vahvuuksistaan.

Voi helposti kuvitella, että psykopaatteja on niin vähän maailmassa, ettei heistä kannata välittää – eihän se minun kohdalleni satu kuitenkaan. On kuitenkin väitetty, että psykopaatteja on jopa 2-4% väestöstä. Ihminen, joka tuntuu liian hyvältä ollakseen totta, on yleensä juuri sitä.

 

Taitava manipuloija

Psykopaatti tekee mitä vain saavuttaakseen oman etunsa, häntä ei kaduta tai satuta muiden satuttaminen. Työpaikoilla psykopaatti voi helposti vaikuttaa todella mukavalta henkilöltä ennen kuin hänen todellinen luonteensa paljastuu. Psykopaatit ovat taitavia onkimaan tietoa toisista ihmisistä – he tarkkailevat sosiaalisessa mediassa kaikkea mikä irti lähtee ja kyselevät ja imevät sinusta jatkuvasti arvokasta tietoa jota voivat myöhemmin käyttää sinua vastaan – tilanteen niin vaatiessa. Itsestään psykopaatit eivät paljasta paljoakaan. Hän kehuu ja hurmaa sinut puolelleen jolloin hän saa voitettua sinut helposti puolellensa. Ja kun hän on saanut voitettua sinut puolellesi, olet helpommin manipuloitavissa.

Kaikki manipuloijat eivät kuitenkaan ole automaattisesti psykopaatteja, jotkut ihmiset manipuloivat toisia ihmisiä tekemään asioita joita he eivät normaalisti tekisi. Tällainen toiminta voi olla täysin tahatontakin, ja jos asiasta huomauttaa manipuloijalle saattaa hän järkyttyä ja muuttaa tapojaan. Psykopaatit eivät muuta tapojaan, he kyllä voivat muuttaa niitä hetkellisesti näytellessään hahmoa jonka toivot näkeväsi, mutta eivät kestä roolissaan kovin kauaa ja käyttäytyminen palaa entiselleen viikkojen tai kuukausien kuluttua. Jotkut ihmiset voivat olla myös luonteeltaan sellaisia, että eivät osaa tarttua haasteisiin ja vastuutehtäviin, joten kulkevat näin ollen vain mukana korjaten potin lopulta omiin nimiinsä, pelkällä läsnäolollaan. Tiedämme kaikki ne kerrat, kun esimerkiksi koulussa on ollut ryhmätehtäviä ja joukossa on ”se tyyppi”,  joka on paikalla ensimmäisellä ja viimeisellä tapaamiskerralla, saaden niukin naukin nimensä paperiin. Se riittää hänelle, hän haluaakin, että muut tekevät työt hänen puolestaan ja voi vain tulla lopulta kuorimaan kermat päältä. Näistä ihmisitä tulee niitä työpaikkojen lusmuilijoita ja hannuhanhia, jotka saavat mainetta toisten tekemistä töistä. Hänellä on aina jotakin tärkeää menoa tai on sairaana juuri silloin kun pitäisi oikeasti olla valmis tekemään töitä, paikalle hän saapuu siinä vaiheessa, kun pahin on jo takana ja näin saa mainetta ”tehdystä” projektistaan ilman sen kummempaa syyllistämistä.

Mistä tunnistaa psykopaatin?

Tärkeintä on aluksi tuntea itsensä, tuntuu ehkä tyhmältä neuvolta, mutta kun tunnet itsesi, tiedät myös omat vahvuutesi ja ennen kaikkea heikkoutesi. Psykopaatti hyökkää heikkouksiisi, sillä haluaa saada haluamansa mahdollisimman nopeasti ja mahdollisimman vähällä vaivalla. Psykopaatit käyttävät häikäilemättömästi heikkouksiasi hyödykseen, jos he tietävät, että et ole kovin pikku tarkka käyttää psykopaatti tätä hyödykseen. Hän voi mennä äärimmäisyyksiin ja jopa keksiä päästään yksityiskohdat, kun luottaa ettet kuitenkaan jaksa niitä tarkistaa. Ja kas vain voit joutua kusetetuksi. Epäsosiaalista yksilöä psykopaatti voi huijata levittelemällä perättömiä juoruja kahvihuoneessa tai after workeilla, kun hän ei kuitenkaan ole paikalla, on hänestä helppo levitellä perättömiä juoruja ja väitteitä.

Psykopaatit ovat usein hurmaavia, ulospäinsuuntautuneita ihmisiä, hyvin pidettyjä sellaisia. He ihastuttavat ihmisiä puolelleen ja iskevät kun ovat onkineet heistä tarpeeksi arvokasta tietoa jota vastaan voivat hyökätä. Psykopaatit ovat tunteettomia, heitä ei hetkauta, jos sinä pahoitat mielesi. He voivat olla kyllin fiksuja esittääkseen välittävää, mutta kun totuus paljastuu lopulta, on vain sinusta kiinni tajuatko rimpuilla irti hänen otteestaan. He ovat nimittäin taitavia puhumaan tilanteen takaisin omaksi parhaakseen. Riita, jonka aloitit hänen tökeröstä käytöksestään on kääntynyt pian siihen, kuinka Sinä aiheutat hänessä tällaiset reaktiot omalla toiminnallasi. – Enhän minä voinut muuta, kun sinä olet tuommoinen.

Lopuksi

Kannattaa siis miettiä kannattaako kaikille uusille tuttavuuksille paljastaa itsestään kaikkea ja, että mihin pyyntöihin kannattaa suostua. Pysy tiukkana omista arvoistasi ja hoida omat tehtäväsi, älä suostu toisten pompoteltavaksi.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close