Tampere
18 Apr, Thursday
-0° C

Proakatemian esseepankki

Mikä saa sinut keskeyttämään työnteon?



Kirjoittanut: Alma Vormisto - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mikä saa sinut keskeyttämään työnteon?

Jokainen meistä on varmaan, kuullut kuinka työasentoa olisi hyvä vaihtaa puolen tunnin välein. Miten istuminen tappaa ja huono ryhti saa aikaa välilevynpullistumia. Taukoliikunta on työpaikalla usein kuultu sana, mutta harvemmin toteutettu.

Olen työstänyt asiakkaitteni kanssa useasti harjoitteita ryhmässä, sekä yksilönä kohti parempaa työssäjaksamista.Usein asiakkaiden kanssa puhumme työpaikalla tapahtuvasta taukoliikunnasta ja siitä kuinka hyvä olisikaan, jos sitä päivään tulisi. Yleensä asiakas myös tietää, että liikunnan ei tarvitse olla mitään ihmeellistä. Riittää kun nousee tuolista ylös ja pyöräyttää hartiat taaksepäin.

Miten tehdä taukoliikunnasta osa työpäivää?

Hyvänä esimerkkinä toimii Tamkilla käytössä oleva Ergopro. Kuinka monelle tietokoneen näytölle välähtävä taukojumppa on rasite. Nopein keino päästä siitä eroon on painaa punaista ruksia. Tarkoitushan kuitenkin olisi, että liikunta ei ole rasite, vaan lepohetki keholle ja mielelle. Tämä vaatii muutoksen tekemistä päivänrutiineihin ja toimintatapoihin.

Muutosmalli on hyvä väline, jota käyttää asiakkaan kanssa. Varsinkin jos sinulla on mahdollisuus tavata asiakasta useamminkin, kun kerran. Tässä esseessä sovellan Prochaskan ja Diclementen terveyskäyttäytymisen muutosvaihemallia. Perehdyimme tähän työkaluun Pirjo Lehdon tunnilla fysioterapian teorioita/ malleja.

 

  1. Esiharkinta – kiinnostus

Tässä vaiheessa asiakas ei vielä välttämättä tunnista tarvetta taukoliikunnalle. Asiakasta voi hyvin herätellä kysymyksillä. Esimerkkinä: onko sinulla niska-hartiaseudun kipuja?  Joihin hän pääsee itse vastaamaan ja näin sanoittamaan oman tilanteensa mahdollisine tarpeineen.

 

  1. Harkinta – tiedostus

Asiakas tiedostaa ongelman. Tässä tapauksessa niska-hartiaseutu tuntuu jäykältä ja hän kertoo kärsivänsä myös päänsärystä. Näin asiakas kuulee itse omat sanansa ja alkaa miettimään mahdollista muutosta. Mitä jos, minulla ei olisikaan toistuvia päänsärkyjä ja kädetkin nousisivat helposti yli hartiaseudun? Onko tilanne kuitenkaan niin paha, että sille mitään tarvitsee tehdä? Jaksanko tehdä fysioterapeutin ohjaamia liikkeitä? Eikö hieronta auttaisi? Onko minulla aikaa tähän kaikkeen?  Kysymykset sinkoilevat asiakkaan päässä ja hän arvioi hyötyjä.

 

  1. Valmistelu – arviointi ja päätös

Tilannetta on pohjustettu kysymyksillä ja asiakkaan motivaatiota on kaivettu. Asiakas on itse päättänyt, että hommaa lähdetään yrittämään. Mukavahan se olisi, jos päänsärystä ei niin useasti kärsisi. Asialle tulee tehdä jotain, päätös. Yhdessä asiakkaan kanssa mietitään tavoite. Tähän fysioterapeutti perustelee harjoitteet ja avaa niiden hyödyt asiakkaalle, jotka painavat vaakakuppia tekemisen suuntaan. Ei siis muuta, kun innolla töihin ja taukoliikuntaa harjoittamaan.

 

  1. Toiminta – kokeilu

Harjoitteet on otettu käyttöön työpaikalla. Osa todettiin toimiviksi, osa meni vaihtoon. Välillä oli päiviä, kun harjoitteet ei napannut ollenkaan. Harjoitteista kerrottiin myös työkaverille. Erittäin tärkeä osuus! Näin tavoite sanotettiin myös työpaikalla. Se jäi myös kolkuttelemaan työkaverin mieleen, joka kysyy, että kuinka homma on edennyt? Työpaikka liikunnasta tulee osa työpäivää ja rutiinia- uusi elämäntapa.

 

  1. Ylläpito – tavan kiteytyminen

Niska-hartiaseudun kivut ovat taaksejääneitä ja työpäivien lepohetki on tauko oman kehon ja mielen kanssa. Naapurin työpiste on ottanut tästä myös mallia ja harjoitteita tehdään välillä yhdessä. Yhteisöä ja työkavereita on hyvä hyödyntää myös näissä asioissa.

 

Repsahdus

Tilanne joka on aina mahdollinen. Se voi olla pysyvä tai väliaikainen. Tilanteen voi aiheuttaa useampikin syy, mutta tarkeintä on muistaa, että muutosprosessin voi aina aloittaa alusta. Matka kuitenkin kohti ylläpitoa voi olla nyt huomattavasti lyhyempi. Sillä tunnistat jo kuopat ja kannot ja näin osaat välttää kiertää ne.

Tälläkin hetkellä kirjoittaja on istunut koko ajan samassa asennossa ja kärsii niska-hartiaseudun kivusta. Emme siis ole täydellisiä, eikä meidän sitä tarvitse olla.

 

Lähteet:

Käypähoito. Muutosvalmius. Luettu: 12.12.2018  http://www.kaypahoito.fi/web/kh/suositukset/suositus?id=nix01668

 

Pirjo Lehto. Fysioterapian lehtori. Tunti ja tunnin materiaali.

 

EPSHP, Dehkon 2D- hanke. 2006. Elämäntapamuutoksen vaiheet. Luettu: 12.12.2018 http://www.epshp.org/d2d/elamantavat/Elämäntapamuutoksen%20vaiheet.pdf

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close