Tampere
10 Jun, Saturday
12° C

Proakatemian esseepankki

Meresmaan Motivaatiospiikki (Prosemma 4.4.)



Kirjoittanut: Samuel Kautto - tiimistä Eventa.

Esseen tyyppi: / esseepistettä.

KIRJALÄHTEET
KIRJA KIRJAILIJA
Esseen arvioitu lukuaika on 4 minuuttia.

Proakatemia-alumni ja Frisbeegolf-harrastuksensa kansainväliseksi bisnekseksi (Innova Oy) kasvattanut Jussi Meresmaa oli pitämässä puheenvuoroa huhtikuun (4.4.2018) Prosemmassa. Motivaatiospiikki koostui Jussin tarinasta, viidestä teesistä menestykselle, kirjavinkeistä sekä useista muista arvokkaista kokemuksen- ja tiedonjyvistä. Kynäni sauhusi vihkostani kolme sivua täyteen muistiinpanoja ja siellä täällä marginaalissa lukee ”kirjoita tästä essee!”. Meresmaan puheenvuoro oli uskomattoman motivoiva ja inspiroiva.

 

Kuva 1. Jussi Meresmaa ja intohimo-kaavio (kuvakaappaus tallenteesta)

 

Jussi Meresmaan 5 teesiä menestykselle lyhyesti:

 

1) Passion

Piirrä pallo. Ajattele intohimojasi ja kirjaa ne (tai tärkeimmät) palloon sisälle. Muista että intohimo voi olla suppea tai laaja ala tai asia. Se ei kuitenkaan voi olla vain ”trendi” joka menee elämässäsi pian ohi, vaan jokin itseesi sisäänrakennettu pitkäaikainen palo, lapsuudestakin alkaen.

 

Piirrä intohimopallon viereen toinen taidot-pallo niin että pallot viistävät toisensa muodostaen väliin ovaalin muotoisen ”sweet spotin”. Kirjaa taitopalloon omia erityistaitojasi.

 

Pohdi, mitkä henkilökohtaiset taitosi ja intohimosi kohtaavat sweet spotissa. Ne auttavat muovaamaan urallesi missiota (Kohta 2).

 

2) Mission

Unelmoi isosti, ajattele isosti. Missio vastaa kysymykseen miksi. ”Sulla pitää olla maali ylhäällä”, ehkä päivittäistä/säännöllistä seurantaakin. Tässä on hyvä soveltaa WIG-ajattelua. Think big, do the wig.

 

Kuva 2. Kirjoituskone koristaa edelleen Meresmaan työpöytää kovan työn symbolina (kuvakaappaus tallenteesta)

 

3) Hard work

Ole pitkäjänteinen, ole valmis työntämään kädet saveen. Jussille isovanhempien kirjoituskone symboloi kovaa työtä, liittyen nuoruuteen ja perheen yrittäjätaustaan/-historiaan. Uskon että seitsemän vuotta työtä ennen palkkaa intohimonsa eteen tehnyt Meresmaa tietää tässäkin kohtaa mistä puhuu. Ole vähän jääräpäinen ja toteuta tässäkin WIGiä.

 

4) Learn

Taitojesi ja ajatustesi suhteen älä ole niin jääräpäinen, vaan virittäydy avoimuuteen ja valmiuteen oppia. Asiat voi aina tehdä paremmin eli oppimsielle on aina varaa. Kirjat on Meresmaan sanoin paras tapa omaksua tietoja ja oppeja viisaimmilta itselleen. Tee niin kuin Jussi: perusta ihan oma yliopisto vaikka autoosi ja kuuntele kirjoja silloin kun on luppoaikaa (matkanteko, kuntoilu, fyysinen työ tms.)

 

5) Give back, help others

Kaiken ohella on hyvä muistaa heitä keiltä olet saanut apua. Tykkään itse ajatella että yksi ”miinus” (kulut ja/tai vaiva) tuottaa tässä kaksi plussaa (molemmille osapuolille hyvä fiilis, positiivinen kokemus ja lämmin kontakti). Meresmaa on varmasti saanut Akatemialta paljon, ja ääneen muisteleekin oppineensa ainakin kirjojen luku- ja oppimisrutiineja jotka edellisen kohdan mukaisesti ovat yhä osa arkipäivää. Tässä hengessä frisbeegolffarilla onkin mukanaan setillinen kiekkoja jotka jäävät Akatemialaisille. Kyseinen kiekkosetti muodostaa muuten todella hienon ”give back”-ketjun ja on nyt Eventan toimistolla odottamassa yhteisiä frisbeegolf-sessioita.

