Tampere
26 Jan, Wednesday
-0° C

Proakatemian esseepankki

Millainen minä olen johdettavana?Kirjoittanut: Aune Lampinen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Sovimme kevään alussa tiimimme kanssa tekevämme kukin esseen siitä, millainen on johdettavana. Jokaisen on hyvä pohtia omia vahvuuksiaan ja heikkouksiaan, jotta pystymme toimimaan tiiminä maksimaalisesti. Tällöin johtajien on helpompi johtaa yksilöitä, tietäessään yksilöiden haasteista ja tavoista toimia. Pyysin palautetta tiimini businessleaderilta, teamleaderilta sekä pikkutiimini projektipäälliköltä, pohjaan esseeni saamiini palautteisiin, jotka löytyvät esseen lopusta.

 

 

Millainen olen?

 

Aloitettaisiinko tämä kertomalla, millainen olen ihmisenä, tutuilla adjektiiveillä: avoin, rehellinen ja sosiaalinen. Työyhteisössä tulen toimeen jokaisen yksilön kanssa ja arvostan jokaisen yksilön tekemää työtä ja työpanosta. Koen olevani luotettava yksilö, sillä hoidan sovitut asiat ajallaan ja huolellisesti. Työtäni motivoi eniten selkeät päämäärät, onnistumiset ja uuden oppimisen jano. Välillä omien tavoitteiden miettiminen pidemmällä tähtäimellä on hankalaa, kun moni asia tuntuu kiinnostavalta ja siksi minua työntekijänä auttaakin pienet välitavoitteet. Koen oman työni merkitykselliseksi, kun saan siitä palautetta ja kiitosta. Uuden oppimisen janoon liittyy halu auttaa muita heidän toiminnassaan, koska siitä pystyy aina oppimaan uutta. Haasteena tässä on se, että hommia saattaa kasaantua välillä liikaakin. Olen tarkka omista töistäni ja kiinnitän huomiota pieniin yksityiskohtiin.

 

Työskentelen ennemmin tiimissä kuin yksin, joka kuitenkin myös onnistuu minulta. Koen saavani itsestäni enemmän irti, kun taustalla on tiimin tuki. Kannustan myös mielelläni muita tiimin jäseniä ja pidän hyvää ilmapiiriä yllä, jonka voi jättää huolekseni. Kehittymisenjanoni on suuri ja saan tiimistä lisää virtaa myös siihen.

 

Olen kehittynyt kuuntelemisen taidoissa paremmaksi ja pystyn olemaan tilanteissa paremmin läsnä kuin ennen. Asenne työtehtäviin on hyvä, ja rakastan haasteita. Olen nuoresta asti kokeillut eri työtehtäviä, ja koenkin sen olleen hyvä pohja asenteelleni. Mukaudun moneen ja kanssani on helppo sopia työajoista, eivätkä ne ole minulle ongelma. Olen kuitenkin oppinut levon merkityksen viimeisen vuoden aikana. Työpäivän aikana esimerkiksi tauoilla, minua ei haittaa jutella työasioista. Kuitenkin tarvitsen hyvät yöunet ja hetken päivästä, jolloin ajatukset saavat olla ihan muualla, jotta pystyn toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Ja vaikka kuinka ekstrovertti olenkin ihmisenä, olen oppinut kaipaamaan myös hetkiä, jolloin voi kuunnella vain omia ajatuksiani.

 

Olen todella huumorintajuinen, ja työskennellessäni mieluummin pilke silmäkulmassa, kuin vakavana työpöydän ääressä. Tämä voi joskus aiheuttaa pientä hämmennystä, sillä se ei näytä aina tehokkaimmalta tavalta työskennellä. Kuitenkin pikkutiimissä olemme saaneet työskennellä haluamillamme tavoilla, ja se on koettu tehokkaaksi tavaksi ja työn tulos on laadukasta ”tausta melusta” huolimatta. Kaikki eivät kykene työskentelemään samalla tyylille ja kunnioitan myös sitä, jos työryhmä tai tiimin johtaja pyytää erilaista työskentelytapaa. Tässä on kuitenkin myös kehityskohde, johon palaan myöhemmin.

 

 

Viestinnän tärkeys

 

”Toimiva yhteistyö ja kommunikointi on menestyvän työyhteisön edellytys.” (Johda minua, 2017.)

 

Tärkeäksi osaksi johtamisen ja alaisten välisessä työssä koen luottamuksen ja hyvän viestinnän. Luottamuksen huomaan parhaiten pikkutiimissä, jossa uskallan tuoda mielipiteitäni julki paremmin kuin isossa tiimissä. En mieti mitä muut ajattelevat. Osaan antaa palautetta, enkä pelkää puuttua asioihin, jotka koen haasteellisiksi. Koen myös viestinnän toimivuuden tärkeäksi osaksi johtajan ja johdettavan välillä ja olemmekin pikkutiimissä pyrkineet kehittämään tätä. Turhaudun helposti, jos en ole hyvin perillä asioista, joista täytyisi olla. Parhaaksi työskentelytavaksi olemmekin todenneet presentaatiot, jotka havainnollistavat asioita paremmin. Visuaalisena ihmisenä nämä toimivat minulle erittäin hyvin. Kommunikaatio eri tahojen välillä on selkeämpää, kun kaikki ovat kartalla missä mennään.

