Tampere
27 Jan, Thursday
-0° C

Proakatemian esseepankki

Millainen on hyvä johtaja?Kirjoittanut: Svetlana Staaf - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
The Man from Zara
Covadonga O'Shea
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

”Kun joskus ajattelen, mitä kaikkea ollaan tehty, minua jopa pelottaa” – Amancio Ortega.

 

Kuten monilla muillakin tytöillä, minullakin on elämän intohimoja. Yksi omista ihntohimoista on ”vaatteet”. Pienestä asti olen seurannut muodin kulkua, ja kaikista eniten ihailin sitä, miten yritykset pystyvät luomaan omanlaisen myymälätunnelman ja imagon käyttämällä erilaisia lähestymistapoja aiakkaisiin.

Olen ihastunut ja rakastunut brändiin nimeltään ”Zara”. Maailman ensimmäinen edullinen vaatemerkki, jonka yhdistetään ison muodin tuotteiden kanssa, kuten ”Prada”, ”Gucci” jne. Se fiilis kun kävelet Zara-pussin kanssa! Ahh! Olet yhtä ylpeä itsestäsi ihan kuin ostaisit jotain todella arvokasta jostain Luxus kaupasta!

Olen yrittäjä, ja ehdottomasti olin kiinnostunut siitä, kuka on tämän kaiken takana, ja miten se on edes mahdollista luoda sellaisen imagon omalle brändille maailmanlaajuisesti?

Kirja ”The man from Zara” kertoo Inditex-yrityksen perustajan tarinan, jonka nimi on Amancio Ortega. Entinen ompelija, joka tietää todella paljon vaatteista, koko ajan etsii tapoja kasvattaa omaa toimintaa! Amancio on minulle hyvä esimerkki johtajuudesta. Kirjassa hän antaa meille todella hyviä työkaluja ja näkökulmaa, miten johtajuus vaikuttaa yrityksen kasvuun.

Hän on aina ollut ”tavallinen mies”. Jos tapaisit häntä kadulla, ei tulisi koskaan mieleen, että edessäsi on miljonääri. Monta vuotta kukaan ei tiennyt hänen nimensä. Hän halusi olla piilossa, eikä näyttänyt kenellekään omaa perhettä.

Oman uransa Amancio on aloittanut ihan pienestä bisneksestä, joka on myöhemmin kasvanut näin isoksi. Suurin osa maapallon asukkaista tietää mikä on ”Zara”. Hän yritti koko ajan laajentaa omaa toimintaa, koska Amancion mielestä vain jatkuva kasvu voi pelastaa minkä tahansa yrityksen. Jos yritys ei kasva – se kuolee.

Olen lukenut myös yhden Kanadalaisen kiinteistövälittäjän kirjan, jossa hän kertoo siitä, että yrityksen pitää kasvaa vuosittain noin 20-30%, muuten se ei selviä. Nämä opit ovat todella tärkeitä jokaiselle yrittäjalle.

Amancio oli kokenut ompelija, eli hän pystyi itse valmistamaan tuotteita. Nykypäivänä johtajan rooliin pääsee ihmiset, jotka eivät välttämättä ymmärrä mitään yrityksen tuotteista. Sen sijaan he ymmärtävät paljon bisneksestä, ja ovat hyviä inspiroimaan ja organisoimaan ihmisiä.

Inditex on perheyritys, jossa luottamus on kullan tärkeä. Lisäksi Amancio on oppinut luottamaan omaan intuitioonsa. Huomasin, että aika monissa kirjoissa puhutaan, että useasti johtajan intuitio on ratkaiseva päätöksenteoissa. Eli hyvällä johtajalla pitää olla myös hyvä aisti asioihin. En osaa sanoa, voiko sitä oppia mitenkään, vai tuleeko se luonnostaan?

Amancio kertoo, että hän on ollut aina läsnä joka tilanteessa. Hän rakastaa omia kollegoja, ja tietää niiden elämästä ja henkilökohtaisista asioista paljon. Minulle hän on vaikuttanut aika introvertti-ihmiseltä, joka ei haluaa puhua paljon itsestä, eikä halua ”omistaa” muiden ansioita. Hänen mielestä kannattaa ottaa töihin vain itseä parempia ihmisiä, joista voi myös oppia. Eli ei välttämättä tarvitse olla mikään lahjakas tai osata kaikkea, vaan on paljon tärkeämpää tuoda ympäriinsä erilaisia ihmisiä, joilta löytyy tarvittavaa osaamista ja taitoa. Näin on myös toiminut kaikille tuttu Steve Jobs.

Vielä yksi mielenkiintoinen asia Amancion toiminnasta on se, että hän on oppinut antamaan naisille ja miehille sitä, mitä he haluavat. Hän on saanut paljon inspiraatiota vain seuraamalla ihmisiä kadulla eri maissa, kirjoitti ylös ajatuksia ja vei niitä tehtaalle. Hänen yritystoiminta on omanlaatuinen ja esimerkillinen.

Mielestäni tärkein asia, joka on vienyt häntä joka päivä eteenpäin on se, ettei hän ole koskaan ajatellut ”miksi me emme voi tehdä tätä ja tätä?” vaan ”mitä meidän täytyy tehdä, että se onnistuisi?”. Selkeä tavoite ja oikeat välivaiheet auttavat sinuakin saavuttamaan haluamasi.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close