Tampere
02 Dec, Friday
-2° C

Proakatemian esseepankki

Mikä ihmeen Scrum?Kirjoittanut: Sanna Tahlo - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Mikä ihmeen Scrum?

Hurma Projektit päätti syksyllä 2018 vaihtaa ketterämpään organisaatioon pienillä muutoksilla. Vuoden vaihtuessa tammikuussa alitajuntaamme oli päässyt jalostumaan ajatus siitä, miten ottaa ketteryys vielä paremmin haltuun ja nostaa potentiaalia edelleen esiin, nähdä kuinka paljon lyhyessä aikaa voimme saada aikaan. Mihin pystyy kuudentoista hengen persoonallinen osuuskunta?

Alitajunnassamme oli Scrum – se rakentuu erimittaisten syklien ympärille ja syklillä tarkoitetaan muun muassa sprinttiä jonka pituus voi vaihdella. Hurma starttasi oman Scrumminsa käyntiin kahden viikon mittaisella sprintillä, jonka jälkimmäinen viikko on nyt käynnissä.

Sprintillä tarkoitetaan yhtä kehitysjaksoa. Tyypillisesti sprintin kesto on kuukausi, mutta sen pituus vaihtelee organisaation tarpeiden mukaan viikosta kahteen kuukauteen. Sprintin aikana tiimi toteuttaa siihen kuuluviksi valittuja toiminnallisuuksia. Sprintin aikana vaatimusten muuttaminen on kiellettyä, ja tiimillä on täysi vapaus tehdä tarpeelliseksi katsomiaan toimenpiteitä, jotta sovittu sprintin päämäärä voidaan saavuttaa. Tiimi organisoi itsensä parhaaksi katsomallaan tavalla. (Sininen meteoriitti)

Näin mekin teimme, räätälöimme Scrummin ja sprintin meidän näköiseksi, testaamme ja katsomme seuraavalla sprintillä tarvitseeko jotain muokata.

Meidän sprinttimme sisälsi lähinnä koko tiimin yhteisiä työstöjä eli isoimpia palveluitamme ja niihin liittyviä osia. Hurmalla on työn alla tiimiläisten valmennus, jonka ensimmäinen testaus on nyt tehty. Siihen liittyen pitää kuitenkin tehdä jatkuvaa tutkimustyötä lukemalla ja etsimällä tietoa muun muassa nälästä, nöyryydestä ja luottamuksesta. Toisena kehitämme myös 12 tunnin innovointiamme. Näiden rinnalla kulkee toki myös pienemmät projektimme, taloushallinto ja kansainvälistyminen, kuten verkostoitumistapahtumat tai ekskursiot.

Mutta tosiaan, näihin palveluihin liittyen Scrummissa oli useita eri osia ja työkaluksi otimme hyvin palvelevan organisointityökalun, Trellon.

Jaoimme Hurman kolmeen pikkutiimiin, joka nappaili Trellon taululta omien resurssien mukaan erilaisia tehtäviä – kontaktointia, sisällöntuotantoa, tutkimusta ym. Jokainen pikkutiimi kävi yhdessä läpi resurssit työstön suhteen. Ja kyllä, kyllä niitä tehtäviä jakaantuu jokaiselle pikkutiimille ihan oma-aloitteisesti. Inspiroitunut ja aktiivinen kulttuuri on kultaa!

Ideana onkin, että pikkutiimi saa itse päättää, mitä tekee, mihin pystyy ja millä aikaa. Tämä ei välttämättä heti vakuuta tehokkuudesta tai kuulosta sprintiltä, mutta se saa meidät työskentelemään pikkutiiminä ja koko kuudentoista hengen tiiminä organisoidusti ja tehokkaasti, kun tapetilla on asioita, joita on saatava eteenpäin. Unohtamatta kuitenkaan meillekin tärkeää teemaa – hyvinvointia ja lepoa.

Ja vasta myöhemmin mekin olemme viisaampia – sopiko tämä meille ja käytimmekö sitä edes oikein?

 

 

Lähteet

https://www.meteoriitti.com/2013/06/06/ketteryys-haltuun-scrum-pahkinankuoressa/

Sininen meteoriitti. Ketteryys haltuun: Scrum pähkinäkuoressa.

https://xn--yrit-ooa.fi/blogi/trello-mahtava-ja-ilmainen-organisointityokalu

Yritä.Fi. 2016. TRELLO:MAHTAVA JA ILMAINEN ORGANISOINTIYÖKALU

 

Julkaistu Linkedinissä 6.2.2019

https://www.linkedin.com/pulse/mik%C3%A4-ihmeen-scrum-sanna-tahlo/?published=t

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close