Tampere
19 Apr, Friday
-3° C

Proakatemian esseepankki

Miksi verkostoidun?



Kirjoittanut: Henna Koivula - tiimistä Promisia.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mitä verkostoituminen on?

 Verkostoitumisesta puhutaan paljon Proakatemialla ja yleisesti muutenkin. Mitä se oikeasti tarkoittaa ja miten verkostoidutaan? Itse olen paljon miettinyt aihetta ja keinoja verkostoitumiseen, sillä koen sen tuomat hyödyt niin suuriksi, että haluan panostaa siihen. Tämä oli myös yksi niistä monista syistä, minkä takia hain Proakatemialle. Harvat meistä suomalaisista kokee verkostoitumista vahvuudekseen, mutta sen tärkeys kuitenkin ymmärretään.

Ammatillinen verkostoituminen on tärkeä ja siitä on paljon hyötyä. On järkevää, jos tässä vaiheessa panostaa verkostoitumiseen ja kasvattaa piiriä ympärillä, sillä niiden synnyttäminen ja ylläpito vaativat aikaa. Verkostoituminen on oman osaamisen kehittämistä, ammattitaidon päivittämistä sekä tiedon välittämistä. Niistä on myös hyötyä työnhaussa, sillä monet saavat työpaikkansa jonkin verkoston kautta. Työntekoon on helppoa saada apua omilta verkostoilta ja meille yrittäjille sparraaminen on aina hyödyllistä. (7 tapaa verkostoitua)

 

Kuinka verkostoidutaan?

Ensin tulee miettiä, keitä kuuluu omaan verkostoon. On helpointa lähteä miettimään läpi omia työkavereita sekä opiskelukavereita. Myös erilaiset ammatilliset tilaisuudet on hyvä miettiä läpi. Missä on käynyt ja onko sieltä saanut uusia tuttavuuksia omaan verkostoon. (7 Tapaa verkostoitua)

Itselläni on aiemmista kouluista monia tuttuja sekä nyt Proakatemialta olen tavannut monia uusia ihmisiä ja koko ajan tutustuu uusiin, kun porukka vaihtuu. Olen käynyt monissa seminaareissa ja tapahtumissa, joissa on vähintäänkin jutellut eri ihmisille.

On tärkeää myös miettiä, missä kaikkialla uusia ihmisiä voi tavata ja missä kannattaisi käydä. Ammatilliset tapahtumat sekä sosiaaliset mediat kannattaa hyödyntää.

Proakatemian slackissä näkee usein kaikenlaisia tapahtumia, jotka voisivat sopia meille. Monet yritykset sekä koulutuslinjat järjestävät erilaisia tilaisuuksia, joihin monesti kuuluu ihan konkreettinen verkostoitumistilaisuus. Monet tapahtumat ovat myöskin maksuttomia, joten se ei jää siitäkään kiinni, ettei olisi varaa mennä. Sosiaalisessa mediassa tärkeimpänä ammatillisesta näkökulmasta toimii LinkedIn. Itsellänikin se on, mutta sen käyttäminen on minulla vielä hieman hakusessa. Minun täytyisi käydä jokin LinkedIn -kurssi, jotta voisin oppia käyttämään sitä niin, että siitä olisi oikeasti apua.

Kannattaa aina muistaa, että väkisin ei voi verkostoitua. Sen nopeasti aistii, jos verkostoituminen ei oikeasti kiinnosta, vaan sen tekee väkipakolla. Kukaan ei voi myöskään tulla kaikkien kanssa juttuun ja kaikkia ei ole luotu toimimaan keskenään. On siis turhaa tuhlata aikaa verkostojen rakentamiseen, jos se ei siinä hetkessä tunnu oikealta.  (7 Tapaa verkostoitua)

Verkostoja tulee myöskin pitää yllä. Yksinkertaiset sähköpostit ja kuulumisten kysely on oiva tapa huolehtia verkostojen säilymisestä. Pitkien aikavälien kuluessa, yhteydenotto saattaa olla hyvinkin vaikeaa ja vielä vaikeampaa tavata heitä. (7 Tapaa verkostoitua)

Sen lisäksi, että voi hyötyä itse verkostoistaan, on mahdollista hyödyttää niitä muita omilla taidoillaan, jolloin voi itse oppia paljon uutta.

 

Lähteet:

https://yle.fi/uutiset/3-8749701

 

https://www.monsterklubi.fi/7-tapaa-verkostoitua/

Kommentoi