Tampere
28 Mar, Thursday
9° C

Proakatemian esseepankki

Mikroilmeet- tapa opetella vakoilemaan mitä mieltä ihmiset oikeasti ovat



Kirjoittanut: Amanda Teuho - tiimistä Ei tiimiä.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Ajattele kuin mentalisti
Jose Ahonen
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

 

Mikroilmeet paljastaa, millaisia me aidoimmillaan olemme. Ne ovat tahattomia, kestoltaan tosi lyhyitä kestäviä ilmeitä kasvoillamme ja kaulallamme. Mikroilmeet tulevat esiin erityisesti stressitilanteissa, joissa yritetään tietoisesti peittää omia tunteitaan. Niitä on mahdotonta hallita ja kontrolloida, koska ihmisen tiedostamaton toiminta on nopeampaa kuin tiedostettu ja tämän takia mikroilmeet pysyy hetken kasvoilla ennen kuin tietoinen mieli ehtii korjaamaan tilannetta.

Mikroilmeitä on seitsemän ja ne ovat samat meillä kaikilla.

Viha
Vihaan liittyvä mikroilme on suurimmaksi osaksi kasvojen yläosassa, jossa kulmat menevät kurttuinen. Myös huulet voi kiristyä ja suu aukeaa hieman niin, että hampaat tulee näkyville.

Pelko
Tähän kuuluu kireät kulmakarvat ja pyöreät silmät ( näin saa kaiken irti näköaistista, kun tunnemme olevamme vaarassa.) Myös suu on auki ja leuka rentona.

Ilo
Silmät ovat siristyneet, rypyt silmäkulmissa ja alemmilla silmäluomilla. Usein jos ihminen vain feikkaa ilonsa, näitä ryppyjä ei muodostu vaan pelkästään suu on hymyssä.

Halveksunta
Ilme on erikoinen, suun toinen pielinnousee ylöspäin, kun toinen taas muodostaa puolikkaan hymyn.
John Gottmanin on tutkinut tätä mikroilmettä ja saanut selville, että on mahdollista nähdä, tuleeko pariskunnan avioliitto päättymään eroon jos tarkkailemme tämän mikroilmeen yleisyyttä heidän välillään.

Yllätys
Kohonneet, kaarevat kulmakarvat ja todella avonaiset silmät. Leuka on rentona ja suu avoinna.

Suru
Tätä mikroilmettä on kaikkein hankalin teeskennellä. Siihen kuuluu laskeutuneet kulmakarvat, jotka yhtyvät keskikohdastaan. Suu on usein alaspäin.

Inho
Tämä mikroilme taas on yksi helpoimmista tunnistaa, sillä koko ilme keskittyy suun ja nenän alueelle. Nenä rypistyy ja ylähuuli kohoaa niin, että usein hampaat tulee näkyviin.

Kaikki mikroilmeet on kuvattu mielestäni hyvin tässä linkissä:
https://www.mentalisti.fi/blogi/2019/06/16/30587/?page2

Mikroilmeiden tunnistamisesta voi saada myös hyvän otteen myyntiin ja muihin asiakastapaamisiin. Kaikki tiedämme ettei ostajat aina käyttäydy niinkuin sanovat, siksi tunteiden tunnistaminen muutenkin kuin arvioinnin ja omien luulojen perusteella auttaa luomaan parempia asiakaskokemuksia. Niiden tunnistamisesta voi olla myös iso apu tiimityöskentelyssä. Jos joku tiimistä kokee tunteista puhumisen tai niiden näyttämisen vaikeaksi niin opettelemalla tunnistamaan mikroilmeistä voi saada jotain kuvaa henkilön oikeista tunteista ja ajatuksista. Tämä sama pätee tietenkin ihan kaikkialla elämässä, mutta hyvänä vinkkinä myös aloittelevalle tiimille.

Korona-ajan tuotua digimaailman kaikille paljon tutummaksi aloin lukea myös artikkeleja siitä miten tämä vaikuttaa mm. näihin mikroilmeiden lukemiseen, koska estää ihmisten face to face tapaamisia ja netistä löytyi mitä kummempia juttuja siitä miten paljon digimaailmassa oikeasti voidaan saavuttaa! Tulevaisuudessa tunteita voidaan kuulemma tunnistaa tekoälyn avulla vaikkapa äänestä ja puheesta. Paljon on puhuttu siitä, että vaikka teknologia kehittyy koko ajan niin se ei pysty ikinä samaan kuin ihminen tunteiden ja inhimillisyyden tasolla ja tässä ollaan luomassa inhimillisempää teknologiaa. Se jää nähtäväksi miten pitkälle teknologiaa pystytään viemään ja voiko olla mahdollista saada tunteita enemmän peliin sielläkin. Löysin myös muutamia hyviä esimerkkejä, jotka kertovat mitä käytännöntasolla tällä voidaan saavuttaa. Rattiraivoa ennakoivat autot voivat estää vaaratilanteita, lääkäri pystyy havaitsemaan masennuspotilaan itsetuhoisuuden tai vaikka palvelurobotit voivat vanhainkodeissa reagoida myös tunnetasolla vanhusten puheisiin. Digimaailma tältä osin on ollut itselleni aina vieras enkä täten ole tiennyt sen mahdollisista mahdollisuuksista tulevaisuudessa, mutta näitä luettuani mielenkiintoni heräsi ja aion alkaa seuraamaan myös tämän kehitystä!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close