Tampere
06 Jun, Tuesday
7° C

Proakatemian esseepankki

Miksi meidän pitää tiimiytyä?Kirjoittanut: Olli Järvinen - tiimistä Hurmos.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Yhteisöohjautuvuus: yhdessäohjautuva tiimi
Karl-Johan Spiik
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Johdanto

Esseen aiheeksi valitsin tiimiytymisen ja miksi se on elintärkeää osuuskunnallemme. Meidän tiimissä on erillinen henkilöstötiimi, mikä vastaa kokonaisuudessaan tiimiytymisestä. Mutta pelkästään yksi tiimi ei tätä saa aikaan, vaan taustalla pitää olla koko tiimi. Aihe on todella tärkeä meidän tiimidynamiikan kannalta ja millaiseksi tiimiksi me haluamme tulla.

Tiimiytyminen – mitä se oikein on?

Tiimiytyminen eli tiimin yhteen tuominen. 22 ihmistä laitettiin alkuvuodesta yhteen, ja heidän pitää tiimiytyä mahdollisimman hyvin. Miten se oikein saa aikaan? Ryhmäytyä voi todella monella tavalla, mutta yleisemmät tietysti ovat kaikki yhdessä tekeminen ja heittäytyminen siihen, mitä tehdään. Lyhyesti tiimiytymisen tarkoituksena on tuoda tiimi yhteen ja parantaa ihmisten välistä dynamiikkaa.

Miten Proakatemia huolehtii, että me tiimiydymme?

Proakatemia on mielenkiintoinen paikka siinä, että täällä tehdään asiat todella hienolla tavalla tiimiytymiseen liittyen. Aloitimme Proakatemialla 2022 syksyllä, missä 51 ihmistä läväytettiin yhteen, ja tästä tulikin aikamoinen rumba uusiin ihmisiin tutustuessa, ja sepä onnistuikin todella hyvin. Heti alussa huomasikin, että Proakatemia oli miettinyt todella tarkasti, miten tuoda nämä ihmiset yhteen, niin että he ryhmäytyisivät mahdollisimman hyvin. Kaiken maailman leikkejä, leikkejen perään tuntui silloin vähän hölmöltä, mutta se olikin tehty juuri sen takia, että me tiimiytyisimme mahdollisimman hyvin ja meistä tulisi dynaaminen jengi. Näinhän se olikin, jengi viihtyi todella hyvin toistensa kanssa.

2022 joulukuussa meidät ”hajoitettiin” meidän uusiin tiimiyrityksiin, ja silloin alkoikin se syvempi luottamuksen rakentaminen toisiimme. Mutta mitään ei ollut kumminkaan tehty meille valmiiksi, vaan me itse määritimme sen, kuinka ja miten syvästi me tulemme tiimiytymään. Päätimme tiimin kanssa perustaa oman tiimin Tälle, eli henkilöstötiimin, mikä onkin huolehtinut siitä vastuusta todella mallikkaasti ja tuonut meille nautinnollisia hetkiä toistemme kanssa, näin meidän tiimi on jatkanut tiimiytymiseen kuuluvaa vastuuta ja toteuttamista.

Miksi tiimiytyminen on tärkeää meille?

Meidän tilanteessa, missä suuri joukko ihmistä laitetaan yhteen ja vaaditaan kovaa työskentelyä, on elintärkeää tuoda tiimimme yhteen, niin että meidän asettaman etapit sekä arvot toteutuvat päivittäisessä työskentelyssä. Olemme todella kiihkeä ja äänekäs ryhmä, mistä ei innostusta puutu juurikaan lainkaan. Tässä huomaa, miksi tarvitsemme tiimiytymistä koko ajan, että meillä säilyy avoimuus sekä tasa-arvo tiimissä koko ajan paremmin. Jos meidän kaltainen ryhmärämän annettaisiin työskennellä ilman että ajattelisimme erikseen tiimiytymistä, voisimme ehkä liiankin helposti tulla tilanteeseen, missä avoin keskustelukulttuuri ja erilaisuuksien kunnioitus karisisi pois. Vaikka olemme jokainen selvästikin todella hyviä ihmisiä tiimissä, sitä enemmän meidän pitää työskennellä sen eteen, että jokaisen oppiminen kulkee hyvään tahtiin lineaarisesti ylöspäin, emmekä tule tilanteeseen, missä meidän tiimin vahvuus, eli erilaiset luonteet, kääntyisivät meitä vastaan ja alkaisi hidastamaan meidän oppimista Proakatemialla huonon tiimiytymisen kannalta.

Pohdinta.

Olemme selkeästi menneet todella hyvin eteenpäin aiheen parissa, ja meidän tiimin vastuualueet on jaettu todella laadukkaasti, niin että kehitymme tiiminä, emmekä vain yksilönä. Tiimiytyminen on tietysti haastavaa, ja menetelmiä on varmasti hankala kaiken kiireen keskellä keksiä, mutta tiimytyminen ja sen erilaiset tavat kehittyvät käsi kädessä tiimin kanssa ja kuinka paljon jokainen haluaa tähän satsata. Tiimi on yhtä heikko kun sen heikoin pelaaja. Tiimiydymme tiiminä, emme yksilöin.

Lähteet.

Spiik, K. 2022. Yhteisöohjautuvuus: Yhdessä ohjautuva tiimi. Äänikirja. Karlex

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close