Tampere
17 Jan, Monday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Mikä etätyö?Kirjoittanut: Säde Tiirola - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Akateeminen essee / 3 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Etätyö 

Etätyö määritellään tapahtuvan pääasiallisen työpaikan ulkopuolella, esimerkiksi kotonamatkalla tai etätyöpisteellä. Etätyön tekemisen paikkaa ei ole rajattu, vaan päähuomio työjärjestelyissä on ajasta ja paikasta riippumattomuus. Etätyö kiteytettynä tarkoittaa varsinaisen päätyöpaikan ulkopuolella tehtävää ansiotyötä, josta on sovittu työnantajan kanssa. (Teemu Malinen, 2020). 

Etätyö on yleistynyt joulukuussa 2019 COVID-19 viruksen leviämisen myötä. Tämä on pakottanut useat yritykset ottamaan etätyöskentelyn käyttöön pakonomaisesti. Osa aloista taittuu vallitsevaan tilanteeseen paremmin kuin toiset, mutta vinkit ovat tarpeen monelle alasta riippumatta.  

Jos etätyöskentelystä ei ole ollut aiempaa kokemusta, voi olla, että ensimmäinen etäviikko on aloitettu hyvin poikkeuksellisesti. Läppäri otetaan sänkyyn tai sohvalle, vaikka yleensä työt tehtäisiin toimistolla oikean pöydän ääressä. Yöpuku vaihdetaan muuhun rentoon asustukseen puolelta päivin hampaiden pesun yhteydessä, vaikka normaalissa arjessa olisi oltu jo muutamia tunteja laittautuneina. Päivät eivät tällöin juurikaan ala, eivätkä ne myöskään tunnu loppuvan. (Juuso Helokangas. Kuinka myydä ilman fyysistä kohtaamista –webinaari. Katsottu: 9.4.2020) 

Etätyöskentelyssä on löydettävä uuteen arkeen rytmi ja panostettava työn laadun lisäksi ergonomiaan. Pidä huolta, että työpisteeltäsi löytyy myös kotona kunnon pöytä, riittävästi valoa ja mukava hengittävä tuoli. Näin säästät aikaasi turhilta siristelyiltä ja niskan venytyksiltä. Virkeyttä saat luotua itsellesi luomalla säännöllisen päivärytmin. Tärkeintä on määrittää selkeä päivän aloitus ja lopetusKun päivälle on suunniteltu tehtävälista valmiiksi, on tehtävät helpompi lopettaa, kun tekee sen, mitä on suunnitellut. Näin varmistat itsellesi onnistuneen päivän fiiliksen ja näet, että olet ollut tehokas. Omasta jaksamisesta on pidettävä kiinni, joten ergonomian ja suunnitelmien lisäksi, myös kotona on hyvä panostaa ruokailuiden ja ulkoilun säännöllisyyteen. Ruokailut saattavat tulla työpaikalla totuttuina tapoina vaihtaa ajatuksia, mutta kotona tätä tilannetta ei välttämättä ole. Ota silti itsellesi aikaa ja, koska säästät aikaa jo työmatkoissa, voit käyttää ajan ulkoiluun. (Juuso Helokangas. Kuinka myydä ilman fyysistä kohtaamista -webinaari. Katsottu: 9.4.2020) 

Etätyöskentelyn tekniset työkalut jaksamisen tukena 

Etätyöskentelyyn tarvitaan välineitä, joihin ei välttämättä työpaikalla osata edes kiinnittää huomiota, koska ne ovat siellä valmiina. Erilaisten sovellusten käytöstä ja niiden toimivuudesta voidaan olla montaa mieltä ja toiset sopivat toisille paremmin. Eri operaattorit ja yritykset tarjoavat myös paljon maksullisia palveluitaan, emmekä arvio niitä ollenkaan. Etätyöskentely ilman oikeita välineitä voi olla täysi fiasko. 

