Tampere
29 Mar, Friday
2° C

Proakatemian esseepankki

Mies Niken takana (Mikäli et halua juoni paljastuksia, niin älä lue)



Kirjoittanut: Petteri Kiuru - tiimistä Hurma.

Esseen tyyppi: Yksilöessee / 2 esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Shoe Dog
Phil Knight
Esseen arvioitu lukuaika on 3 minuuttia.

Vuosi 2019 marraskuu. Niken osakekurssi on 93,27 $. Mikäli joku ei vielä tiedä mikä Nike on, niin tässä on hieman faktaa tämän päivän Nikestä. Nike on Yhdysvaltojen, Oregonissa perustettu urheilujalkine ja urheiluvaate valmistaja. Nike on perustettu alun perin nimellä Blue Ribbon Sports vuonna 1964, jolloin he toivat Japanista Tiger-kenkiä Yhdysvaltoihin. Myöhemmin vuonna 1971 perustettiin Nike Inc. Näin ollen yritys on jo 55 vuotta vanha. Nike omistaa yli 500 tehdasta 45 maassa. Useimmat näistä sijaitsee Aasiassa. Nike myös työllisti 73100 ihmistä vuonna 2018. Nike teki 34 miljardin dollarin liikevaihdon vuonna 2018, josta nettotuloa oli 2 miljardia dollaria. Kokonaispääoma yrityksellä on lähes 10 miljardia dollaria. Mutta tämä essee ei ole jaarittelua Nikestä. Vaan miehestä Niken takana. Miehestä, jolla on erittäin hieno titteli tällä hetkellä (Chairman Emeritus). Tämä essee on miehestä nimeltä Phil Knight ja hänen kirjastaan Shoe Dog (2016).

 

Askeleet

 

Otsikolla askeleet ei tarkoiteta askeleita menestykseen. Välttämättä. Tässä asia yhteydessä askeleet ovat enemmänkin juoksuaskeleet ja kilpailu. Ei vain kilpailu, vaan voittaminen. Philille juoksu ja kilpailu on elämä. Opiskeltuaan University of Oregonissa Phil oli kilpajuoksija. Hän juoksi valmentaja Bill Bowermanin alaisuudessa tuona aikana. Kahdesta asiasta erittäin tärkeä pointti. Ne kaksi ovat intohimo ja verkostot. Vaikka Phil olikin hyvä juoksija, eihän yltänyt parhaimpien joukkoon ja Bill Bowermanin joukkueissa juoksi vain parhaimmat. Joten juokseminen sai jäädä ammattitasolta pois.

Phil teki opiskellessaan esitelmän kenkä bisneksestä, missä toisi ulkomailta juoksukenkiä Yhdysvaltoihin. Ajatus jäi sitä kautta elämään, mutta aluksi Phil ei millään kiinnostunut suuremmin aiheesta. Itse asiassa häntä kiinnosti enemmän matkailu ja surffailu sekä pitkien iltojen viettäminen rantabaarissa. Mitenköhän itse siis samaistun kovin vahvasti tähän kaveriin välillä. Vielä enemmän myös, kun hän kirjassaan kertoo, että myyntityö ei ollut hänen juttunsa ollenkaan. Vaikka Hawaiilla ollessaan hän myi tietosanakirjoja ovelta ovelle ja oli hetken aikaa suhteellisen menestyksekkäästi puhelinmyyjänä, hän ei vain saanut siitä irti mitään. Hän ei jaksanut millään koko aikaista torjutuksi tulemista. Ai jumalauta. Ihan kun meikäläisen suusta. Phil siis lainasi isältään rahat maailmanympärysmatkaan, ja ensimmäinen pysähdys paikka oli Hawaii. Sielllä kuitenkin kyllästymiseen asti hän päätti jatkaa matkaa. Saadessaan ajatuksen kuitenkin jostain isommasta ja hienommasta.

