Tampere
02 Dec, Saturday
-16° C

Proakatemian esseepankki

Blogiessee: Millainen sinun peilisi on?Kirjoittanut: Esseepankin arkisto - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on < 1 minuutti.

Tänä viikonloppuna pääsin osallistumaan Mielenterveyden Ensiapu 1 -kurssille. Koulutus on tarkoitettu omasta ja läheisten hyvinvoinnista ja mielenterveydestä kiinnostuneille eli toisin sanoen ihan kaikille. Suomen Mielenterveysseura on kehittänyt kurssit ja niitä järjestetään eri puolilla maata. Käsiteltyjä aihepiirejä on 5: mitä hyvä mielenterveys tarkoittaa, tunnetaidot, elämän kriisit, ihmissuhteet ja vuorovaikutus, sekä elämänhallinta. Kurssilta saa kotiin vietäväksi myös selkeän Mielenterveys elämäntaitona -kirjan.

Erityisesti kurssilta jäi mieleeni vetäjän antama peilivertaus:

Mielenterveys on kuin peili, jonka kautta katselet itseäsi. Elämän vastoinkäymisten kolhiessa peili säröilee ja voi lopulta pirstaloitua. Kun käsittelet tapahtunutta ja saat ennemmin tai myöhemmin sirpaleet löytämään paikkansa, ei peilisi ole enää ihan samanlainen. Se toimii yhä, mutta elämäsi tapahtumista tulee osa sinua ja eri säröt antavat uusia näkökulmia ja heijastuksia itseesi. Muut näkevät sinut, sinä näet itsesi kokemuksiesi muovaaman peilisi kautta.

Elämänkin säröihin antaa lohduttavan näkökulman myös japanilainen Kintsugi-tapa korjata rikkoontuneet posliiniesineet kauniisti kultaisella lakalla sen sijaan, että heittäisi esineen pois rikkinäisenä ja tarpeettomana.

Mielenterveys ja siitä puhuminen alkaa onneksi nykyään olla tavanomaisempaa kuin aiemmin. Tällaiset kurssit ovat tarpeen, sillä ne lisäävät ajatusta aiheen tavallisuudesta ja tärkeydestä, sekä toivottavasti vahvistavat uskallusta pyytää apua sitä tarvitessaan. Onhan terveys paljon muutakin kuin sairauden puuttumista. Mielenterveys on ihan jokaisen elämään kuuluva peruspilari, johon elämän eri osa-alueet vaikuttavat ja josta tulisi muistaa huolehtia pitämällä huolta itsestään. Tiesitkö muuten, että valtakunnallista opiskelijoiden mielenterveyspäivää vietettiin ensimmäistä kertaa tällä viikolla ja erityisesti 18.4? Kampanja kutsui tekemään hyvän mielen tekoja opiskeluyhteisöissä. Juuri pienillä arkisilla teoilla on suuri merkitys.

Vielä pari sanaa kurssista. Sinne osallistui tällä kertaa lähinnä muita sosiaali- ja terveysalan opiskelijoita, joten pääsimme samalla jo hieman pohtimaan aiheita myös ammatillisemmasta näkökulmasta. Käydyt keskustelut olivat todella antoisia ja kurssilla käsiteltyjen aihealueiden kautta pohti samalla omia kokemuksiaan. Oli hyvä pysähtyä arjen kiireiden keskellä ja palauttaa mieleen näin tärkeitä asioita! Koulutuksessa käsiteltiin mielenterveyteen liittyvät perusasiat, suosittelen kaikkia osallistumaan.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close