Tampere
01 Jul, Friday
16° C

Proakatemian esseepankki

Miksi yrittäjyys?Kirjoittanut: Svetlana Staaf - tiimistä Waure.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Rikas isä, köyhä isä
Robert Kiyosaki
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

”Rikas isä, köyhä isä” – on tyypillinen itsekehittämiskirja, jonka tarkoituksena on muuttaa tavallisen ihmisen ajatusmaailmaa. Se on herättävä ja silmiä avaava. Lukemisen jälkeen tuntuu vaikealta jatkaa normaalia elämää, koska syntyy pakkomieli alkaa tekemään uusia ratkaisuja ja päätöksiä.  Tämä kirja on siitä, että jokainen ihminen, Kiyosakin mielestä, pystyy rikastumaan, jos vain oppii käyttämään rahoja oikein.

Robert T. Kiyosaki on amerikkalainen miljonääri, joka on rikastunut sijoittamalla rahaa mm. kiinteistöön. Hän on oppinut ”rahan lakeja” ja kertoo niistä meille käyttämällä yksinkertaisia esimerkkejä.

Tässä kirjassa Robert T. Kiyosaki kertoo, kuinka suuri ero voi olla lasten kasvattamisessa, ja miten se voi vaikuttaa ihmisten tulevaisuuteen. Hän tuo meille esimerkkinä oman elämän tarinansa hänen kahdelta isältä. Yksi niistä on hänen oma isä, joka on hyvin koulutettu opettaja, hänellä on hyvä palkka ja vakaat tulot. Hän käy töissä, maksaa verot, lyhentää lainaa omakotitalosta. Hänellä on jatkuvia rahaongelmia, mutta siitä huolimatta hän haluaa, että poika olisi elänyt samalla elämänkaavalla. Kirjassa hän on kuvattu nimityksellä ”köyhä isä”.

Toinen on hänen ystävänsä isä, joka on menestynyt elämässä yrittäjänä. Häntä kutsutaan ”rikkaaksi isäksi”. ”Älä tee työtä rahasta, vaan rahat tekevät töitä sinulle” – opetti pojille rikas isä. Hänen mielestä elämässä on tärkeintä oppia taloudellista älykkyyttä, jota ei lueta tavallisissa kouluissa. Hän on näyttänyt lapsille, miltä tuntuu tehdä työtä lähes ilmaiseksi. Rikas isä kertoo, että tavallisen ihmisen elämä näyttää juuri tältä, kun hän tekee töitä rahan takia. Palkkaa rittää just ja just ruokaan ja laskuihin. Hänen mielestä, köyhyys on ajattelutapa. Köyhät ihmiset tekevät paljon töitä ja saavat siitä vähän rahaa. Ihan lapsuudesta niille kerrotaan, että pysyvä ja vakituinen työpaikka tuo elämään kaikkea mitä he haluavat. Kukaan ei kerro, että tämä on illuusio. Loppujen loppussa ihmiset joutuvat oravanpyörään ja elävät lyhyttä lomaa varten, eläkettä odotellessa.

Jos ihminen haluaa rikastua, hänen täytyy ensin muuttaa ajattelutapoja, katsoa tilanteisiin eri näkökulmista ja sijoittaa rahaa vain aktiiveihin. Useasti ihmiset sijoittavat rahaa, esimerkiksi turhiin tavaroihin, joiden arvo laskee, eikä tuo lisää tuloa. Rikaat ihmiset sijoittavat rahaa fiksusti.

Ihmiset pysyvät paikoillaan, koska pelkävät ettei rahaa riitä maksamaan laskuja. On vain helpompaa mennä tavalliseen työhön, kuin käyttää omia aivoja ja logikkaa. Jotkut sanovat, ettei rahat kiinnostaa. Miksi sitten, nämä ihmiset tekevät töitä kahdeksan tuntia joka päivä? Todellisuudessa rahat ja pelko hallitsevat elämää. Robert T. Kiyosaki rohkeasti vertaa tavallisia työntekijöitä kerjäläisiin. Jotka odottavat päivästä toiseen kolikoita taivaalta, ja se tuo hetkellistä onnea. Useat ihmiset huutavat, ettei raha tuo onnea, mutta he ovat niin onnellisia palkkapäivänä. Jos palkkapäivä on niin tärkeä ja osa elämän onneaa, miksi ei järjestäisi sellaisia päiviä itsellesi useammin kuin kerran kuukaudessa? Valitettavasti aika harvoin kukaan kysyy näitä kysymyksiä itseeltä.

Ihmiset eivät myöskään huomaa, että kun niille tarjotaan vähän parempaa palkaa, samalla menot kasvavat yhtä nopeasti. Yhtäkkiä ihmiset päättävät ostaa isomman talon, paremman auton, ja loppujen lopuksi rahaa jää käteen yhtä vähän kuin ennenkin. Kaikki nämä hankinnat eivät tuo onnea, koska jokainen seuraava päivä täytyy taas miettiä mistä saa ylimääräistä rahaa laskuihin.

Kiyosakin mielestä työ – on nopea, mutta lyhytaikainen ongelmaratkaisu. Tavalliset ihmiset helposti syyttävät omasta köyhyydestä muita rikkaampia ihmisiä, olosuhteita tai valtiota. Kiyosaki kertoo esimerkkin, ettei rikkaat maksa yhtä paljon veroja, kuin keskituloiset ja köyhät ihmiset, koska rikkaat ensin sijoittavat rahaa aktiiveihin, ja niistä tuloista maksavat veroja. Tavallisissa kouluissa siitä ei kerrota. Koulu on ensiaskel aikuiselämään, jonka jälkeen täytyy itse hankkia paljon informaatiota pärjämiseen tässä vaikeassa taloudellisessa systeemissa. Nopeat ja fiksut päätökset ratkaisevat!

Mielestäni, tämän kirjan täytyy lukea jokaisen, yrttäjyydestä kiinnostuvan ihmisen, koska se kertoo miksi yrittäjyys kannattaa ja miksi se on ainoa tie paremmanlaatuiseen elämään. Se on auttanut jo monia ihmisiä menestymään, ja löytämään omaa potentiaalinsa. Elämässä ei voi yhtäkkiä menestyä, käyttämällä vanhoja ajattelutapoja ja työkaluja. Rikkaan ja köyhän isien esimerkki näyttää, mistä se muutos alkaa. Se rikkoo vanhat stereotyypit ja ohjaa ihmisen ajatuksia ja näkemyksiä oikeanlaiseen suuntaan.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close