Tampere
29 Nov, Tuesday
-1° C

Proakatemian esseepankki

Miksi ihmisestä tulee ylikilttiKirjoittanut: Annika Viiala - tiimistä Revena.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Kiltin tytön voimakirja
Suvi Bowellan
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Kiltin tytön voimakirja

Kärsitkö sinä liiallisesta kiltteydestä? Suvi Bowellan kirjoittama kirja Kiltin tytön voimakirja kertoo empaattisella tavalla kiltteydestä ja kiltteyteen liittyvistä asioista. Bowellan on itse toipuva ylikiltti, joka on ottanut käyttöönsä erilaisia työkaluja selvitäkseen kiltteyteen liittyvistä vaatimuksista. Tavoitteena ei ole tulla aggressiiviseksi tai epämiellyttäväksi persoonaksi, vaan enemminkin jämäkäksi ja terveellä tavalla kiltiksi ihmiseksi.

”Mieti miten kohtelet rakkaitasi. Sinä olet samanlaisen ystävyyden arvoinen.”

Kiltti ihminen ottaa huomioon toisten tunteet ja tarpeet, on ulkoapäin ohjautuva ja joutuu helposti toisten hyväksikäytettäväksi. Hän ei uskalla kieltäytyä asioista, ei uskalla sanoa mielipiteitään tai tehdä niin kuin oikeasti itse tahtoisi. Kiltit ihmiset ovat usein miellyttäjiä, sovittelevia, ylisuorittajia tai marttyyrejä. Kiltteyden taustatekijänä on usein herkkyys aistia toisten tunteita tai tarpeita.

”Tie anteeksiantoon alkaa omien tarpeiden tunnistamisesta ja sanallistamisesta.”

Olenko minä sitten ylikiltti? En. En enää. En ainakaan siinä määrin mitä aikaisemmin olin. Koen kuitenkin, että edelleen löydän itseni tilanteista, joissa olen epäröiden sanonut EI, mutta sitten yhtäkkiä huomaan, että olen kädet syvällä savessa tekemässä asiaa, josta yritin kieltäytyä. Tähän pätee hyvin sanonta; älä epäröi tai sano ehkä, jos tarkoitat sanoa EI. Amerikassa vaihdossa ollessani meille opetettiin käyttämään sanontaa ”no means no”, ja sitä viljeltiin kaikkialla. Tämä onkin hyvin merkittävä lause, vaikka se sisältää vain kolme sanaa. Yksi suuri oivallus, jonka tein kirjaa lukiessani oli, että kenenkään ei tarvitse selittää tai perustella päätöksiään muille. Kaikilla on oikeus olla suostumatta johonkin, ilman velvoitteita selittää tai perustella päätöstään. Tämä on myös itselleni hyvä muistutus, sillä huomaan jatkuvasti olevani tilanteissa, jossa tahtoisin kieltäytyä, mutta sen sijaan alan perustelemaan, että miksi tämä ei ole hyvä idea. No means no.

”ylikiltteys on kuin rooli, jonka alle kätketään todellinen itse.”

Bowellan on määritellyt kirjassa tyypillisiä kiltteyteen liittyviä rooleja, joista pystyn samaistumaan useampaan. Yksi kolahti kuitenkin yli muiden. Rooli on nimeltään ylisuorittaja. Hän näyttää menestyjältä, jolta onnistuu kaikki. Hänen elämästään puuttuu kuitenkin tasapaino. Suorittaja suorittaa täyttääkseen sisällä olevaa tyhjää aukkoa, eikä näe, että tuon aukon voisi täyttää paremmin opettelemalla rakastamaan itseään kuin hakemalla hetkellistä hyvänolon tunnetta suorittamisesta ja onnistumisista. Suorittajalle pysähtyminen on kauhistuttava ajatus. Tämän roolin kanssa minulla on vielä valtavasti työstettävää, sillä huomaan löytäväni itseni jatkuvasti ylisuorittaja -roolista. Toinen Bowelin määrittelemä rooli on kuitenkin sellainen, jossa olen harjaantunut vuosien varrella. Roolin nimi on miellyttäjä.  Eli niin sanottu jees-nainen. Hänelle käy kaikki ja joustoa löytyy. Hän kuulostelee usein, mitä on milloinkin soveliasta tai toivottua sanoa. Miellyttäjä toimii toisten toiveiden mukaisesti. Miellyttäjä voi olla liukas kuin saippua. Kuten sanoin, tässä roolissa olen kehittynyt. Nuorempana olin usein porukan ”jees-nainen”, koska halusin välttää konfliktitilanteita ja ylisuorittajana tiesin, että pääsen ”helpommalla” kun joustan ja hoidan homman pois alta, kuin että olisin sanonut oman mielipiteeni ”jees -kommentin” sijaan. Nykyään uskallan jo paremmin sanoa mielipiteeni, vaikka olisin asiasta eri mieltä muiden kanssa.

”Et voi, eikä sinun pidä kantaa toiselle ihmiselle kuuluvaa vastuuta.”

Kiltin tytön voimakirja on rakkauden ja arvostuksen osoitus kaikille niille, jotka ovat pienentäneet itsensä, mukautuneet, joustaneet, sopeutuneet liiaksi tai ovat hukanneet sisäisen kompassinsa. Kiltin tytön voimakirja on myös visuaalisesti erittäin houkutteleva ja helposti luettava kirja. Huomasin usein tuijottavani kirjan kauniita kuvia ja värejä lukemisen sijaan.

”Konflikteja voi opetella sietämään. Muista, että kaikkia ei aina tarvitse miellyttää.”

 

LÄHTEET:

Bowellan, S. 2020. Kiltin tytön voimakirja. Kustannusosakeyhtiö Otava. 2020.

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close