Tampere
28 Mar, Thursday
11° C

Proakatemian esseepankki

Metsäterapiaa tiimin kanssa?



Kirjoittanut: Iina Pirhonen - tiimistä Motive.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 2 minuuttia.

Koska olet viimeksi ollut edes 10 minuuttia metsässä näkemättä yhtään ihmistä ja tuijottanut pelkkää luontoa, kuunnellut sen ääniä ja tuntenut tuulen poskillasi? Uskon etten ole ainut, joka tunnustaa tekevänsä tätä liian harvoin. Tiedämme kyllä, miten tärkeää on liikkua luonnossa, mutta usein päivän kiireiden keskellä ulos lähteminen jää tärkeyslistallamme viimeisimpien asioiden joukkoon, varsinkin jos metsään päästäkseen joutuu käyttämään aikaa ja vaivaa. Tajusimme tiimini kanssa pari kuukautta sitten, että olemme pientä luontoterapiaa vailla ja suuntasimme keskelle metsää yhden pajan ajaksi. Pajamme aiheena oli kehotietoisuus luonnossa ja teimme metsässä erilaisia kehontuntemusharjoitteita. Yhdessä harjoitteessa asetuimme rinkiin, selät ringin keskustaa vasten ja katsoimme kukin omaa kaistalettamme metsästä näkemättä toisiamme. Tuijotimme metsää muutaman minuutin täydessä hiljaisuudessa ja jo muutaman minuutin aikana huomasin, kuinka aiemmin päivällä vallinnut stressi oli kadonnut melkein kokonaan ja tunsin oloni ihan pieneksi lapseksi, joka ihmeissään tutki metsää kaikkia aistejaan hyödyntäen.

 

Ajan viettäminen luonnossa tuottaa sekä fysiologisia vaikutuksia, että henkistä mielihyvää. Pienikin hetki metsässä vaikuttaa alentavasti stressin, verenpaineen sekä stressihormonien kuten noradrenaliinin, adrenaliinin ja kortisolin määrään. Voit havaita kuinka muutaman minuutin luonnossa olon jälkeen et ole enää yhtä jännittynyt ja hengitys virtaa paremmin kuin ennen luontoon saapumista. Etenkin rentoutumisen on todettu tapahtuvan luonnossa huomattavasti nopeammin ja helpommin, kuin teollisesti rakennetussa ympäristössä. Rentoutuminen näkyy sykevälivaihtelun lisääntymisenä, tämä tarkoittaa sitä, että parasympaattinen hermosto aktivoituu ja sympaattinen hermosto rauhoittuu. Luonnossa liikkuminen ja oleilu vaikuttaa myös positiivisesti ihmisen immuunijärjestelmään. Luonnossa liikkuminen lisää NK-solujen (natural killer cell) aktiivisuutta ja tämä vaikutus jatkuu jopa 30 vuorokautta luonnossa liikkumisen jälkeen.

 

Luonnon katselemisen ja erityisesti veden katselemisen on todettu lisäävän henkilön tarkkaavaisuutta, sekä laskevan kiihtymystä, ahdistuneisuutta ja pelkoa. Luonnossa oleilu ja sen havainnointi parantaa itsetuntoa ja vähentää mielialaa, sekä lisää yksilöiden luovuutta, vähentää henkistä väsymystä ja lisää kykyä oppia ja sisäistää asioita. Oliko jo tarpeeksi hyvä myyntipuhe?  Oletko jo pakkaamassa reppuasia ja lähdössä metsään? Nämä faktat tiedostaen voisin vahvasti väittää, että tiimi, joka käy säännöllisesti metsässä hakemassa energiaa ja vapauttamassa stressiä on astetta luovempi ja tuottavampi, kuin tiimi, joka istuu sisällä tuijottaen tietokoneen näyttöä kaikki päivät.

 

Me vietimme alle neljä tuntia metsässä veden äärellä ja jo alle neljässä tunnissa huomasimme kaikki merkittäviä muutoksia olotilassamme. Pajassa tunnelma oli rento ja avoin, nauroimme paljon, mikä ei kovin eroa normaalista, mutta ainakin omassa naurussani oli enemmän lämpöä ja läsnäoloa. Kesäloman lähestyessä suosittelen jokaiselle tiimille yhteistä ajanviettoa ulkona, ennen kun kaikki suuntaavat kesälomien pariin, jättäkää tietokoneet kotiin, laittakaa puhelimet lentokonetilaan ja pelatkaa kymmentä tikkua laudalla tai kirkonrottaa. Lupaan että teillä on enemmän hauskaa kuin osaatte arvatakaan!

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close