Tampere
20 Apr, Saturday
-4° C

Proakatemian esseepankki

Miesten hyvä veli -kerhot ja saunaillat, mistä niitä löytää, ja miten niihin pääsee?



Kirjoittanut: Esa Lappalainen - tiimistä Evision.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Miesten hyvä veli -kerhot ja saunaillat! Mistä niitä löytää, miten niihin pääsee? Aina kuulee vaan ei koskaan näy. Lähdin googlailemaan mistähän tuollaiseen pääsis mukaan, mutta hankalaksi meni aika nopsaan.

Vuoden 2018 marraskuussa herrakerhona pidetty Pörssiklubi ilmoitti hyväksyvänsä jäseniksi myös naisia. 2019 Ylen uutisartikkelin mukaan uusia jäseniä hyväksyttiinkin 125 joista 43 ovat naisia. Etsintä jatkukoon.

Pörssiklubia etsiessä tosin törmäsin samantien “Naisten omaan pörssiklubiin” jonka jäsenhakemuksessa vaaditaan että on naishenkilö.

Tuon lisäksi tuli facebookissa vastaan Vauras nainen-ryhmä 64 tuhannella jäsenellä, Naisyrittäjät 59 tuhannella jäsenellä, mutta esimerkiksi Miesyrittäjät-haulla tuli vaan sivu (ei ryhmä) jolla on alle sata tykkäystä.

Lisäksi tutuksi on tullut mm. aktiivisesti erilaisia koulutuksia järjestävä Mimmit koodaa-porukka josta naishenkilöt saavat oppia ja vertaistukea IT-alalla.

Tänään luin uutisotsikon jossa kansainvälisen naisyrittäjyysliikkeen ensimmäiseksi Suomen lähettilääksi valittu yrittäjä kertoo että naisilta puuttuvat saunaillat ja hyvä veli -kerhot. Kommenteissa LinkedInissä heti keskustelua siitä että tilanteelle pitää tehdä jotain, vaikkapa perustamalla facebookryhmiä ja omia saunailtoja naisten kesken.

Minulla ei ole mitään yhteistyöverkostoja vastaan, vaikkakin jossain määrin kartan sukupuoleen pohjaavaa erottelua (tai ihan suomeksi syrjintää). Hämmennys kuitenkin on jatkuvaa kun kokoajan miehistä puhutaan kuin meillä olisi sukupuolen ansiosta joku valmis yrittäjyysverkosto, miljonäärikontaktit, ja sikarikartanot viikoittaisille kokoontumisille kollektiivisen patriarkaatin kesken.

Tosiasiassa miesyrittäjä, etenkin nuori ja aloitteleva, on aika yksin. Tai se on ainakin minun kokemukseni. Lähestulkoon kaikki avut vinkit neuvot ja tukiverkostot mitä miesyrittäjälle löytyy on sukupuolineutraaleja palveluita ja ryhmiä jotka on kaikille avoinna sukupuolesta riippumatta. Erottelua tapahtuu naisten omissa ryhmissä, jotka naisilla on työkalupakissaan miesten kanssa samojen ryhmien lisäksi.

Ei ole olemassa miesyrittäjät-verkostoa jossa olisi kymmeniätuhansia miehiä toisiaan tukemassa miehuuden tähden. Ei ole kundit koodaa-kerhoa jossa äijät, jätkät ja kollit vinkkaa toisilleen työpaikkoja. Ei vauras äijä-sijoittajakerhoa missä jakaa parhaat pörssivinkit. Ennen tällainen oli pörssiklubi, mutta kovan kritiikin alla sekin avattiin kaikille, koska sukupuoleen rajattu kerho nähtiin ongelmallisena kun miesten sijaan ulos rajattiin naiset.

Joten jos me yhteisesti hyväksytään että miesten hyvä veli -kerhot ja saunaillat on arkipäivää ja syvällä yhteiskunnan rakenteissa, eikö meidän pitäisi pystyä löytämään niitä jotenkin? Minä ainakin tykkään saunoa. Pistäkää bisnessaunajätkät viestiä niin pakkaan pyyhkeen mukaan ja tarjoon kaljat.

Alunperin julkaistu artikkelina LinkedInissä:
https://www.linkedin.com/pulse/miesten-hyv%25C3%25A4-veli-kerhot-ja-saunaillat-mist%25C3%25A4-niit%25C3%25A4-esa-lappalainen/?trackingId=1ML4gG4lREGXrpfJPP3vlg%3D%3D

Kommentoi