Tampere
29 Mar, Friday
9° C

Proakatemian esseepankki

Minä johdettavana



Kirjoittanut: Kimi Vierre - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Esseen aiheen on asettanut tiimimme Evision osk. Esseessä tulee käsitellä, millainen on itse johdettavana ja alaisena. Aiheessa jokainen meistä pääsee pohtimaan itseään ja omia vahvuuksia, sekä myös omia heikkouksia. Ja muut pääsevät paremmin taas tutustamaan toisten työskentelytapoihin ja ajatuksiin. Kyseisen esseen kirjoittaminen on mielestäni yksi haastavammista, sillä itselleni oman itseni pohtiminen on ollut aina vaikeaa. Tämä on toki parantunut Proakatemian aikana.

 

Johdettavana olen mielestäni helppo silloin kun olen motivoitunut ja innostunut. Aika ajoin olen silti huomannut itsestäni sen, kun innostus ja motivaatio laskee, minua joutuu hieman potkimaan työtehtävien kanssa. Silloin mietin myös itsekin, miten saisin itsestäni enemmän irti vaikkei kiinnostaisi. Yleensä kun niin sanotusti johtajan roolissa oleva henkilö, asettaa minulle pienen porkkanan niin jaksan kiinnostua taas tehtävästä. Ja porkkanan ei tarvitse olla todellakaan mikään suuri, vaan silloin saan asetettua itselleni pienen kilpailun itseäni vastaan. Olen myös johdettavana pyrkinyt johtamaan itseäni mahdollisimman hyvin, ja aikatauluttamisen roolin olen huomannut tärkeäksi niin johtajana kuin johdettavanakin. Silloin saa enemmän töitä tehtyä ja nimenomaan tehokkaasti.

 

Työyhteisöissä missä olen ennen akatemiaa ja akatemian aikana ollut, olen perehtynyt aina yritykseen ja sen tavoitteisiin ja ylipäätään koko organisaatioon. Pyrin myös työtehtävästä riippumatta aina parantamaan tekemistäni ja hakeutumaan koulutuksiin, jotka kehittävät ja tukevat minun työtäni, sekä myös vievät eteenpäin. Yritykseen ja omaan rooliin on mielestäni tärkeä perehtyä, sillä silloin pääsee oikeasti sisälle yritykseen ja tuntee jonkun merkityksen myös omassa roolissa.

 

’’Työntekijän on myös hyvä muistaa huolehtia omasta urastaan itsekkäästi – jos tuntee jatkuvasti ”uhrautuvansa” työpaikkansa puolesta, tai jos oma osaaminen tuntuu eriytyvän siitä millaisena ymmärtää yrityksen tulevaisuuden, on hyvä pohtia avoimesti muita vaihtoehtoja – olisiko minun osaamiseni ehkä paremmin linjassa jonkin toisen yrityksen tai organisaation kanssa? Vastuuta omasta työmotivaatiosta, työssä viihtymisestä ja urasta ei voi ”ulkoistaa”, ei edes omalle esimiehelle.’’ (Johtajuus.info)

 

Edellä mainittuun liittyen osaan myös itse tunnistaa tilanteen, jossa en nauti työstäni, tai tuntuu etten pääisisi kyseisen työn avulla eteenpäin.

 

Keräsin kyseistä esseetä varten myös tietoa ihmisiltä, jotka ovat johtaneet minua akatemian aikana.

 

’’Joissain asioissa vaativa ja kärsimätön. Mutta toisaalta helppo johdettava, kun sinulle antaa ns. vapautta hoitaa omat hommat ja luottaa tekemiseen. Epämiellyttävissä asioissa sinua saa vähän potkia, mutta teet kyllä niin kuin lupaat.’’ – Auri Saarelainen’

 

’’Kun sinut saa motivoitua johonkin tekemiseen, niin olet ”helppo” johdettava ja teet huolella ne asiat. Olet innovatiivinen ja innostat omalla tekemisellä myös ympärillä olevat ihmiset, mikä on tosi suuri vahvuus sinulla. Haasteena johtamisen kannalta on ajoittainen impulsiivisuus ja kärsimättömyys.’’ – Siiri Hyytinen

 

 

 

’’ Olet johdettavana tehokas, olennaiseen keskittyvä ja luotettava. Omatoiminen, ei tarvitse seurata kuin isoa kokonaisuutta. Jos motivaatio hukassa niin aika vaikeaa innostaa tekemään ”enempää kuin tarvii”. Tehokkuus on tietyissä tilanteissa ongelma, jos ei olisi parasta paahtaa asioita nopeasti valmiiksi (tilanne, jolloin parempi seurailla tilannetta), niin välillä on vaikeaa saada sinut ymmärtämään asia, kun haluaisit vaan mennä eteenpäin’’ – Arttu Hilli

 

Näiden palautteiden avulla tunnistin vahvemmin myös heikkoudet ja huomasin oikeasti olevani joskus kärsimätön. Tämä näkyy ajoittain siinä, kun ei jaksa kuunnella kaikkea loppuun ja tulee tehtyä nopeasti, mutta ei välttämättä parhaalla tavalla loppuun. Myös uusia positiivisia asioita tuli huomattua palautteiden myötä.

 

Tämän esseen aikana huomasin mihin asioihin minun tulee kiinnittää enemmän huomioita johdettavana. Loppuun vielä mielestäni erittäin osuva tiivistys siitä, mitä ns. alaistaidot ovat.

 

’’ Kaiken kaikkiaan voidaan kiteyttää, että hyvissä alaistaidoissa on kyse taidoista ymmärtää, tehdä ja keskustella.’’ (Duunitori – Alaistaidot ovat osa ammattitaitoa)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lähteet:

 

Duunitori – Alaistaidot ovat osa ammattitaitoa, luettu 10.4.2020.

https://duunitori.fi/tyoelama/alaistaidot-ovat-osa-ammattitaitoa

 

Duunitori – Johda minua, luettu 10.4.2020

https://duunitori.fi/tyoelama/johda-minua

 

Johtajuus.info – Alaistaidot, luettu 10.4.2020

https://johtajuus.info/johtajuus-ilmiona/esimiehen-rooli-ja-tehtavat/alaistaidot/

 

 

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close