Panosta työvälineisiisi, kuten tietokoneeseen, jolla teet töitä. Opettele laitteidesi käyttö ja selvitä valmiiksi, mistä saat tukea, jos jokin kaatuu. Näin säästät omia hermojasi ja olet tilanteen herra, jos huonosti käy. Tiimeillä ja työyhteisöillä on oltava kattavat viestintäkanavat, joissa chat toimii nopeana yhteyden ottona ja esimerkiksi intranetistä voidaan lukea yleiset ohjeistukset ja tiedotteet. Etätyössä viestinnän tärkeys korostuu ja sen vaikutus näkyy joko positiivisena tai negatiivisena. Koska työpaikka on useilla nyt koti, on huomioitava, että nopeat yhteydenotot on saatava näkymään/kuulumaan niin mobiililaitteella kuin myös tietokoneella, sillä tavoiteltava henkilö voi olla vaihtamassa vaippaa tai pystyttämässä etätuntia lapselleen. Inhimillisyyttä lisää tarpeisiin vastaavat videoneuvottelusovellukset, joita jokainen osaa käyttää tai joiden käyttöön on avustus saatavilla. Pysymme ihmisinä, vaikkemme fyysisesti kohtaa. (https://gapps.fi/fi/blogi/nailla-tyokaluilla-onnistut-etatyossa/ ) 

Mitä etuja etätyöpäivien pitämisessä on? 

Etätyön yksi merkittävimmästä eduista on ajan säästäminen, työmatkoihin ei kulu aikaa eikä rahaa. Työmatkat kuluttavat ihmisten töiden aloittamisaikaa keskimääräisesti noin 45min – 1,5 h. Liikkuvassa työssä etätyöpäivien pitäminen voi säästää useita tunteja työaikaa itse työn tekemiselle. Myös etätyöpaikan pitäminen missä ja milloin tahansa on helpompaa. Potentiaaliseksi etätyöpisteeksi riittää sinä, puhelimesi, läppärisi ja toimiva internet-yhteys. Etätöissä paikasta riippumattomuus on huomattava etu, työt voi hoitaa esimerkiksi kotona, reissussa ulkomailla tai viettää aikaa kahvilassa. (Viisi syytä pitää etäpäivä, Duunitori, 2019). 

Etätyön hyötyjä ovat myös keskittyminen ja työajan määritteleminen. Etätyöläinen voi keskittyä vapaasti, ilman että häntä keskeytetään avokonttorissa useita kertoja päivässä. Työajan määritteleminen on vapaampaa. Voidaan valita työajat, milloin aloittaa, millaisia taukoja pitää ja koska lopettaa. Työkulttuurista riippuen, on mahdollista pitää esimerkiksi lenkkitauko kesken työpäivän ja jatkaa hommia silloin, kun parhaiten sopii. (Duunitori, 2019). 

Etätyöskentely sisältää riskejä ja haittoja 

Vaikka kotona työskentelystä saadaan listattua pitkät listat positiivista, löytyy kolikolta myös kääntöpuoli varsinkin silloin, kun työpisteenä toimii oma koti. Kun töihin ei fyysisesti lähdetä, työt ovat siellä missä sinäkin. Niin työaikana kuin myös sen ulkopuolella. Näin ollen työaika ja vapaa-aika sekoittuu ja päivät pidentyvät tarpeettomasti.  Töistä on välillä myös haastavaa päästää irti, vaikka keho ja mieli huomaisikin jo saaneen tarpeeksi. Vaarana on liiallinen kuormittuminen. Liialliseen kuormitukseen on myös muiden vaikea puuttua, sillä etäyhteydellä se voi pysyä pitkäänkin piilossa. Kotioloista voi löytyä kuitenkin muita ihmisiä, mutta heille etätyöskentelysi voi olla haastava sopeutumisen paikka. Kotona tilat ovat suunniteltu asumiseen ja perheen yhteiseloon, eikä sieltä välttämättä löydy sopivaa työtilaa. (http://www.etatyopaiva.fi/fi/faktaa ) 

Etätapaamisen abc 

Etätapaamiset kestävät lähes poikkeuksetta vähemmän aikaa kuin kasvotusten palaveri kestäisi. Kasvotusten palaveriin sisältyy yleensä small talkia esimerkiksi kahvin yhteydessä ennen kuin itse aiheeseen päästään syventymään. Kyseisellä alun jutustella luodaankin neuvottelu/palaveri tilanteessa molemmin puolista tunnelmaa, luottamusta ja yhteisymmärrystä. Koska aikaa on vähemmän ja tilanne on varattu vain oleellisen asian läpikäyntiin, on tärkeää muokata omaa käyttäytymistään. Tällä epämukavuusalueella ei ole kuitenkaan kukaan yksin, vaan apua ja vertaistukea on saatavilla. 

