Tampere
07 Dec, Wednesday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Minun HelvetinviikkoniKirjoittanut: Jaakko Koljonen - tiimistä Kajo.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

 

Helvetinviikko on Erik Bertrand Larssenin, norjalaisen erikoisjoukkosotilaan, kehittämä siviiliversio armeijan ”Helvetinviikko” -harjoituksesta, jonka ideana on vielä sotilaat kestävyytensä äärirajoille sekä fyysisesti, että henkisesti. Siivilimuunnelman pystyy tekemään (ja se suositellaankin tehtäväksi) tavallisen työviikon aikana. Ideana on olla paras versio itsestäsi, tehdä tehokkaasti tehtäväsi koko viikon ajan ja huomata kuinka paljon saat oikeasti aikaan viikon aikana, kun teet töitä tehokkaasti ja ahkerasti. On myös herättävä joka aamu klo 5 ja mentävä nukkumaan klo 22. Syömisen tulee olla terveellistä koko viikon ajan.

 

Jokaisella päivällä on oma teemansa:

  • maanantai – tavat
  • tiistai – moodi ja keskittyminen
  • keskiviikko – ajanhallinta
  • torstai – pois mukavuusalueelta
  • perjantai – lepo ja palautuminen
  • lauantai – sisäinen dialogi
  • sunnuntai – uusi näkökulma elämään

 

Maanantaina ideana oli lisätä voittavia tapoja, ja vähentää huonoja tapoja. Herätys oli 5:00. Aloitin päivän pienillä voittavilla tavoilla, kuten petaamalla sängyn ja nousemalla heti sängystä kellon soidessa. Lähdin aamulla myös tunnin aamulenkille. Lenkin jälkeen söin hyvin, ja lähdin akatemialle. Akatemialla pyrin tekemään kaikki työt heti, kun ne minulle annettiin. Tein myös työt yksi kerrallaan, ilman keskeytyksiä. Illalla kävin myös punttisalilla, ja menin nukkumaan klo 22.

 

Tiistain teema ”moodi ja keskittyminen” tarkoittaa oikeanlaisen mielentilan ja tiedostamaan miten oma mieliala muuttuu päivän eri tilanteissa. On myös hyvä miettiä joka tilanteessa kuka olisi paras henkilö hoitamaan kyseinen tehtävä, ja pyrkiä toimimaan samanlaisessa mielentilassa kuin kyseinen henkilö.

Tiistaina heräsin jo neljältä aamulenkille, sillä minulla ja tiimiläiselläni Nuppu Laaksosella oli aamulla tulossa valmennuskeikka Jämsässä. Valmennuksessa mietin, millainen valmentaja haluaisin olla. Mieleeni tuli oma valmentajani Timo Nevalainen. Timon rauhallinen, kyselevä ja asiantunteva valmennustyyli on mielestäni todella hyvä. Pyrin siis oleman Timo-moodissa valmennuksen ajan. Valmennus meni hyvin ja saimme paljon hyvää palautetta. Timomaisuus siis mielestäni onnistui.

 

Keskiviikon aihe on ajanhallinta, jonka suoritin (totta kai aamulenkin jälkeen) akatemialla. Aikataulutin kaikki työni. Tein myös kalenterin tulevista töistäni. En yleensä käytä kalenteria, vaan luotan muistiini. Tällä tavoin pystyin vähentämään ”haamukipuani”. Lisäsin myös päivään Jari Sarasvuon opettamat 3V:tä ja 3T:tä. Ne ovat Sarasvuon opettamat rentoutumisen ja työnteon tehokkuuden lisäämisen työkalut, jotka kestävät päivässä yhteensä tunnin verran. Tästä puhutaan hour of Powerina, joka tuo päivään lisää tehokkuutta, vaikka ”vie pois” tunnin työajastasi. (Jari Sarasvuo, PVTT-verkkokurssi, Hour of Power)

 

Torstai on helvetinviikko raskain päivä. Sen päivän aikana pitää tehdä kaikki lykätyt tehtävät. Päivän aikana tullaan käymään useasti epämukavuusalueella. Päivän aikana pitää myös kohdata pahin pelkonsa. Eikä nukkumaan saa mennä seuraavan kerran vasta perjantaina klo 22.