 

Phil lähti Japaniin ja päätti päästä Tiger-kenkäyhtiön juttusille, että voisiko hän alkaa tuoda Tiger-kenkiä Yhdysvaltoihin. Suoraan menemättä asiaan hän ottikin selvää, miten Japanissa kuuluu asioida. Miettikää jos hän ei tätä olisi tehnyt ei välttämättä olisi koko Nike yhtiötä olemassakaan. Koska toisesta maailmansodasta ei ollut kulunut vuonna 1962 vielä kovinkaan kauan aikaa. Japani ja Yhdysvallathan siis kävi todella rajun sodan toisessa maailmansodassa. Philin sanoin ”kuka helvetti nyt haluisi tehdä jonkun jenkin kanssa bisnestä?”. Pienellä avustuksella Amerikkalais-kirjeenvaihtajien ja kirjan How to make business with Japanease Phil onnistui saamaan diilin Onitsuka yhtiön kanssa, joka Tiger-kenkiä valmisti. Vielä tässä vaiheessa Phil ei ollut minkään yrityksen perustaja. Siksi tämä kirja onkin niin hieno, että se on raadollisen rehellisesti kerrottu tarina. Hän siis kusetti Onitsukaa, että hänellä on yritys. Alkuun sovittiin vasta näytekappaleiden toimitus ja markkinakartoitus ja virallinen diili meni lukkoon vasta 1964, jolloin Blue Ribbon Sports perustettiin. Phil ei perustanut yritystä kuitenkaan yksin. Vaan hän pääsy entisen valmentajansa Bill Bowermanin mukaan. Phil tiesi alusta asti jotenkin, että tästä hommasta voi tulla iso. Myös uskon, että hän tiesi, että ilman Bowermania siitä ei voisi tulla. Bowerman toimi kuitenkin isona innovaattorina ja kehittäjä uudenlaisille juoksukengille, joilla he hiljalleen valloittivat markkinat.

 

Phil ei ikinä ajatellut perustavansa omaa brändiä. Silti kun asiat rupesivat menemään heikosti Onitsukan kanssa, he turvautuivat oman merkin lanseeraamiseen. Jonka he tietenkin tekivät salassa ja sopimusta rikkoen mikä tietenkin vei koko homman oikeuteen. Siitäkin päästiin eteenpäin. Nike Inc. perustettiin 1971.

 

Veitsen terällä

 

Blue Ribbonin alkuajoista asti Phil johti yritystä aivan veitsen terällä. Laittaen kaikki yritykseen kiinni koko ajan. Pankista hakien uutta aina vain isompaa lainaa, jotta voi tilata uuden paljon isomman erän kenkiä myytäväksi. Tätä oli arki vuosikymmenien. Homma olisi voinut kaatua milloin tahansa. Silti se, että Phil onnistui hankkimaan ympärilleen ihmiset, jotka jakoivat saman intohimon, saman kaltaiset arvot ja olivat aivan yhtä hulluja kuin hänkin. He saivat homman toimimaan. Phil onnistui jopa sitouttamaan ihmiset ympärillään niin hyvin, että nämä ihmiset ja heidän perheet ”lainasivat” rahaa yritykseen, jotta yritys selviäisi. Myöhemmin näitä perheitä voi kutsua ensimmäisiksi sijoittajiksi.

 

Phil Knight ei myöskään kokenut olevansa mikään johtaja ja kyseenalaisti myös johtajuutensa. Yhden työntekijänsä kirjeisiin hän ei esimerkiksi vastannut juuri ikinä. Vaikka tämä Johnson aneli vastauksia ja tunnustuksia sekä kehuja. Phil ei vain kuitenkaan juuri välittänyt. Kyseessähän oli kuitenkin Johnson, joka vain teki kahta kauheammin töitä ja ponnisteluja, kun ei saanut tunnustusta.

 

Mitä kaikki tarkoittaa?

 

Intohimo, rakkaus ja merkitys. Se ei ikinä ollut kyse rahasta. Ei ollut kyse omasta menestyksestä. Kyse on tehdä asiaa mitä rakastaa ja uskoa siihen. Monesti kirjassaan Phil puhuu enemmän itse tuotteen merkityksestä kuin rahan merkityksestä. Se, että luodaan parempia urheilujalkineita, jotta juoksijoilla on vähemmän rasitusvammoja jaloissa. Se, että tehdään nopeampia juoksukenkiä, jotta voidaan rikkoa ennätyksiä. Nike sanahan tulee Kreikan mytologiasta ja se on voiton jumalan nimi. Nike, voiton jumala.

Mikään haaste ei tunnu liian suurelta. Mikään ei tunnu työltä. Kaikki on vaan mielenkiintoista ja haasteellista. Kun löytää intohimonsa, sitä rupeaa elämään omaa intohimoaan. Halu voittaa kasvaa kilpaillessa ja Shoe dog on kirja voittajille.

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close