Tampere
28 Mar, Thursday
6° C

Proakatemian esseepankki

Mikä vie eteenpäin?



Kirjoittanut: Janne Backman - tiimistä Flyyna.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Aseta tavoite

Kaikki eivät ymmärrä tavoitteiden tärkeyttä, vaan tyytyvät tasapaksuun elämään tavoittelematta sen suurempia asioita. Tavoitteilla ja välitavoitteilla kykenee luomaan selkeämpää suunnitelmaa mitä lähtee tavoittelemaan ja miten. Tavoitteen ei tarvitse, tai pidäkään olla lähes mahdoton. Hyvä tavoite on realistinen. Näin henkilö ei lannistu, jos jokin menee vastoin suunnitelmia.

Pitääkö aina olla jokin tavoite tai maali mielessä mitä kohti puskee? Mielestäni ei. Teennäiset tavoitteet, jotka on keksitty keksimällä, ei aja kenenkään etua. Tällöin tekemisestä puuttuu aito ilo ja samalla uupuu motivaatiota, ellei uuvu kokonaan. Kun löytyy aidosti intohimon kohde tai jokin muu asia, jota haluaa lähteä tavoittelemaan, löytyy myös sille motivaatiota.

 

Mikä saa aikaan

Motiivit saa aikaan motivaation, motivaatio saa aikaan ihmisen toiminnan kohti tiettyä tavoitetta. Motivaation perusta on siis motiiveissa, jotka ovat tarpeita, haluja, viettejä, palkkioita tai rangaistuksia. Motiivit ovat päämääräsuuntautuneita ja voivat olla tiedostettuja tai tiedostamattomia. Sisäinen ja ulkoinen motivaatio ovat kaksi eri tyyppiä, joissa käyttäytymistä ohjaavat motiivit ja palkkiot eroavat toisistaan.

Motivaatio on tärkeä tekijä tavoitteiden saavuttamisessa. Se on henkilön sisäinen halu/ innostus tehdä asioita ja saavuttaa tavoitteita. Ilman motivaatiota henkilö ei välttämättä kykene tekemään tarvittavia toimia tavoitteiden saavuttamiseksi tai jatkamaan niitä tarvittavaa aikaa. Motivaation merkitys siis korostuu erityisesti silloin, kun tavoitteet ovat pitkäaikaisia tai vaativia. Silloin motivaatio auttaa jaksamaan vaikeina hetkinä, lyömällä lannistumiselle antautumisen ja löytämään uusia tapoja edetä kohti tavoitetta.

 

Sisäinen vs. ulkoinen, lyhyt- vai pitkävaikutteinen

Ulkoisella motivaatiolla tarkoitetaan ihmisen ulkopuolelta muodostuvaa halua erilaisten ulkoisten tekijöiden kautta, eli itse toimintaa ei koeta tärkeänä. Esimerkkejä ulkoisista tekijöistä: rahat, arvosanat, kehut, rangaistukset. Ulkoisen motivaation luominen voi olla hyödyllistä tilanteissa, joissa henkilöllä ei ole sisäistä motivaatiota asiaan.

Ulkoisella motivaatiolla on myös varjopuolensa. Ulkoisen motivaation arvon väheneminen ihmisen mielestä heikentää itse tekemisen haluttavuutta (motivaatiota). Toiseksi ihmisen oma palkintojärjestelmä, joka erittää dopamiinia aivoihin, saattaa heikentyä jatkuvien ulkoisten motivaattoreiden käytön takia. Ulkoiset motivaattorit ovat siis hyviä tietyissä tilanteissa, mutta niitä tulee käyttää harkiten. Ulkoinen motivaatio on huomattavasti heikompi kuin ihmisen sisäinen motivaatio.

Sisäinen motivaatio syntyy ihmisen omasta halusta tehdä jotakin asiaa. Sisäistä motivaatiota ruokkii esimerkiksi kiinnostus tai ilo toimintaa kohtaan. Siihen ei vaikuta ulkoiset tekijät, minkä vuoksi sisäinen motivaatio on usein pitkäkestoinen, ja siitä voi muovautua pysyvä motivaation lähde. Ulkoinen motivaatio on usein lyhytkestoista ja lähtökohtaisesti sitoutuneisuudeltaan heikompaa.

 

puute ja sen ehkäiseminen

Motivaation puuttuminen voi johtaa erilaisiin ongelmiin. Henkilö voi esimerkiksi lykätä tehtäviä tai jättää ne kokonaan tekemättä, jos hän ei ole riittävän motivoitunut. Pitkään olematon motivaatio saattaa johtaa mielentilan heikkenemiseen. Pahimmassa tapauksessa esimerkiksi masennukseen.

Motivaation lisäämiseksi on myös tärkeää asettaa realistisia mutta haastavia tavoitteita, jotka ovat henkilön mielestä merkityksellisiä ja tärkeitä. Tavoitteiden saavuttaminen voi olla helpompaa, kun niitä hajauttaa pienempiin osiin, jotka on helpompi saavuttaa. Positiivinen palaute ja kannustus voivat myös lisätä motivaatiota.

Yhteisöllisyys ja Velvollisuudentunto

Vastuuntunto perhettä, yhteisöä tai suurempia päämääriä kohtaan voi olla voimakas motivaattori. Halu auttaa muita tai edistää yhteistä hyvää voi saada ihmiset toimimaan ja pyrkimään eteenpäin. Halu kuulua ryhmään ja tuntea yhteenkuuluvuutta voi myös motivoida voimakkaasti ihmisiä, sehän on osa evoluution luoma ominaisuus ihmisille ja Maslow esittää sen kolmantena tarvehierarkiansa portaikossa heti fyisologisten ja turvallisuuden jölkeen. Sosiaaliset suhteet ja ryhmän jäsenyyden tunne rohkaisevat ihmisiä työskentelemään yhteisten päämäärien eteen. Tämä on varmasti myös yksi päämotivaattoreista Proakatemian tiimeissä.

pohdintaa

Motivaatio on tärkeä tekijä tavoitteiden saavuttamisessa. Se auttaa jaksamaan haasteellisissa tilanteissa, löytämään sisäistä tyydytystä ja vahvistaa itsetuntoa. Motivaation lisäämiseksi on tärkeää ymmärtää henkilön yksilölliset motivaatiotekijät, asettaa realistisia ja merkityksellisiä tavoitteita sekä tarjota mahdollisuuksia kehittyä ja oppia uutta. Mikäli motivaatiota ei ole, ei se meinaa maailmanloppua. Kaikilla ei tarvitse olla jatkuvasti suurta motivaatiota. Tulee olla kärsivällinen. Jatkaa eteenpäin. Kyllä jokin asia nostaa päätään ajan mittaan, mihin sitten ”rakastuu” ja motivaatio tulee kuin itsestään. Ihmisen tulisi tutkia erilaisia mahdollisuuksia, epäonnistua ja löytää sen kautta asia, joka ajaa itseään eteenpäin. Kaiken tekemisen arvoa ei näe etukäteen, sen kykenee hahmottamaan vasta myöhemmin elämässä.

 

Lähteet:

https://www.youtube.com/watch?v=7sxpKhIbr0E&t=364s&pp=ygUhdGhlIHBzeWNob2xvZ3kgb2Ygc2VsZiBtb3RpdmF0aW9u

https://www.betterup.com/blog/how-motivation-helps-in-achieving-goals written by Erin Eatough, PhD

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close