Tampere
29 Mar, Friday
5° C

Proakatemian esseepankki

Mikä väri sinä olet?



Kirjoittanut: Henri Roivas - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Oletko koskaan miettinyt, miksi ystäväsi, kollegasi tai vaikka perheenjäsenesi käyttäytyy tietyllä tavalla? Miksi joku on kovin puheliasta sorttia, kun taas joku toinen ei avaa suutansa muuta kuin pakon edessä? Olen miettinyt paljon omaa ja muiden käyttäytymistä ja sitä miksi teen joitakin asioita niin kovin eri tavalla, kuin esimerkiksi parhaimmat ystäväni. Luin aiheesta myös erittäin mielenkiintoisen kirjan ”Idiootit Ympärilläni, Thomas Erikson, 2017.”. Kirjan mukaan ihmiset pystytään jakamaan karkeasti neljään osioon persoonallisten ominaisuuksiensa puolesta. Nämä osiot on myös kuvattu kirjassa eri värein. Ekstrovertit sekä introvertit kuten myös tehtävä- ja asiakeskeiset että ihmissuhdekeskeiset persoonallisuudet on jaoteltu näihin väreihin. Ekstrovertit nähdään punaisena ja keltaisena, kun taas introvertit nähdään sinisenä ja vihreänä. Älä kuitenkaan ymmärrä väärin, hyvin harva ihmisen on täysin yhden värinen. Itsessäni tunnistan selkeimmin keltaisen ja punaisen värin ominaisuuksia.

Mitä hyötyä siitä on, että rupeamme lokeroimaan ihmisiä värien perusteella omiin ryhmiinsä? Selkeimmäksi hyödyksi näkisin sen, että pystymme näin ymmärtämään paremmin, minkä takia joku henkilö käyttäytyy niin kuin käyttäytyy. Olet varmaan joskus kohdannut tilanteen, jossa joku henkilö on ollut mielestäsi liian suorapuheinen tai jättänyt kertomatta joitakin mielestäsi oleellisia faktoja jostakin asiasta, jotka olisit itse kertonut hänen tilanteessaan. Nämä kaikki toiminnot ovat selitettävissä persoonallisuuseroavaisuuksista johtuen. Esimerkiksi punainen henkilö kysyy ruokapöydässä sinulta ”kuinkas se teidän tyttärenne voi?” Alat kertoa seuraavaa ”Liisa voi hyvin, hän on juuri aloittanut koulut ja ajatellut aloittavansa uuden harrastuksen”. Saattaa olla, että punainen henkilö keskeyttää puheesi heti alussa kuultuaan ensimmäiset sanat ”Liisa voi hyvin”, tai sitten hän on kesken kertomuksesi tekemässä jo jotain muuta. Miksi? Tämä tapahtuu yksinkertaisesti siitä syystä, että punainen henkilö kuuli jo tarvittavan tiedon ”Liisa voi hyvin”, millään muulla ei ole väliä.

Itsestäni tunnistan selkeästi eniten keltaisen henkilön piirteitä. Thomas Erikson on kuvaillut seuraavasti keltaisen henkilön elämänasennetta kirjassaan; ”Keltaiset tyypit elävät elääkseen ja keksivät aina nautinnon aiheita. Elämä on juhlaa, ja keltainen tyyppi on päättänyt saada siitä kaiken irti. Se merkitsee jatkuvaa hauskanpitoa ja taukoamatonta nauramista. Ja miksipä ei? Aurinkohan paistaa aina jossain. S.43”. Huomaan nauttivani siitä, että ympärilläni olevat ihmiset nauttivat olostaan, täten voisin kuvailla itseäni viihdyttäjäksi. Jos minulla on huono päivä, yleensä unohdan tämän ajatuksen hyvin nopeasti heräämisen jälkeen, sillä miksi en mieluummin yrittäisi löytää jotain positiivista kyseisestä päivästä. Mielenkiintoista oli myös huomata, kuinka Thomas oli kirjassaan avannut esimerkin kautta (s.47), miten keltainen henkilö ei ole moksiskaan vastoinkäymisiä kohdatessaan. Olen useasti elämäni aikana joutunut kohtaamaan vastoinkäymisiä. Tietysti vastoinkäymiset sattuvat, mielestäni ei kuitenkaan ole järkevää masentua niistä, sillä on niin paljon asioita mitkä vielä tuovat valoa elämääsi.

Tunnistan itsestäni myös punaisen persoonan piirteitä. Kiinnostuttuani jostain, haluan viedä asian maaliin mahdollisimman nopeasti ilman turhia kokouksia, tapaamisia, välikäsiä yms. En kestä sitä, että asioita vatvotaan useita päiviä ilman ratkaisua tai tekoja. Saatan myös usein pattitilanteissa mieltää oman ideani muiden ideoita toimivammaksi ja saatan tämän myös hyvin suorin sanoin tuodakin ilmi. Huomaan myös sen, että närkästyn helposti, jos työskentelen henkilöiden kanssa, jotka eivät osaa tehdä päätöksiä, mikä heijastaa punaisia ominaisuuksiani selkeästi. Thomas kirjoitti seuraavaa: ” Punainen tyyppi on dynaaminen ja ripeä yksilö. Hän on asettanut itselleen tavoitteita, joita toisten voi olla vaikea ymmärtää. Hänen maalinsa ovat niin korkealla, että niiden saavuttaminen voi vaikuttaa mahdottomalta. s.29”. Yleiskatsaus omista aatteistani on seuraava: Jos pystyt kuvittelemaan jonkin asian mahdolliseksi, pystyt sen myös mitä luultavimmin toteuttamaan.

Pidin erityisen paljon siitä, miten kirja oli kirjoitettu, se oli selkeä ja mukaansa tempaava. Luettuani sen, ymmärsin monista tuntemistani ihmisistä, miksi he käyttäytyvät tietyllä tavalla. Ymmärsin asioita, joita en ollut osannut aiemmin edes miettiä. Kirjan lukemista suosittelen ihan jokaiselle. Sen kautta mitä luultavimmin löydät itsestäsi ja tutuistasi uusia asioita, mitkä auttavat sinua pelaamaan muiden kanssa paremmin yhteen. Kirja oli lukukokemuksenakin erittäin hauska, sillä nyt sen luettuani pystyn näkemään ihmiset joihin olen tutustunut eri väreinä, mikä tekee minun keltaisen persoonan elämästäni vieläkin nautinnollisempaa.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close