Itselleni torstai oli rankin. mutta opettavaisin päivä. Asetin itselleni suurimmaksi pelokseni muille suoraan puhumisen. Olen henkilö, joka miettii ensin tarkkaan kaiken mitä aion sanoa. Mietin aina, miten sanomani tulee vaikuttamaan toiseen tai asian kuuleviin. Mietin paljon ja välillä hyvin pitkällekin sijoittuvia mietintöjä sanomisieni vaikutuksista ja seurauksista. Vastaan harvoin suoraan miettimättä mihinkään, ja mietin paljon ennen kuin kysyn mitään. En siis tykkää puhua asioista suoraan. Puhuin suoraan tiimiläisille aina heidän kysyessään minulta jotain. Päivälle sattui myös pajojen yö, jossa mielestäni ylitin itseni suuresti. Se jää varmasti mieleeni pitkälle akatemian jälkeenkin. Uskalsin antaa suoraa palautetta pajasta, johon osallistuin. Mieleni teki olla vain hiljaa, monen muun kehuessa pajaa vuolaasti. Tässäkin kohtaa mietin, onko paikkani ”haukkua” tai puhua suoraan pajasta, kuin niin moni kertoi mitä on pajasta oppinut. Kerroin kuitenkin suoraan, etten oppinut pajasta mitään, enkä pitänyt pajan tehtävistä. Tuntui aika kauhealta, mutta jälkeen päin minulle tultiin sanomaan, että olin antanut muitten mielestä hyvin palautetta. Se taas tuntui todella hyvältä. Sain uuden näkökulman suoraan puhumiseen, ja olenkin harjoittanut sitä nyt paljon enemmän. Mietin vieläkin paljon mitä haluan sanoa, mutta puhun silti entistä enemmän suoraan.

 

Torstai yö jatkui töitä tehdessä perjantaihin asti. Tein myös perjantaiaamupäivän töitä akatemialla, jonka jälkeen menin kotiin jatkamaan työt loppuun. Perjantain teeman, levon ja palautumisen, hoidin tekemällä asioita, jotka saavat minut rentoutumaan. Tein paljon meditointia ja itsetutkiskelua. Uni tuli aika nopeasti klo 22.

 

Lauantaina aiheena oli sisäinen dialogi ja positiivinen ajattelu. Päivän aikana saa ajatella vain myönteisesti. Menin viikonloppuna käymään vanhemmillani. Paikkakunnan vaihto teki hyvää ja positiivinen ajattelu oli helppoa. Lauantaikin meni aika lailla lepäillessä, mutta varasin myös aikaa pohtia asioita, joista olen kiitollinen.

 

Helvetinviikon viimeisenä päivänä, sunnuntaina, tehtävänä oli löytää uusi näkökulma elämään. Tuli miettiä kulunutta viikkoa ja pohtia mitä viikon aikana oli tapahtunut. Larssenin mukaan on myös hyvä palkita itseään sunnuntaina. Palkitsin itseni siis moottoripyörällä ajelulla 😊. Suurin oppi helvetinviikosta oli torstain suoraan puhuminen. Olen saanut helvetinviikon jälkeen positiivista palautetta suoraan puhumisestani. Se on välillä mielestäni vähän liiankin suoraa, mutta tuleepahan sanottua asiat suoraan. Aion jatkaa sitä myös tulevaisuudessa. Kokonaisuudessaan helvetinviikko oli positiivinen kokemus, ja suosittelen kaikkien kokeilemaan, miten saadaan esille paras versio itsestään!

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close