 

 

Kehityksen kohteita

 

”Yrityksissä jaetaan yhä enemmän vastuuta työntekijöille ja tiimeille, joten itsensä johtaminen on olennainen osa alaistaitoja.” (Johda minua, 2017.)

 

Jotta olisin helpompi johdettava, minun täytyy kehittää itsensä johtamisen taitoja. Välillä on vaikea päästä alkuun joissakin asioissa, täytyisi löytää motivaatio aloittaa heti myös ne tehtävät, jotka tuntuvat aluksi ei niin mieluisilta. Esseepisteiden kanssa on hankala pysyä aikataulussa ja niiden kanssa tulee usein kiire. Vaikka aiemmin kerroinkin, että olen oppinut kuuntelemaan niin keskittyminen asioihin on kehityksen alla jatkuvasti. Samaan keskittymiskykyyn liittyy huumorilla työskenteleminen, joka saattaa välillä lähteä vähän laukalle ja vaikka omat jutut naurattavatkin pitäisi itse huomata raja niiden lopulle aiemmin.

Vaikka kerroin, että olen kehittynyt kuuntelemisessa, kuitenkin haasteena minulle on välillä se, etten kuule selkeää päämäärää tai tavoitetta, jolloin saatan luoda jo valmiiksi mielipiteen asiaan, vaikka asialle pitäisi antaa aikaa omassa päässä enemmän. Kuuntelemiseen liittyy myös ympärillä työskentelevät ihmiset, jotka minun tulisi ottaa paremmin huomioon, vaikka itsellä olisi hyvä vauhti työskentelyssä päällä. Uskon kuitenkin positiivisen asenteeni kautta kehittyväni näissä nopeasti, sillä kun pitää mielen vielä enemmän avoinna, antaa aikaa muillekin mielipiteille ja kuuntelee ympärillä olevia ihmisiä paremmin, enkä luo vastalauseita päässäni heti. Isossa tiimissä haluaisin olla rohkeampi tuomaan omia mielipiteitäni esille ja haastaa muita tiimin jäseniä. Aikataulutus on myöskin jatkuvasti työn alla, jotta hommia ei kertyisi lyhyelle ajanjaksolle liikaa.

 

Omat kehitettävät kohteet vaativat enemmän itseni ymmärtämistä ja Proakatemian aikana olenkin kokenut itsensä johtamisen taidot tärkeämmiksi kuin ennen. Moni kehityskohteista on ollut työnalla pidemmän aikaa, mutta niiden muuttuminen parempaan suuntaan on huomattavasti nopeampaa koulusta saamieni oppien myötä. Niin ison kuin pikkutiiminkin tuki taustalla vahvistaa johdettavana olemista, eiköhän minustakin vielä hyvä johdettava saada.

 

 

Johtajien kommentit minusta:

 

Siiri:

”Olet luova ja sinulla on visuaalisia taitoja, kiinnität huomiota yksityiskohtiin. Teet työsi huolella, kun olet motivoitunut. Olet avoin, rehellinen ja nöyrä. Kerrot avoimesti palautetta, jos sitä kysytään ja pystyt ottamaan sinulle annettua palautetta hyvin vastaan. Tuot huumoria ja iloa mukanasi. Sinulla on hyvä tekemisen meininki ja kanssasi pystyy työskentelemään helposti. Kehitettävää sinulla on huumorin rajojen kanssa, ettei jutut lähde laukalle. Välillä kun sinulla on kova draivi päällä, saatat silloin tiuskia muille.”

 

Arttu:

”Olet johdettavan kupliva, et ota asoita liian tosissaan ja sulla on pilke silmäkulmassa. Olet vastuuntuntoinen ja ahkera työntekijä kun pääset työn makuun. Jos on joku uusi juttu, tarvitset vähän apua, mutta kun pääset syvemmälle hommaan, osaat hankkia itse tiedon ja toimia tehokkaasti. Jälki on erittäin hyvää.”

 

Markka:

”Kun sinulla on motivaattori miksi teet, olet omatoiminen ja tehokas. Lopputulos, mitä tuotat, on tosi laadukasta, joten sinuun voi luottaa. Nuo piirteet tekee sinusta helposti johdettavan.

Kehitettevää on siinä, jos päämäärä/tehtävä on hieman epäselvä, niin silloin voisi toisinaan malttaa ja keskustella asiasta, eli toisinaan semmoista rauhallisuutta, toki sitten kun päästään keskustelemaan/puimaan asiota, sisäistät nopeasti asiat ja pääset hommiin.”

 

 

  1. Johda minua. Duunitori.

(https://duunitori.fi/tyoelama/johda-minua)

Kommentit
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close