On tärkeää asettaa itsensä mielessään asiakkaan rooliin ja varmistaa, että asiakas tuntee olonsa turvalliseksi ja mukavaksi. Etätapaamisia voidaan harjoitella tiimin kesken, sillä toistoilla oppii parhaiten.  

Jotta etätapaamisissa ovat ihmiset keskenään, on tärkeää panostaa omaan toimintaan ja käytökseen, ettei luoda robottimaista oloa. Vaikka ollaan etänä, oma persoonaa on tärkeä laittaa peliin. Siten osoitetaan vastapuolelle inhimillisyyttä sekä toivotaan saavamme sitä takaisin, sillä siellä on ihminen myös toisessa päässä. Moni on nyt kotikonttorilla, joten videon taustalla saattaa koira älähtää tai lapsi juosta kuvaan. Tämä kuitenkin vain on tilanne, jossa eletään, eikä sen saa antaa häiritä.  

Luo asiakkaalle rauhallinen tilanne tapaamisessa. Tule ajoissa paikalle, avaa materiaalit valmiiksi ja ole tietoinen, mitä seuraavaksi tapahtuu, jottei ajatus pompi kohdasta kohtaan, jolloin esitystä on raskasta seurata. Älä myöskään haaskaa aikaasi lyhyissä tapaamisissa materiaalin etsintään. Ole ammattimainen. 

Luo tilanteeseen jännitettä. Vältä monologista paasaamista vaan pidä asiakas kiinnostuneena ja virkeänä koko esityksen ajan. Käytä tässä mahdollisesti apuna erilaisia esityksiä, videoita ja mitä muuta keksitkään. Hyvänä kiinnostuksen ylläpidon mekanismeista toimii dialogi. Kysy asiakkaalta, anna hänen vastata, kysyä ja täydentää. Pyri luomaan tapaamiseen keskustelu, jota kautta kaikki osapuolet pysyvät hereillä, mitä tapahtuu, eivätkä sormet hapuile puhelimen luokse.  

Viimeisenä, mutta ei vähäisempänä – hymyile! Ole mukana hyvällä energialla. Innostu ja luo innostusta, se tarttuu myös ruudun välityksellä (Juuso Helokangas. Kuinka myydä ilman fyysistä kohtaamista -webinaari. Katsottu: 9.4.2020).

 

 

 

Kirjoittajat: Säde Konttinen ja Iida Koskinen

Lähdeluettelo 

Sofokus. Etätyö kriisitilanteessa. Teemu Malinen. 23.3.2020. (https://www.sofokus.com/fi/blogi/2020/03/23/etatyo-kriisitilanteessa/?gclid=CjwKCAjwguzzBRBiEiwAgU0FT1DHgcWQZJ-EgY86uHH1IK1o7tYGLihQwGH0QI5udsvHkZIbLkkyZRoCQVgQAvD_BwE) 

Designer Helsinki. Faktaa ja visioita. Työterveyslaitos ja Suomen ympäristökeskus. (http://www.etatyopaiva.fi/fi/faktaa) 

Duunitori. Viisi syytä pitää etäpäivä. 15.10.2019. (https://duunitori.fi/tyoelama/viisi-syyta-miksi-etatyo-toimii-hyvin) 

Gapps. Näillä työkaluilla onnistut etätyössä. Lisbeth Saarinen. 11.03.2020 (https://gapps.fi/fi/blogi/nailla-tyokaluilla-onnistut-etatyossa/)

Juuso Helokangas. Kuinka myydä ilman fyysistä kohtaamista -webinaari. Katsottu: 9.4.2020

Aihetunnisteet:
Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close