 

Tuntui kuin olisin virittänyt Prosemmassa vastaanottimen juuri oikealle taajuudelle. Normaalistikin ajatuksenkulkuni tuntuu siltä kuin mieleni voisi jäädä pohtimaan vain yhtä lausetta vaikka puoleksi päiväksikin. Nyt näitä lauseita tuli kokonaista kolme sivua. Yksi Meresmaan lausahdus on ajatuskatalysaattorina ylitse muiden. Se on ajatus siitä kuinka digitalisaation ja globalisaation myötä nykyaika on helpompi tai parempi ympäristö ajatella isosti (listassa kohta 2.) ”Kukaan ei nykyään edes ajattele tekevänsä esim. vaatebisnestä pelkästään Tampereella.” (Jussi Meresmaa)

 

Frisbeegolf-kiekot kehitettiin 80-luvun alkupuolella (kiekot pyöristetyllä reunalla) kun aiemmin frisbeegolfailuun käytettiin tavallisia frisbee-muovilättyjä. Muutos oli merkittävä koko lajille, ja tuo muutos on oikeastaan juurikin se asia jonka parissa Meresmaa tekee bisnestä.

”Nykyaika on helpompi ympäristö ajatella isosti” (Jussi Meresmaa)

No niin, ”toista se oli minun nuoruudessani”, ja niin edelleen. Lainaus itsessään on ihan totta, em. Mielikuvani ”vanhojen hyvien aikojen” haikailusta tuskin kuitenkaan.

 

Mietitään vaikka Innova-golfkiekkoja. Vaikka netistä tänään kumitettaisiin kaikki frisbeegolf-data, uskoisin että tarpeeksi ilmaista tai puoli-ilmaista tietoa ja työkaluja muutaman aerodynaamisesti lentokelpoisen frisbee-prototyypin mallintamiseen löytyisi helposti. Näppärä multitaskaava milleniaali onkin samalla jo tilannut 3D-printterin valmiiksi jonka lämpöpeti odottaa kuumana uusien protojen tulostelua. Sitten voikin jo hakea innokkailta materialismi-kärkkyjiltä rahat pois Kickstarterin kautta ja pistää samaan rytäkkään vaikka verkokaupankin pystyyn. Kas, tässähän me tehään jo globaalia pisnestä – on se niin helppoa nykyään, eikö vaan?

 

No, tietyssä mielessä kyllä. Nykyaikana kuka vaan saattaa hetken mielijohteen seuraksena voida sanoa itseään vaikkapa juuri maailmanlaajuiseksi alan x kauppiaaksi, internet-työkalujen ansiosta. Täytyy kuitenkin muistaa painotukseni kuka vaan. Sama nykyaika ja samat työkalut on kaikilla. Kilpailu on armottoman kovaa. Ehkä kovempaakin juuri siksi, kun työkalut ovat niin helposti saatavilla ja kokeilun kynnys hyvin pieni.

 

Kuva 3. ”The best way to predict future is to create it” – ihan osuva lainaus.

 

”Digiaikana menestyminen edellyttää yrityksiltä luovuutta ja kykyä luoda uutta. … Uusille tulokkaille tämä on puolestaan suuri mahdollisuus, sillä hyvä oivallus saattaa synnyttää uutta liiketoimintaa tai jopa uuden toimialan. ” (Digiajan strategia. Hämäläinen, Maula, Suominen.) Kaikista työkaluista ja nykyhömpötyksistä huolimatta tärkeintä on uuden luominen. Kuten vaikkapa aerodynaamisen frisbee-kiekon, ja kokonaisen urheilulajin ja elämäntyylin luominen sen ympärille.

 

”The best way to predict future is to create it.”  (Jussi Meresmaa)

 

Lähteet:

Meresmaa, J. 2018. Frisbeegolfin harrastuksesta kansainväliseksi yritykseksi. Luento. Prosemma 4.4.2018, TAMK Proakatemia

Kuvakaappaukset:

Prosemma-tallenne YouTubessa: https://www.youtube.com/watch?v=8Iq_7rUonRg

Kirjallisuutta:

Virpi Hämäläinen, Hanna Maula, Kimmo Suominen. DIGIAJAN STRATEGIA (2016 Alma Talent)

Kommentoi

Add Comment
Loading...

Cancel
Viewing Highlight
Loading...
Highlight
Close