Mikä hortoilu? Kaksi villiyrttiä esittelyssä ja ohjeet niiden käyttöön!
Kirjoittanut: Nuppu Laaksonen - tiimistä Kajo.
KIRJALÄHTEET
KIRJA | KIRJAILIJA |
---|---|
Koivunlehti
Ainesosat:
Koivun lehdissä on runsaasti C-vitamiinia 150-250mg/100g (rauduskoivun lehdissä enemmän kuin hieskoivun), B2- ja B3-vitamiinia; karotenoideja; kivennäisaineista runsaasti kaliumia. Koivunlehdet sisältävät n. 3% flavonoideja, joiden pääkomponentit ovat hyperosidi ja avikulariini. Mahla sisältää aivan omat vaikuttavat aineensa, vaikka koostuukin suurimmaksi osaksi vedestä.
Käyttö:
Koivunlehdet sopivat esim. salaatteihin ja yrttijuomiin; hiirenkorvia ja pieniä lehtiä voi ripotella voileivän päälle, raasteisiin ja persiljan tapaan ruokien pinnalle. Kannattaa poimia lehtiä mahdolllisimman nuorena, parhaimmillaan ne ovat ennen juhannusta. Lehdistä voi myös valmistaa yrttiteetä, joka tutkitusti tekee hyvää nivelille ja virtsateille.
Rohtovaikutus:
Oma kokemukseni:
Ruusunjuuri
Ainesosat:
Myös ruusunjuuressa on paljon C-vitamiinia. Tämä rautainen kasvi sisältää myös haihtuvaa öljyä, flavonoideja, 16-18% parkkiaineita, fenyylietaanijohdannaisia (salidrosidia) ja kanelialkoholiglykosideja (rosavidiinia, rosaviinia, rosiinia). Vaikuttavista aineista triandriini on kaikkein aktiivisin. Ruusujuuresta on eristetty ainakin 140 eri ainetta.