Tampere
28 Mar, Thursday
10° C

Proakatemian esseepankki

Mietteitä Roimalaisten Podcasteista



Kirjoittanut: Ava Koskinen - tiimistä Roima.

Esseen tyyppi: Blogiessee / 1 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Mietteitä Roimalaisten Podcasteista

Huomasin, että muutama tiimiläisemme oli tehnyt mielenkiintoisista aiheista podcasteja ja syvennyin niiden pariin. Tämä essee on osoitettu podcastien tekijöille: Joel, Atte, Katri, Tuomas ja Joona. Inspiroitte myös minua tekemään podcastin jossain vaiheessa, kiitos siitä!

 

Podcast, Pajassa puhuminen: Joel, Atte, Katri

Ihan ensiksi täytyy sanoa, että olipahan ihanaa kuulla teitä kolmea äänessä! Teistä kukaan ei ole se äänekkäin tyyppi meidän pajoissamme – päinvastoin. Nyt podcastia kuunnellessa kuitenkin huomasi, että teiltä lähtee juttu helposti liikkeelle ja kehittyy dialogin aikana hienosti. Mietin, että olisi mielenkiintoista joskus kokeilla pajassa, että tarkoituksella annettaisiin jollekin teistä niin sanottu aloitus puheenvuoro, ja katsottaisiin mihin se kehkeytyy. Esimerkiksi Joel voisi aloittaa, ja Katrilla sekä Atella olla seuraavat puheenvuorot, jonka jälkeen vasta muu tiimi pääsisi ääneen. Ette ole kuitenkaan ainoat hieman hiljaisemmat tyypit meidän pajoissamme, joten voisiko tämän seurauksena jotkin muutkin päästä enemmän ääneen? Rikkoisiko se pajamme normaalia dynamiikkaa, jossa äänekkäimmät yleensä aloittavat keskustelun ja ohjaavat sitä?

Joel mainitsi, että Roiman tavoitteet -paja oli raskas, koska ei ollut myöskään paneutunut ennakkotehtävään huolella. Mietin, että olemmeko vaatineet tiimiltä yleisesti ottaen tarpeeksi ennakkotehtävien suhteen? Ennakkotehtävienhän olisi hyvä olla aiheesta riippuen joko teoria pohjaisia, tai todella pohdiskelevia ja ajatuksia avaavia, jotta on sitten pajassa jotain sanottavaakin. Jos nostaisimme ennakkotehtäviemme tasoa ja vaatisimme myös koko tiimiltä ennakkotehtäviin panostusta eri tavalla, olisivat pajamme varmasti sisällöltään rikkaampia. Mutta kannustaisiko se myös hiljaisempia henkilöitä enemmän ääneen? Joka tapauksessa, pajathan ovat meidän kaikkien vastuulla ja sen takia mielestäni myös valmistautumista pajaan tulisi vaatia eri tasolla kuin mitä se nyt on.

Puhuitte myös siitä, pitäisikö pajan tyyliä joskus rikkoa ja siirtyä pois niin sanotusta ympyrämallista, jossa dialogi tapahtuu ringissä istuen. Joel heitti hyvän esimerkin kävelylenkistä ja Atte taas mainitsi voisiko kerran kuussa pajan toteuttaa jotenkin eri tavalla. Kysynkin nyt teiltä, olisimmeko voineet vetämässänne pajassa siirtyä kenties johonkin Akatemian ulkopuolelle?

Mahtavaa keskustelua myös ristipölytyksen mahdollisuuksista, joko olette käyneet kokeilemassa? Kaiken kaikkiaan tätä jaksoa oli todella miellyttävä kuunnella ja kuulen jatkossakin mieluusti ääntänne niin podcastin kuin pajankin muodossa. Tehkää ihmeessä ensi keväänä samasta aiheesta uusi jakso ja katsotaan missä silloin mennään!

 

Podcast, Tiktokin hyödyt ja haitat: Tuomas ja Joona

Kiitos mielekkäästä podcastista Tume ja Joona! Aihe houkutteli minut kuuntelemaan tämän jakson, joka varmasti kertoo jo jotain Tiktokin houkuttavuudesta. Mahtavaa, että olette käyttäneet lähteenä YouTube videota, mutta tieto siitä, mikä tai kenen video oli kyseessä, jäi kuitenkin uupumaan. Olisi ollut mielenkiintoista käydä itsekin tutkimassa kyseisen tyypin kanavaa ja katsoa tuo video mistä puhuitte. Kannattaa pitää mielessä jatkossa, että huolimatta siitä, onko kyseessä podcast vai kirjallinen essee, uskottavuutta lisätäkseen lähteet ovat tärkeä merkitä ja tuoda selkeästi ilmi. Lisäksi lähteistä tehdyt muistiinpanot voisivat olla tukena podcastin aikana, jotta osaa sanoa suoraan mistä puhuu, eikä vaan mututuntumalla.

Puhuitte siitä, että Tiktokin algoritmi voi saada katsomaan myös videoita, joista ei varsinaisesti pidä ja näin aiheuttaa myös negatiivisia fiiliksiä. Tämä on mielestäni mielenkiintoinen näkökulma ja aivan yhtä huolettavaa kuin se, miten paljon Tiktok koukuttaa katsomaan hauskoja videoita, joka vaikuttaa mielihyvän tunteemme vaatimustasoon. Varsinkin kun miettii nuoria ja sitä miten helppoa on sovelluksen sisällä ajautua vääränlaisten videoiden pariin, jotka pahimmillaan johtavat esimerkiksi syömishäiriön tai itsetuhoisuuden pariin. Tietty ongelmat yleensä ovat jo valmiina, mutta Tiktokin algorytmi saattaa pahentaa tilannetta entisestään. Tuomas mainitsikin tilanteesta, jossa isä ja lapset olivat syömässä ja kaikki katsoivat puhelimesta jotakin. Voin kyllä samaistua tuohon täysin, että huolettaa mihin tämä maailma on menossa. Miten nuoresta pitäen opetetaan jo tapa siitä, että ilman puhelinta kaikki tekeminen on tylsää. En osaa edes kuvitella minkälaisia ongelmia tämä tulee tulevaisuudessa aiheuttamaan esimerkiksi vuorovaikutustaitoihin.

Oli todella kiva kuulla myös konkreettinen esimerkki siitä, miten nopeasti ja yksinkertaisin keinoin Tiktokilla pystyy kasvattamaan omaa brändiään ja markkinoimaan affiliate linkkejään kohdennetulla tavalla. Nyt kun tuon sanoitte, niin pitää kyllä täysin paikkansa, että itsekin kuluttajana herkemmin tutustun tuotteeseen lisää, jos siitä on tehty tarpeeksi kattava ja kiinnostava video, joka liittyy aiheeseen, kuin taas nopea maininta tuotteesta videon päätteeksi.

Toivottavasti teette jatkossakin yhdessä podcasteja, puheenne sointuvat hyvin yhteen ja on mukavaa kuunneltavaa.

Linkit podcasteihin:

https://esseepankki.proakatemia.fi/pajassa-puhuminen/

https://esseepankki.proakatemia.fi/tiktok-101/

 

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close