Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Millainen on hyvä työhakemus?



Kirjoittanut: Anna Peltola - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Blogiessee: Millainen on hyvä työhakemus?

 

Näin valmistumisen kynnyksellä tulee aiheelliseksi alkaa miettiä millainen olisi hyvä työhakemus ja miten siitä ilmenee, että haen fysioterapeutin työtä tai kiinnostukseni haettavaa paikkaa kohtaan. Idea esseen kirjoittamiseen syntyi omasta tarpeesta ja sen ajankohtaisuuden vuoksi. Olen aloittanut hakemaan oman alan töitä ja avatessani vanhat työhakemukseni, huomasin, että tarvitsen täysin uudenlaisia ja enemmän alaani viittaavia hakemuksia, sillä kaikki hakemukset on kirjoitettu aikaisemmin kesätöihin, mitkä ovat olleet alojen puolesta laidasta laitaan.

 

Mitä sitten hyvässä työhakemuksessa kuuluisi olla? Kysyin vinkkejä aiheeseen yhdeltä ison organisaation talouspäälliköltä, mitä hän haluaisi, että työhakemuksessa on, jotta se olisi kiinnostava ja hyvä. Tärkeimpiä nostoja on, että hakemus on riittävän pituinen, mutta ytimekäs eli vähintään yksi Word tiedoston sivu, mutta maksimissaan kaksi. Hakemus on hyvä, kun se on kieliopillisesti oikein kirjoitettu sekä se etenee loogisesti. Tällöin annat kuvan, että et ole kirjoittanut hakemusta kiireessä vaan olet tehnyt huolellista työtä. Kahteen sivuun tulisi mahduttaa kiinnostavasti ja omaa persoonaa esiin tuoden esimerkiksi kiinnostus tehtävää kohden, oma tilanne, työkokemus, milloin voi aloittaa ja muutama harrastus. Esimerkiksi työkokemusta kirjoittaessa tulee miettiä, tarvitseeko sinne laittaa aikaisempia työpaikkoja, missä on ollut vai herättääkö mieluummin työnantajan kiinnostuksen omaan alaa viittaavista työpaikoista. Jos työkokemusta omaan alaan viittaavista paikoista ei ole, voi sinne kertoa esimerkiksi mitä oppeja on saanut koulutuksen aikana eri projekteista tai työharjoittelupaikoista.

 

Hyvä hakemus erottuu mielenkiintoisena muusta massasta, joten tuo siihen jotain mitä muilla ei välttämättä ole. Esimerkiksi jos on ollut vaihdossa, se on hyvä tuoda esille, sillä se osoittaa työnantajalle sinun olevan sopeutuvainen uusiin paikkoihin ja ihmisiin. Vaihdossa oleminen osoittaa myös työnantajalle, että olet rohkea ja kielitaitoinen. Esimerkiksi minun kohdallani, kun vaihto oli työharjoittelu, osoittaa se, että minulla on kansainvälistä näkemystä ja kokemusta fysioterapiasta Suomen ulkopuolella. Hakemuksessa tulisi olla vahvuudet tähän työhön ja perustellen kertoa, miksi olet mielestäsi hyvä ehdokas ja miksi juuri sinut pitäisi valita. Loppuun olisi hyvä kirjoittaa vielä jokin fraasi: ”Tulen mielelläni tapaamaan Teitä kasvotusten haastattelun merkeissä”, sillä haluat näyttää vielä loppuun kiinnostuksesi paikkaa kohtaan.

Loppuun haluaisin vielä herättää keskustelua erityisesti fysioterapia-alan hakuprosessiin. Hakemuksia tehdessäni olen huomannut, että fysioterapeutin työtä haettaessa, hakulomakkeet ja haku ylipäätänsä vaikuttaa vielä aika vanhanaikaiselta. Lomakkeet ovat hyvin yksinkertaisia, ne ovat tuskin muuttuneet alkuajoista mihinkään ja niihin on hyvin vaikea tuoda omaa persoonaa esille. Minusta olisi hyvä, jos hakuprosessit muuttuisivat enemmän nykyaikaisemmiksi esimerkiksi ensimmäinen steppi voisi olla jo video. Videolla voisi tuoda enemmän omaa persoonaa esille ja mielestäni myös työnantaja saisi minusta paremman kuvan, kuin sen perusteella, että olen täyttänyt saman yksinkertaisen lomakkeen, mitä sadat muutkin. Toinen tärkeä peruste videohakemukselle on se, että fysioterapiassa ammattilaisen ja asiakkaan vuorovaikutussuhde on äärimmäisen tärkeä, joten videon avulla työnantaja saisi jo etukäteen kuvaa työnhakijasta enemmän vuorovaikutusta muistuttavassa tilanteessa. Monella esimerkiksi talousalalla hakulomakkeet ovat paljon nykyaikaisempia ja näin ollen antavat hakijalle paremman mahdollisuuden erottautua isosta massasta.

 

Julkaistu Linkedin profiilissani.

https://www.linkedin.com/pulse/millainen-hyv%25C3%25A4-ty%25C3%25B6hakemus-anna-peltola

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close